Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

18 Ağustos 2007 Cumartesi

Ubuntu Feisty Bluetooth Aygıtların Kullanılması

Ubuntu'da bluetooth aygıtlarını kurup kullanmak gerçekten çok kolay. Kablosuz olarak mouse kullanmak isteyen bendeniz ilk başta hem laptop'umda dahili bir bluetooth aygıtı olmaması nedeniyle heyecana kapılmış hem de aldığım mouse'un yine sonradan satıl almış olduğum bluetooth aygıtıyla uygun bir şekilde çalışıp çalışmayacağını merak eder olmuştum. Sonucunu görebilmek için Ubuntu'yu açmam gerekiyordu. Açtıktan sonra bluetooth aygıtını taktım. Bluetooth aygıtı çalışmıyor gibi görünüyordu. Arkasından Ubuntu'nun help pagelerinden yardım aramaya başladım. Ufak bir arama sonrası desteklenen Bluetooth aygıtlarını buldum, yanında kurulumu ise eşantiyon oldu.

sudo apt-get install bluez-utils


komutuyla bluetooth aygıtlarıyla ilgili driver yüklenebiliyor. Şayet daha önce yüklenmediyse tabii ki bu komut gerekmekte. Arkasından;

hcitool
ile birlikte aygıtın driverının düzgün kurulup kurulmadığını inceliyoruz.
Devices:
hci0    00:04:61:82:C6:DB

şeklinde bir çıktı karşımıza çıkıyorsa kurulum düzgün şekilde yapılmış demektir. Eğer buradaki değerler tamamen 0 lardan oluşuyorsa o zaman bir sorun var demektir. Driverı kaldırıp tekrar kurmanız gerekebilir. Şimdi aygıtımızı aratmamız gerekiyor. Tabii ki öncelikle kullanmak istediğimiz aygıtı açıyoruz ve bulunabilir konuma getiriyoruz (mouse ise bu tarz şeyler gerekmiyor ama cep telefonu vs ise o zaman buna dikkat etmemiz gerekiyor)

sudo hidd --search

(Eğer bu komut işe yaramazsa aşağıdaki komutu deneyiniz:)

hcitool scan
Şayet aygıt bulunursa zaten otomatik olarak bağlanıyor ve şu sonuç ele geçiyor:

Connecting to device 00:04:61:82:C6:DB

İşte bu kadar basit artık herhangi bir restart bile atmaya gerek duymadan bluetoothlu aygıtımızı kullanabiliriz.

Şayet bu aygıtın önyükleme sırasında her daim tanıtılmasını istiyorsanız yapmanız gerekenler şunlar;

sudo nano /etc/default/bluetooth
burada HIDD_ENABLED=0 olan değeri 1 olarak değiştiriyoruz. Ayrıca;

HIDD_OPTIONS="--connect aa:bb:cc:dd:ee:ff --connect aa:bb:cc:dd:ee:ff --server"
şeklinde bir satırı kendi id numaramızla ekliyoruz. Birden fazla aygıtı yine bu şekilde ekleme şansımız mevcut. Arkasından en son olarak etc/modules içine de gerekli satırı eklediğimizde işlemi bitirmiş olacağız.
echo hidp | sudo tee -a /etc/modules
Artık başlangıçta bluetooth aygıtımız otomatik olarak eklenecek. Ubuntu tarafından desteklenen (aslen bir çok linux türevinde desteklenen) bluetooth aygıtlarının listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listem