Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Araç muayenesi (Tuvtürk Randevu), Ek-1 Belgesi ve Ruhsat yenileme işlemleri (Trafik tescil ve Trafik)


Bu konuda güncel bilgiler bulmak çok zor. Sırf bu sebeple bu yazıyı hazırlıyorum. Aracımın muayene sayfaları dolduğu için her türden sıkıntıyı çektim. Bu yazı size bir nebze yol gösterebilir kanımca.

Önce Ek-1 belgesinden bahsetmek istiyorum. Şoförler odasından alınması gerektiği söylenen bu şeyi almak için Şoförler Odası aramayın boşuna. Birçok muameleci ve hatta kırtasiyemsi yerlerde bu belgeden mevcut. Bilgisayardan veya daktilo ile doldurulması zorunlu olduğundan asıl zor olan doldurmak. Benim size önerim bunu en sona bırakmanız ve TuvTürk karşısındaki muamelecilerden bu işi halletmeniz.
Ek  1 belgesi artık istenilen bir belge değil. Lütfen en sondaki yorumları okuyunuz.


Aracın kontrolleri

Muayeneye gitmeden evvel TuvTürk'ün sitesinde de yer alan şu maddelere dikkat etmeniz gerekiyor;

MUAYENE ÖN HAZIRLIK KONTROL LİSTESİ (“Periyodik Muayene”, “Zorunlu Muayene” ve “Tadilat Sonrası Muayene” ile ilgilidir)

Araç muayenesinin sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilmesi ve aracınızın muayeneye kabulü için, aşağıda belirtilen kontrollerin tarafınızca yapılması, işlemlerinizin hızlıca ve kolaylıkla hayata geçmesini sağlar. Muayene öncesi belirtilen hususları kontrol etmenizi ve belirtilen tüm belgelerin asıllarının yanınızda bulundurulmanızı önemle rica ederiz.    
1) Aracınızın ruhsatı ( Motorlu araç trafik belgesi ve araç tescil belgesi ),  muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.  Motorlu araç trafik belgesi’nde “muayene onayı” alanı bulunmuyor ise, Şoförler Cemiyeti’nden EK-1 belgesi almanız gerekmektedir. (Dediğim gibi buna gerek yok, bunun için en sona bakınız)
(Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noterler tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noterlerce verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.)   

2) Muayene öncesi, araç bilgileri, ruhsat üzerinde yazılı haliyle mevcut durum karşılaştırarak kontrol edilmelidir. (şasi no, yakıt türü, renk… vb.) Bilgiler arasında fark var ise, ilk maddede belirtilen Ek-1 belgesi ile birlikte tespit için TÜVTURK Muayene İstasyon’larına gelinmeli tespit ve muayene işlemlerinin ardından “Trafik Tescil Şubesi”ne gidilerek  hatalı olan belge hangisi ise düzelttirilmelidir.   

3) Aracınızda LPG takılı ise, öncelikle bu tadilatın ruhsatınıza işlenmiş olması gereklidir. Araç Tescil belgesinde LPG durumu işlenmiş araçlar, düzenleme tarihi 1 ayı geçmemiş “Gaz Sızdırmazlık Test Raporu” ile birlikte muayeneye gelmelidir. (Bkz. Madde 4)

4) Aracınızda tadilat söz konusu ise, bu tadilatların proje ve hesaplarının onaylatılması ve tadilat sonrası muayenenin ardından tadilatın tescil kuruluşuna bildirilmesi gereklidir. Böylesi bir durumda, TÜVTURK Muayene İstasyonları’na giderek “Tadilat Sonrası Muayene” işlemini tamamlamalısınız. Tadilat Sonrası Muayene işlemi için; yetkili mühendisler tarafından çizilmiş onaylı tadilat projesi ve hesapları, Şoförler Cemiyetinden alınan EK-1 belgesi, araçta LPG veya CNG dönüşümü yapılmış ise geçerli bir Gaz Sızdırmazlık Raporu ile birlikte aracınızın tescil ve trafik belgesi ile ve zorunlu mali sorumluluk sigortasını yanınızda bulundurmanız gerekir. Bu şekilde aracınızın “Tadilat Sonrası Muayenesi” ve “Periyodik Muayenesi” birlikte tamamlanacaktır.

5) Trafik sigortanızın tarihi muayene öncesi kontrol edilmelidir. Tarihi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayene işlemine gelinmesi önemlidir.

6) Aracınızın vergi borcu, trafik para cezası ve OGS kaçak geçiş cezası bulunup bulunmadığı önceden kontrol edilmelidir. Borcu olan araçların periyodik, zorunlu ve tadilat sonrası muayeneleri gerçekleştirilmemektedir. T.C. Maliye Bakanlığına ait www.gib.gov.tr internet adresine girerek aracınız ile ilgili “Borç Sorgulaması” yapabilirsiniz. (Bu adımı atlamayın, sistemden her şey kabak gibi çıkıyor)
   
7) Aracın “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü”nün geçerli olması önemlidir. Geçerli Egzoz Gazı Emisyon  Ölçümü olmayan araçlar, muayene sonrası verilen raporda, “Ağır Kusurlu” olarak tanımlanır. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yaptırabileceğiniz TÜVTURK Muayene İstasyon’larını www.tuvturk.com.tr internet adresinden ya da 0212 444 80 08 numaralı çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü hizmeti ile beraber Egzoz Emisyon Ruhsatı, bedeli karşılığında temin edilebilmektedir. (ÖNEMLİ: TuvTürk istasyonlarından Egzos Emisyon Ölçümü YAPTIRMAYIN! Bunun yerine dışarıdan herhangi bir yere yaptırın. Niyesi ilerleyen bölümlerde)

8) Araç cinsine uygun kullanılabilir durumda yangın tüpü, ilk yardım çantası (içeriği tam), 2 adet üçgen reflektör gibi “Araç Donanımları”nın tam olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca; traktör, kamyon, römorklara ve tırlara uygun arka işaret levhası takılı olmalıdır.
   
9) Aracınızın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller ve iç aydınlatma sistemleri çalışır durumda olmalıdır.

10) Emniyet kemerlerinin, ilgili yönetmeliklerde belirtilen özelliklere haiz, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir.
   
11) Aracınızın ön ve varsa arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda, aynaları ise eksiksiz olmalıdır.
12) Minibüs ve otobüs araç sahipleri, araçlarda, acil çıkış levhalarının ve yeterli adette acil çıkış çekicinin bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.
   
13) Aracınızın genişlik, yükseklik ve uzunluk gibi boyut bilgilerinin Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yönetmelik gereği firigorifik araçlarda maksimum genişlik 2.600 mm.’ye kadar kabul edilirken diğer araçlarda 2.550 mm.’dir. Maksimum yükseklik 4.000 mm.’dir ve bu sınırın üzerindeki araçlar “Kusurlu” olarak tanımlanır.    
    İletişim: www.tuvturk.com.tr - info@tuvturk.com.tr - (0212) 444 80 08


Bunun yanı sıra Yangın söndürme tüpü, ilkyardım çantası, çekme halatı gibi şeylerinizin de olması gerekiyor ama benim anladığım ve gözlemlediğim kadarıyla bunlar pek kontrol edilmiyor. Peki, neler bunlar?


  • İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet.
    • Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m), 2 Adet
    • Hidrofil gaz steril (10x10 cm 50’lik kutu), 1 Kutu
    • Üçgen sargı, 3 Adet
    • Antiseptik solüsyon (50 ml), 1 Adet
    • Flaster (2 cm x 5 m), 1 Adet
    • Çengelli İğne, 10 Adet
    • Küçük makas (paslanmaz çelik), 1 Adet
    • Esmark bandajı, 1 Adet
    • Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden), 1 Adet
    • Yara bandı, 10 Adet
    • Alüminyum yanık örtüsü, 1 Adet
    • Tıbbı eldiven, 2 Çift
    • El feneri, 1 Adet
  • Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
  • Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
  • Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
    • Runfled lastikleri olan, orjinalinde stepne bulunmayan ve lastik tamiri kiti bulunan araçlarda stepne bulundurma koşulu aranmamaktadır.
  • Yangın tüpü:
    • Binek araçlarda 1 adet 1 kg
    • Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg
    • Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlarda 1 adet 4 kg
    • Araç tehlikeli madde taşıyor ise 2 adet 6 kg  
Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar:
  • Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre.
  • Kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı)
  • Otobüsler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı); pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici
  • Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası.
  • Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf.
  • Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
  • Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
  • Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi.
  • Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük

* Ekipmanların adetleri ve özellikleri araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir.

* Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz.

Burada yazanların üstüne benim size birkaç önerim olacak.



1) Muayene için önceden randevu almak akıllıca. İnternetten işlemler uzun ve gereksiz. Telefonla randevu alın. 2 dakikada randevu işleminiz tamam. Randevu esnasında kendi isminizi verin, ruhsattaki ismi değil. Telefonla randevu için 0 (212) 444 80 08 'i aramanız yeterli. Plaka ve birkaç ufak bilgiyi verip randevuyu alabiliyorsunuz. Randevuyu almak istediğiniz istasyonu önceden belirleyin.http://www.tuvturk.com.tr//station/default.aspx?ctid=34 adresinden haritalı bir şekilde İstanbul'a ait istasyonları görebilirsiniz. Ayrıca sağ menüden diğer illere ait istasyon bilgilerini de görebilirsiniz.

2) Far ayariniz çok önemli değil ama yaptıracaksınız yaptırdığınız yere hem kısa hem de uzun far ayarı yaptıracağınızı söyleyin. Önce ayarı 0'a getirip öyle ayarlamaları gerektiğini de özellikle belirtin yoksa boşu boşuna 10 lira vermiş olursunuz. Onlar ne demek istediğinizi anlayacaklardır. Farlar ayarsız olursa hafif kusur alıyorsunuz ki bu muayeneden geçmenize engel değil. Ben ayar yaptırdım ona rağmen açılar yanlış çıktı. Hatta ilk muayenede açılar 7-10 iken sonraki muayenede (50 dk sonra oluyor bu) 25-30 çıktı. Elle ypaılan bir kontrol olduğundan yapılan kontrol pek de sağlıklı değil. Sallıyorlar desek yeridir.

3) Lastiklerin yenilik eskilik durumu önemli. Dişlerin kaç mm olduğuna bakıyorlar. Bunun yasal alt sınırı 1.6 mm ama ipin ucundaki sizin hayatınız olduğundan 4 mm'nin altına inmiş lastikleri değiştirmenizi öneririm. Yine de muayene açısından 1.6 mm üstünde olması kafi.

4) Mimarsinandaki Tuvturk için konuşacak olursam, yukarıda da belirttiğim gibi, çekme halatı, stepne, ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, zincir gibi şeyler pek önem arz etmiyor. Benim muayene esnasında bagajı açıp bakmadılar bile. Orada sıra bekleyen birçok kişide bunlardan hiçbirisi yoktu. Yine de yangın söndürme, stepne ve ilkyardım çantası gibi şeyleri aracınızda bulundurmanız sizin açınızdan önem arz ediyor.

5) Frenler çok önemli. Şayet çok eski ise değiştirtin. Fren testine sokmanıza bence gerek yok. 30 lira gibi rakamlar istiyorlar ki saçma. Frenlerden yana bir şikayetiniz varsa (ses veya tutmama) kendi hayatınız açısından değiştirin gitsin. Hiçbir şey sizin hayatınızdan daha önemli değil.

6) Benim gibi ruhsatınızda muayene yazılabilecek boşluk kalmadıysa o vakit Ek-1 belgesi almanız gerekiyor demiştim. Tuvtürk istasyonları karşısında bu belge bulunuyor. Dolduruyorlar ediyorlar. Zaten doldurmak namına bir zorluk yok. Belgenin tamamının doldurulmasına da gerek yok. Nerelerin doldurulması gerektiğini onlar biliyor. Pazarlık etmeyi deneyin ama fazla da zorlamayın. Hergün sizin gibi onlarca insan oradan ek-1 belgesi aldığından biraz sinirli olabiliyorlar. Bence başka yerden temin edeceğim diye kasmayın. Her halükarda bu belge aptalca bir olay. Elle doldursak ne bok oluyorsa! 40 kurusluk belgeye +-10 lira veriyoruz.

7) Emniyet kemerleri önemli, bakması kolay olduğundan her araçta bakıyorlar kesinlikle. Ön ve arka emniyet kemerlerinin yerlerine oturduğundan ve tuttugundan emin olun. Muayene öncesi sürücü kemeri hariç tüm kemerleri bağlayın. Arka koltuktaki kemerleri bagaja falan soktuysanız onları nizami şekle getirin.

8) Farlar dışında sinyal lambaları da onemli. Görevli araca oturduğu anda dörtlüleri çalıştırıp bakıyor. Fren lambalarina bakmadılar ama bakan görevlileri de gördum. Siz yine de kontrolünüzü yapin. Sis lambalarına bakmıyorlar.

9) Aracin altına girme imkanınız veya tanıdığınız bir usta varsa herhangi bir yerden bir sızdırma olmadığından emin olun. Çatlak borular veya hafif sızıntılar çok problem yaratmiyor. Hafif kusur olarak sayılıyor ama yine de bakmakta yarar var.

10) Şayet ruhsatınızı yeniletecek veya satış vs gibi işlemler yapacaksanız aracınızda bulunan filmleri sökün. Muayene esnasında hafif kusur sayılsa bile ruhsat yenilemede sorun çıkarıyorlar. Muayene öncesinde bunları sökmek oldukça önemli. Şayet ruhsat yenileme gibi bir durum yoksa o zaman sorun yok.

**** ÖNEMLİ ****
Egzos Emisyon ölçümünüzü tuvturk'de yaptırmayın. Boşuna 26 lira paranız gidecektir çok yüksek ihtimal (sırada bulunduğum esnada bu ölçümden geçebilen araç sayısı bir elin parmaklarından azdı) Bu tuvturk'deki muayene ciddi. Gidip dışarıda bir yerlerde yaptırın, zart diye emisyon belgeniz hazir. Yine de hava, yağ vs filtrelerinizi zamanında değiştirtin. Egzosunuzda delik ve çürüme olmadığından emin olun. Ben bunlari yaptırdığım halde nasıl oradaki değerlere göre anormal bir değer çıktı bilemiyorum. Ayrıca bu kontrollerin yapılması yakıt tüketiminizin de nispeten azalması manasına gelir!
Olur da egzosu orada yaptırmış bulunursanız ve değerler anormal çıkarsa o vakit sıraya veya içerideki görevlilere geri döneceğim diye kasmayın boşa. Hemen koşturarak en yakın yerdeki egzos emisyon testi yaptırılabilecek yere gidin. Nerede oldugunu bilmiyorsaniz o civardaki herhangi bir tamirhaneye sorun. Sıranız  gelmeden geri dönmeye bakın.
Aracı orada tamir ettireceğim diye uğraşmayın. Orada size tamir ettirip gelin vs diyecekler, kanmayın sakın! Sonraki muayene ücretsiz diyecekler onu da boşverin. Dışarıdan aldığınız emisyonu gösterin sadece muayene sırasında. Niye önce burada sonra dışarıda yaptırdın derlerse sorun çıktı, tamir ettirdim ardından kontrol amaçlı baktırdım o yüzden böyle deyin. Lakin sakın tekrardan teste girmeyin :)
boyle aptalca bir şey yüzünden benim gibi 3 saatinizi harcamamış olursunuz bu dediklerime uyarsanız.
Zira herhangi bir ağır kusur (bu egzos ağır kusur sayılıyor) çıkarsa tekrardan numara alıp, sıraya giriyorsunuz ve tekrar muayene olacak araçların sayısı nispeten az olmasına rağmen numaratörden sıra gelmesi çok geç oluyor. Nasıl olsa bunların parasını aldık, beklesinler deniliyor herhalde. Bekliyorsunuz mölül mölül.

Ek olarak birkaç tavsiye daha;
- Hangi gune ve saate randevu aldıysanız randevu saatinden yarım saat önce orada olun. Ne kadar önce numara alırsaniz o kadar iyi. 1 saat önce gitmenizin ise hiçbir yararı yok. Sizden önce ağır kusurlular ve diger randevulular numara alacağından bir derde derman olmuyor. Yarım saat önce orada olmak yeterli.
- Araci içeride bir yerlere park edeceğim diye kasmayın. Dışarıda bıraksanız da olur. Numaranız yandığı anda içeri girip soldan sağdan geçip, gitmeniz gereken numaraya gidin. İçeride park edip iki aracın ortasında mal gibi kalmayın. Saat 10, adamın randevusu 12'de ona rağmen sıraya giriyor ve çekip gidiyor. Siz de araç sahibi gelse de ortadan çıksam diye uğraşıp duruyorsunuz. Aman diyeyim.

Bir de numaranız gelene kadar mistasyon adı altındaki o klimali yere oturabilirsiniz. Tostlari güzel. Boşa araç içinde kasmayın.

* * * * * * *

Ruhsat yenilenmesi:

Muayene kısmını bir şekilde atlattıysanız bundan sonrası nispeten kolay. İstanbul'da artık Emniyet Müdürlüğü pasaport, yabancı uyruklu vatandaşlar ve trafik işlemlerini online randevu sistemi ile takip ediyor. Bu sebeple önce randevu almanız gerekiyor.
https://e-randevu.iem.gov.tr/ adresinden veya https://e-randevu.iem.gov.tr/randevu/ adresinden İşlem Türü olarak TRAFİK TESCİL İŞLEMLERİ'ni seçiyorsunuz. Ardından işlem türü olarak BİREYSEL İŞLEMLER'i seçmeniz gerekiyor. Vekalet ile bile yapıyorsanız olsanız bunu seçmeniz gerekiyor. O vekalet ile olan kısım sizi ilgilendirmiyor...
Yapacağınız işlem olarak TESCİL VE TRAFİK BELGESİ (TEBDİL) İŞLEMİ'ni seçiyorsunuz. İşlem yapacağınız birim olarak oturduğunuz yeri seçmeniz gerekiyor. Resimdeki kodu girip ardından Randevu al dedikten sonra Tarih ve saat seçmeniz gerekiyor. Sabah saatlerini tercih etmenizi öneririm. 08:30-09:30 randevusunu aldıysanız şayet 09:00 gibi orada olmanız kafi gelecektir.
Gerekli belgeler kısmındaki kutucuları işaretleyip devam et diyorsunuz. Şahıs veya şirket oluşunuza göre ilgili alanları seçip, gereken bilgileri dolduruyor ve en son olarak plakayı giriyorsunuz ve işlem tamam. Son ekranda size sıra numarasıyla ilgili bir çıktı almanız gerektiğini söyleyecek. Sakın çıktı almayı unutmayın. Yoksa işlem yaptıramıyorsunuz. Kısaca bir yazıcınız olması şart bu işlemi yapabilmek için.

Oraya gittiğinizde yanınızda bulunması gereken belgeler ise şunlar;

Gerekli Belgeler:
    T.Ş.O.F’dan 1 Adet Usulüne uygun doldurulmuş Ek-1
    Dilekçe (Şayet
    Eski Tescil ve Trafik Belgesi
    Zorunlu mali sorumluluk sigortası
    Taksimetre yenilendi ise Faturası
Önemli Not:
-     Araç sahibinin veya vekilinin, TC. Nolu kimliğinin yanında bulundurması zorunludur.
-     Şirketler için: Faaliyet belgesi, sicil gazetesi ve imza sirkülerinin getirilmesi gerekmektedir.
-     Vekâlet ile yapılan işlemlerde vekâletname aslının ve fotokopisinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
-     Vekâletnamede, vekilin araç ile ilgili yapacak olduğu işlem açıkça belirtilmelidir.
-     Muayene raporunda ve Ek-1 Formunda "Camlar filmsiz olduğu olarak görüldü" yazısının bulunması gerekmektedir. (Böyle bir yazı bulunmuyor, boşuna heyecan yapmayın. Sadece camlarda film varsa hafif kusur olarak yer alıyor, öyle bir kusur yer almaması yeterli)

Burada yazanların dışında şunların da yanınızda bulunması gerekiyor;
- Muayene sonrası size TuvTürk tarafından verilen belgenin aslı ve bunun bir fotokopisi.
- İnternetten aldığınız randevunun son ekranında size verilen sıra numarası ve diğer bilgileri içeren çıktı.
- Farklı şehirlere ait plakanız varsa o vakit yine oturduğunuz yeri seçmeniz kafi. Fakat bir de dilekçe yazmanız gerekiyor. Şöyle bir dilekçe işinizi görecektir;

X İlçe Emniyet Müdürlüğüne

Y ili emniyet müdürlüğüne kayıtlı 00 AA 1111 plakalı aracımın trafik tescil işlemlerinin ikamet etmekte olduğum X ilçesi emniyet müdürlüğünde yapılmasını arz ederim.
İsim soyisim imza
Orada belgelerinizi kontrol ettikten sonra herhangi bir sorun yoksa Trafik tescil ve Trafik belgesi için 108 lira ödeyip gidiyorsunuz. Yaklaşık 2 gün sonra gelip ruhsatınızı alabileceğinizi söylüyorlar...

Geçmiş olsun.

Ayrıca şayet araç satın alımı, ruhsat devri, noter işlemleri ve rehin kaldırma hakkında bilgi almak istiyorsanız; Araç satın alma işlemleri - rehin kaldırma - ruhsat devri - noter ve dikkat edilmesi gerekenler.

Şimdiye kadar görsterilen ilgi için teşekkür ederim.

154 yorum:

  1. Çok teşekkürler dev bir hizmet.Aranıp ta bulunmayacak bilgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeşim allah ne muradın varsa versin

      Sil
  2. KARDEŞİM ÇOK SAĞOL ÇOK GÜZEL VE ÖZVERİLİ BİR HİZMET.YARDIMLARIN İÇİN SAĞOL

    YanıtlaSil
  3. BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER. BİR ÇOK YERDE ARADIM AMA BU KADAR DETAYLI VE FAYDALI BULMADIM DOĞRUSU.

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler.1 haftadır internetten bu bilgileri farklı sitelerden okumuştum. O kadar site var hiçbiri bu kadar düzenli ve toplu yazmamış. Burdaki bazı bilgiler ise hiçbir sitede yok. Ben bugün muayeneden geçtim. Sonra ruhsat yenileme için randevu aldım. Ama bide ne göreyim ek 1 formunda cam filmi yoktur yazısı olacak illaki diye not düşmüşler. Benim ek 1 de öyle bi yazı yoktu. Kafama takılıp durdu. Google dan araştırdım burayı buldum. Burda kafanıza takmayın önemli değil diyor. Rahatladım.
    Tek önemli eksik var o da şu dilekçe işi.
    Bir örnek dilekçe olsaydı yazıcıdan çıkartırdım şimdi.

    YanıtlaSil
  5. Herhangi bir dilekçe yazmaya gerek yok. Istanbul emniyetinden alınan randevu sayfasının sonunda bu sayfanın çıktısını alın diyor zaten. O sayfa bir nevi sizin dilekçeniz olacak.

    Ayrıca yazıda da dediğim gibi şayet plakanız farklı bir ile aitse sonda yer alan dilekçe örneğindeki gibi bir dilekçe yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  6. bir kaç hafta önce bir çouğun tecrübe ederek öğrenmiştim, meğer burada yazılıymış :)
    Siz siz olun Ruhsat belgenizi kaybetmeyin, kaybettiğiniz aracı satmayın, ruhsatsız arabayı satın alanlara da deli gözüyle bakın :D

    YanıtlaSil
  7. s.a benim arabayı muane yaptırdık dıktan sınra ek 1 belgesiyel emniyete gitmemi söylediler ama ben muane bitti plakaya bandrolü yapıştırdılar .ben emniyete gidip ruhsatı yeniletmedim .cezası nedir nekadara mal olur ve tekrar muayene isterlermi teşekkür

    YanıtlaSil
  8. Muayeneden sonra "Ek-1 belgesi" ve "Muayene raporunu" aldınız ve ruhsat yeniletmeye 1 ay boyunca gitmediyseniz yeniden muayene yaptırmak zorundasınız. Herhangi bir görünen cezası olmasa da tekrar muayeneye gitmek bence fazlasıyla büyük bir ceza. Henüz muayeneden bu yana 1 ay geçmediyse ivedilikle gidip ruhsatınıza işletmenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık son derece faydalı hayatı kolaylaştırıcı bilgiler.

    YanıtlaSil
  10. beyler bizim aracın lpg tankı yeni değişti ayrıca şasi no eksik oluğundan ek 1 belgesi de aldık . muayeneden sonra ruhsatın değişmesi gerektiğini söylediler ortalama ne kadar masrafı var bu işin ?

    YanıtlaSil
  11. @Oğuzhan: Sonuçta ruhsatı değiştirmiş oluyorsunuz. Benim burada verdiğim rakam da ruhsatın değiştirilmesi durumunda ödenilen rakamı belirtiyor. Kısaca yukarıda yazan ücretleri ödeyeceksiniz.

    Yani trafik tescil belgesi değişimi için 108 lira. Muayene için de yine yukarıda belirtilen ve tuvtürk sitesinde belirtilen rakamları ödeyeceksiniz. Yine de yanınızda bir miktar fazla bulundurmanızı öneririm. Herhangi bir aksiliğe karşılık.

    YanıtlaSil
  12. teşekkürler çok faydalı bir paylaşım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. merhabalar. peki vekalet olmadan 1.dereceden akraba ruhsat yenileme işini gerçekleştiremiyor mu? vekalet olmadan işlem yapılamıyorsa yurtdışından vekalet işleminin nasıl gerçekleştireleceği hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  14. @Orhan: Maalesef 1. dereceden yakın olsanız bile işlem yapamıyorsunuz.

    Vekaleti konsolosluktan alabilirler. Bulunduğu ülkedeki Türkiye Konsolosluğuna giderlerse yardımcı olacaklardır.

    YanıtlaSil
  15. Ayrıntılı Bilgiler için Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  16. Faydalı bilgileriniz için teşekkürler.Benden de tescil belgesi için Ek-1 belgesi istediler.Tüvtürk te sorduğumda el ile doldurulabileceğini ve kabul edildiğini söylediler.Bilgilendirmek istedim.Arzuhalcilere boşuna para vermeyin.

    YanıtlaSil
  17. Allah Senden Razı Olsun Sağol.

    YanıtlaSil
  18. Ruhsattaki rehin yazısını kaldırmamız için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.İstediğimiz ilçeye gidebilirmiyiz,bilgisi olan varmı acaba.

    YanıtlaSil
  19. Şayet araç sahibi sizseniz ve ruhsattan bu ibareyi satış için değil sadece rahatlamak için yapıyorsanız; bence yapmayın. Bankalar bu yazı yani işlem için +-100 lira para istiyorlar.

    Satış için lazımsa o vakit yapmanız gereken ruhsatla birlikte kredi aldığınız banka şubesine giderek rehin kaldırtma yazısı istemek olacak. Bazı bankalar zorluk çıkarabiliyor ama zorlarsanız alırsınız. 2 satırlık bir yazı verecekler size. Bununla birlikte notere gittiğinizde sorunsuz satış yapabilirsiniz.
    Bu sayede satıştan önce ruhsatı yeniletip fazladan masraf yapmaktan kurtulmuş olursunuz. Nasıl olsa aracı alan kişiye yeni ruhsat gidecek.
    Şayet bu cevap sizi tatmin etmediyse daha ayrıntılı şekilde sorunuzu dile getirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  20. Ruhsat tan rehin yazısını kaldırmak için baknaya gidip 100 TL masrafını ödeyip yazıyı aldım. Arabayı satmıyorum ama rehini kaldırıyorum. Ruhsatın yenilenmesi için İlçe trafikten randevu aldım.

    İstenen belgeler arasında Ek-1 adındaki belgeyi nereden bulup dolduracağım.?

    Dilekçede ne yazılacak ?

    YanıtlaSil
  21. @Freedom: ek-1 belgesini gideceginiz emniyetin muhakkak dibinde bulunan arzuhalcilerden bile alabilirsiniz. Ayrica isterseniz oralarda doldurtabilirsiniz. Elle de kabul ediliyor deniliyor ama siz yine de bir sorun oraya gitmisken. Randevudan yarim saat once gidip bu islemleri hallettirebilirsiniz.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  22. Güzel kardeşim yazmış olduğun güzel yazıdan yararlanıp alamadığım randevuyu senin sayende aldım.Ne kadar çok müteşşekkür olduğumu bilemezsin.Gözlerinden öperim.

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar,

    yazi icin cok tesekkurler,

    "TESCİL VE TRAFİK BELGESİ (TEBDİL) İŞLEMİ" için emniyete gittigimizde cam filmi yuzunden TUV raporunda hafif kusur gorunuyorsa ruhsat degisikligi yapilmadigini soylemissiniz.

    Bu durumda filmeleri sokturup tekrar muayene ucreti odeyip yeni bir rapor mu almak gerekiyor? Ya da 1 ay icerisinde ucret odemeden muayene tekrari yaptirabiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
  24. Bu oldukca karisik bir konu, acikcasi tam emin degilim. Normalde zaten muayeneden gectiginiz icin nasil bir prosedur isletiliyor bilemiyorum.

    Tuvturk musteri hizmetlerini arayip oradan konu hakkinda bilgi almaya calismanizi oneririm. Oldukca yardimci oluyorlar telefonda.
    0 212 444 8008 telefon numaralari.

    YanıtlaSil
  25. BEN ARACI ALDIĞIMDA ESKİ ARAÇ SAHİBİ TRAFİK BELGESİNİ BANA VERMEDİ BUGÜN MUAYENE İÇİN TUVTÜRKE GİTTİĞİMDE O BELGESİN MUAYENE OLMAYACAĞINI SÖLEDİLER BEN ŞİMDİ ARAÇ ESKİ SAHİBİNİ BULAMAZSAM NELER YAPMAM GEREKİR...O BELGEYİ TEKRARDAN NEREDEN BULURUM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  26. Arac Tescil Belgesini zaten alim satimdan sonra emniyet evinize yollar.
    Sizin dediginiz sey Motorlu Arac Trafik Belgesi ise (muayenelerin oldugu kisim) o kismi yeniden cikarttirmak zorundasiniz. Kayipmis gibi islem yaptiracaksiniz. Ek-1 belgesi alip trafik tescile gideceksin, oradan yeni belgeyi alip tuvturk'e gideceksin.

    Bu arada sakin cevirmeye falan yakalanmayin. Dikkatli olun.

    YanıtlaSil
  27. Motorlu araç trafik belgesinde muayene için yer yok.Muayenem temmuzda. Şimdiden ek 1 alıp başvurmam gerekir mi?

    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. @mustafaergun59: hayir, gerekmez. bosuna simdiden ugrasmayin. ek-1 belgesi yazida da soyledigim gibi ayni gunu alinabilecek bir sey. ugrasmaniza gerek yok.

    YanıtlaSil
  29. Cam filmi nedeniyle yeni ruhsat çıkarılmıyor mu yani?

    YanıtlaSil
  30. Cam filmi varken gecer rapor alamiyorsunuz. Sokmenizi istiyorlar. Gitmeden once sokun veya sokturun oyle gidin. Orada tatsiz bir durum yasamayin, bosuna sira beklememis olun.

    YanıtlaSil
  31. DOSTUM SAĞOLASIN BEN EMEKLİYİM BU YAŞTA BÜROKRASİNİN ÇARKLARI ALTINDA EZİLMEKTEN KURTARACAK İP UÇLARI YAZMIŞSIN EMEĞİNE SAĞLIK SAYGILAR

    YanıtlaSil
  32. ÜNAL ÇAYGEÇER
    DOSTUM EMEKLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER..

    YanıtlaSil
  33. ek 1 belgesiyle trafiğe gidip ruhsat yenilleticem fakat tüv türkteki görevli kişi 1 hafta içinde gidin demişti trafiğe ama burada 1 ay yazıyor acaba süre de bir değişiklik mi oldu ?
    eğer 1 haftaysa yandık.

    YanıtlaSil
  34. @burak: 1 hafta oldugunu zannetmiyorum. Bununla ilgili bir degisiklik var mi diye baktim ama bu yonde bir emare goremedim. Gittiginizde sayet bu yonde bir bilgi verilirse paylasirsaniz sevinirim. Umarim degisiklik olmamistir. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  35. Cam filmiyle ilgili TÜVTurk sitesinden alintidir:

    Cam filmi muayeneden geçer mi?

    Periyodik muayenelerde cam filmi, “Camlar: sonradan boyanmış/sonradan film yapıştırılmış/folyoların montaj izni yok” kusur teksti ile “hafif kusur” olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmemektedir. Bununla birlikte aracın muayeneden hafif kusur ile geçmiş olması, trafik birimleri tarafından ceza yazılması, filmin söktürülmesinin istenmesi gibi durumları ortadan kaldıran bir unsur değildir.

    Ayrica bunun gibi sorular hakkinda merak ettiginiz bir sey varsa;
    http://www.tuvturk.com.tr//content/default.aspx?cid=4

    YanıtlaSil
  36. bilgiler için çok teşekkürler... bir sorum olacaktı. plakam 34. çorluda oturuyorum. ruhsatım kayıp. ek1 + muayene + karakol tutanagi falan hersey tamam. çorludaki emniyet müdürlüğünden ruhsatımı cikarabiliyormuyum? yoksa ruhsatın verildigi bakırköy/istanbula mi gitmek zorundayim?

    YanıtlaSil
  37. Mantiken Corlu'dan alabiliyor olmaniz gerekiyor, zira ben 14 plaka (Bolu) ile muayeneyi Istanbul'da yaptirip Istanbul'da ruhsat yeniletebiliyorsam sizin de yapabilmeniz gerek.

    En dogru bilgiyi Corlu Emniyet mudurlugune gidip veya telefonla arayarak alabilirsiniz sanirim.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  38. kardeşim gereksiz yere çok uzatıp ayrıntılara girmişsin bu kadar kasmaya gerek yok asıl mesele vize yeri dolan ruhsat kaça maloluyor ben 120 tl verdimde bana bana koydu aslolan bu gerisi teferruat

    YanıtlaSil
  39. Fazla bilgi goz cikarmaz. Gecen sene bu yaziyi yazdigimda 108 liraydi, demek ki artmis 120 lira olmus (ya da olmamis size kazik atmislar :))

    YanıtlaSil
  40. selam kardeş paylaştıgın bilgilerin bizlere çok faydası oldu bu bilgiler iem'de bile yok bege yenileme veya tescil plaka zayi yazıyor(muayene yapragı dolunca ne yapmanız gerektigi açıklanmıyor) (herhalde şansa siz bulun demek isteniyor herhalde).

    YanıtlaSil
  41. beykoz trafık te bugun benden 117 tl aldı makbuz varmı dedım yok dedıler noldu artık emnıyette kafasına goıre fıyat mı vermeye basladı ıkı sayfa yenıletmek ıcın 117 lıra fahiş bi fiyat (yaptığım işlem ek-1 le muayne yaptırdım ruhsatta yer bitmişti)makbuz yok fiyatlar fahiş ALLah sonumuzu hayr etsin

    YanıtlaSil
  42. Gectigimiz sene 108 liraydi, bu sene artis olmustur. Daha once de bir kisi daha 120 lira odedigini yazdigina gore ucretlendirm degismis demektir. Fahis mi? Evet.

    YanıtlaSil
  43. Ben de helke dolusu teşekkür ederim,epey işime yaradı:)

    YanıtlaSil
  44. Benim sorum biraz değişik; araba babamın üzerine. Babam 9 yıl önce vefat etti. Ruhsatta yer kalmadı. Şimdi aracın muayenesini EK-1 ile yaptırıp ve yine EK-1 ile aracı kendi üzerime alma masrafına girmeden ruhsat tebdili yaptırabilir miyim? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  45. Bu soruya net bir yanit vermek zor. Sistemde sayet babanizin olum kaydi yer aliyorsa -mantiken yer almasi gerek- yapamamaniz gerek. Lakin sistemde neler var neler yok onu bilmiyorum. Normal sartlarda olum Uyap gibi sistemlere isleniyor (Mernis uzerinden). Polis bunlari aliyorsa ruhsat tebdili yapamazsiniz zira vekaletin gecerliligi ortadan kalkmistir. Sayet mirasci birden fazla ise ve geride bir vasiyet birakilmadiysa parcali haldedir aracin mulkiyeti.
    Mirascilarin belirlenerek mahkeme uzerinden gitmek veya parcali durumun satis yoluyla birlestirilmesi gerekebilir.

    Bunu en kolay deneyerek ogrenebilirsiniz. Net yanit veremedigim icin uzgunum ama bu beni oldukca asan bir soruydu.
    Kolay gelsin, umarim halledersiniz.

    YanıtlaSil
  46. BEN BİŞİ DAHA MERAK ETTİM; HİÇ RUHSAT YOK İSE ARACIN YENİ RUHSATI NASIL ÇIKARILIR: ( YANLIŞ ANLAŞILMASIN ARACI İCRADAN SATIŞ İLE ALINDIĞI İÇİN RUHSAT YOK )

    YanıtlaSil
  47. Bu gibi durumda ne yapilacagindan %100 emin degilim ama yanlis bilmiyorsam icra dairesinden ruhsat cikarilmasina dair bir talep dilekcesi yazacaksiniz. Onlar da satisi vs bildiren bir yaziyi emniyete gonderecek veya size bu belgeleri teslim edip o belgelerle gideceksiniz.

    En iyisi icra dairesine gidip oradan sorun, net bilgiyi onlardan alirsiniz.

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  48. Gerçekten topluma çok faydalı bir hizmet sunmuşsunuz. Bende buradaki bilgilerden yararlananlardanım. Ruhsatın sadece muayene sayfasını değiştirmek için 67 TL ücret ödedim. Şayet diğer sayfayı da değiştirmek isterseniz onun ücreti de 50 TL imiş. Emniyete dün gittim ve ruhsatı yarın 15:00 den sonra alabileceğim söylendi.

    YanıtlaSil
  49. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.Sizden soracağım Ek 1 doldurmasında takıldığım yerler var.Kendim doldurmak istiyorum.Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  50. Tamaminin doldurulmasina gerek olmuyor ek-1 belgesinin. Belli basli seylerin doldurulmasi yetiyor. Oraya gittiginizde doldurtmaniz cok daha kolayiniza gelecektir.

    YanıtlaSil
  51. eline koluna sağlık

    YanıtlaSil
  52. merhaba.öncelikle paylaştığın bilgiler için çok teşekkürler.ben ihaleyle satılmıs bir araç aldım yani benim aracı aldığım kisi ihaleyle almıs kazalı bir aractı.aracın plakaları ve ruhsatı yok.aracın tamiratını yaptım ve en son is olarak ruhsatla plaka kaldı.sabah trafik tescile gittim plaka ve ruhsat cıkarmak icin.ama önce muayeneye götür dediler tüvtürkü aradım plakalar olmadıgı icin ağır hasar verilir dediler.trafik tescildeki memura tekrardan gittim ve tüvtürkten böyle söylediklerini aktardım.memur "Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge"ye tekrar baktı ve "Bu araç trafikten çekili bir araçtır" ibaresini gördü bunun üzerine o ibare oldugu için zaten plaka ve ruhsatı olmaz dedi.yani araç trafikten cekilidir ibaresi bulunduğu icin bi sıkıntı olmaz muayeneye götür 2 tanede ek1 doldur sonra trafik tescile gel dedi.simdi ben aracı satıs sözlesmesi,arac tesciline iliskin gecici belge ve sigorta poliçesiyle götürürsem muayenesini yaptırabilirmiyim? muayeneden önce ek1 doldurmam gerekiyor mu??
    ilgin için simdiden tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
  53. Arac trafikten cekilidir yazisi oldugu icin TuvTurk'de muayene yaptirabilmeniz gerek.

    Ek1 belgesi muhtemelen isteyeceklerdir. Cok zor bir sey olmadigi icin size emniyetten soylendigi gibi 2 tane doldurun derim. Fazla mal goz cikarmaz.

    Neler olup bittiginden haberdar ederseniz ileride buna benzer bir sorun yasayanlara yardimci olmus olursunuz.

    Kolay gelsin, umarim muayeneyi sorunsuz yaptirabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  54. çok tesekkür ederim.tabiki nasıl bir yol izlendiğini aktarırım.

    YanıtlaSil
  55. merhaba ;
    bende birşey sorayım .
    şirkete kayıtlı kredi ile alınmış araçlarımızın ,temiz kağıdı ile emniyete giderek ruhsat yenileme işlemi yapıldı 15 gün sonrada yeni ruhsatlar emniyetten alındı,fakat bu arada ruhsattaki''reklam logoludur '' ibaresi yeni ruhsata konulmamış ,bizde kontrol ederken belediyeye ödenen (bu nedenle) vergiyi ödemediğimizi gördük,şimdi araçların muayaneside geldi,ne yapalım?
    muayene esnasında mı ?tekrar yazdırmak için bekleyelim,yoksa emniyete başvurup siz bu ibareyi neden koymadınız diye soralım mı?,bize belediye makbuzunuzu getirmemiştiniz diyebilirler mi? bilmem analatabildim mi?

    YanıtlaSil
  56. Soylediginiz seyi anladim ama ne yaparlar o konuda cok bir fikrim yok. Bu biraz o an memurun kafasina estigi sekilde davranacagi bir sey. Muhtemelen kolaya kacacak ve sucu size atacak, sizin bunu belirtmediginiz vs ile ilgili konusacaktir. Ustelik bu islemler ustunden zaman gectigi icin siz suclu duruma duseceksiniz.
    Ne oldugundan haberdar ederseniz herkes yararlanmis olur.

    Yardimci olamadim, kusura bakmayin.

    YanıtlaSil
  57. Merhaba

    Ben 1 haftadır uğraşıyorum ama e randevu sisteminden randevu alamıyorum aracı aldım plaka değişikliği olacak ama bir türlü olmuyor en son aracın plakasını yazmamız gereken yere giriş yapamıyorum bunun nedeni nedir diğer tüm bilgileri eksiksiz doldurmama rağmen randevu alamıyorum yardım edebilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  58. Plaka secme kisminda bir problem varmis gibi gorunuyor.

    Ilcenize gore plakalardan birisi secilebilir halde oluyor. Ornegin Z.burnu'nda GT plakalarini secince ayrintilar kisminda 34GT0000 seklinde cikiyor tum plakalar. Tahminimce bunlardan birisini secip devam ettiginizde ileride bir sorun olmayacaktir. Subede bir problem yapacak olurlarsa durumu anlatirsiniz.

    Tam emin olmak icin Gayrettepe Trafik Tescil Subeyi arayabilirsiniz, yardimci olacak birilerini bulmaniz biraz zor olabilir ama bulursaniz yardim ederlerdir.

    DANIŞMA (SANTRAL): 0212 2144205
    ARAÇ TESCİL KISMI (HUSUSİ PLAKALI ARAÇLAR): 0212 2144214

    YanıtlaSil
  59. Süper ya teşekkürler,her kafadan ayrı bir ses çıkıyordu ağzınıza emeklerinize sağlık sağolun,varolun.....

    YanıtlaSil
  60. BENİMDE RUHSATTA YER KALMADIĞI İÇİN SAYFA ALINCAKTI ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK MAKBULE GEÇTİ BU YAZI,GEREKSİZDİ DİYENLER NEDEN SONUNA KADAR OKUMUŞLAR MADEM MERAK ETTİM...GERÇEKTEN GEREKLİYDİ MİNNETTARIM VAROLUN...

    YanıtlaSil
  61. Eline koluna sağlık.Çok yararlı bilgiler.

    YanıtlaSil
  62. ya arkadas aynını yaptıgım halde sadece senden farklı egsoz u dısarıda yaptıdım usenmemıs yazmıssın ben sıkıntıdan patlarım bunu yazana kadar ama faydalı olarak ısaretleım gercekten faydalı bılmeyenler ıcın en akıcı ve eksıksız yazmıssın tebrıkler vatana vatandasa hızmet ıde buna derım bıde trafık tescılde kı memurlar yogunluktan dolayı herhalde cok sınırlı oluyor

    YanıtlaSil
  63. Mükemmel bir bilgi birikimi olmuş. Çok teşekkür ederim bu cumartesi sizin yazdıklarınızın ışığında işlemlerimi yaptıracağım. Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  64. araç muayne yapragım kayıp ne yapmam gerek bi zahmet

    YanıtlaSil
  65. Yaprak kayipsa karakola gidip tutanak tutturmaniz gerekiyor. Arkasindan bu tutanakla ve ek1 belgenizle birlikte muayeneye gitmeniz lazim. Sonrasinda ruhsatin muayene kismini tekrardan cikarttiracaksiniz.

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  66. burada yazılanlara göre işlemleri birebir yaptım yarın da emniyetteki ruhsat yenileme işlerini tamamlayacağım, bu yazıyı yayınlayan arkadaşa tekrar teşekkürler. süper süper

    YanıtlaSil
  67. ÇOK TEŞEKKÜRLER EMĞİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  68. Çok Teşekkür Ederiz Emeğine sağlık senin için işte insan dostu birisi diye düşünüyorum. Adam arkadaşına bile bu kadar cevap vermiyorken sen herkes için uğraşmışsın. Allah senden razı olsun kardeşim.

    YanıtlaSil
  69. Çok teşekkürler tam aradığım yazıyı yazmışsın.

    YanıtlaSil
  70. slm,
    şase no kısa diye ek-1 aldım ve muayeneden sonra ruhsat değişti... yeni ruhsatta muayene bilgileri doğal olarak yok... tekrar muayene olmam gerekirmi?

    YanıtlaSil
  71. Sorunuz çok spesifik. Yalnızca mantık yürüterek bir tahminde bulunabiliyorum o da; bence gerekmez. Zira zaten muayene olmuş aracınız. Plaka değişiminden sonra muayene olması gerekmediğine göre ruhsat değişti diye de muayene gerekmemesi gerekir. Eski ruhsatın muayene kısmı yeterli gelmeli ama...

    Yine de bence en doğru bilgiyi TüvTurk veya Emniyet müdürlüklerine sorarak edinebilirsiniz. TüvTurk oldukça yardımcı oluyor telefonla arayıp sorun. Sonucu bizlerle de paylaşırsanız sevinirim. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  72. Dostum çok teşekkürler bilgiler için.. Ben aracı 2010 yılının Temmuz ayında aldım. Kısa süre sonra LPG taktırdım ve sızdırmazlık belgesi aldım. Ancak o zaman muayeneye gitmedim ve LPG'yi de ruhsata işletmedim. Yarın muayeneye gideceğim. LPG işlenmeden muayene yapmazlar mı? Yaparlarsa bunun cezası var mı? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.tuvturk.com.tr/userfiles/document/Onhazirlik0811.pdf

      Burada sorunuza yanit veriliyor. 3. Madde;

      "Aracinizda LPG takili ise, oncelikle bu tadilatin ruhsatiniza islenmis olmasi gereklidir (bakiniz 4. madde). Arac tescil belgesi'nde LPG durumu islenmis araclar, duzenleme tarihi 1 ayi gecmemis "GAZ sizdirmazlik test raporu" ile birlikte muayeneye gelmelidir."

      Buradaki 4. madde yapmaniz gereken seyleri anlatiyor.

      Kolay gelsin.

      Sil
  73. Çok teşekkürler..
    Dün hallettim işlerimi, ancak korktuğum gibi olmadı hiçbirşey..
    Öncelikle bir memurun selamı ile 20 TL olan Ek-1 belgesini 10 TL'ye doldurttum.
    Ardından araç muayene istasyonuna gittim.
    Saati geçirdiğimi söyleyerek fiş vermedi makina, yeniden randevu aldım. Fakat yine sıra numarası vermedi.
    Telefon hattını aradım ve referans numarası vererek gişedeki elemanlarla görüşmemi söylediler.
    Ancak onlarda LPG işletmek için randevu almaya gerek olmadığını, Tadilat sonrası muayeneden direkt olarak sayı alabileceğimi söylediler. Aracın muayene tarihi de 2011'in 10. ayıydı dedim. Fark etmez dediler..
    Hasılı Tadilat sonrasından sıra no alıp gişeye gittim. Sadece Projeyi, Ruhsatı ve Ek 1'i alarak işlemleri başlattılar.
    Muayene için 149 TL
    Gecikme cezası için 29 TL
    Egzoz Muayene İçin 28 TL
    Egzoz Kart Ücreti olarak da 4 TL aldılar.
    Toplam 222 TL'ye mâloldu.
    Sonrasında 1 saat içinde egzoz ve araç muayenesini tamamladılar.
    Şimdi sadece ruhsata işletme kaldı:) Teşekkürler bilgiler için.. Ancak benim durumumda olan arkadaşlara moral olması ve bilgileri olması anlamında yazdım bunları.. Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgiler icin tesekkurler. Kolayca halletmenize sevindim :) gecmis olsun.

      Sil
    2. Merhaba aracımı alalı 2 yıl oldu bankadan rehin yoktur yazısını aldım yarın aracın satışı gerçekleştireceğim fakat size sorularım var.trafik tescilden bunu onaylatmak gerekiyormuş ama belgede aracın muayenesinin olması zorunludur yazısı var benim durumum içinde geçerlimi bu?Satışı yapabilmem için yeniden ruhsat çıkarmam gerekirmi?

      Sil
    3. Merhaba, gecikmeli yanit icin kusura bakmayin. Her an yorumlara yanit atamiyorum.
      Aracinizin muayene suresi ne zamana kadar ki? Tekrardan muayene yaptirmanizi gerektirecek bir durum yok bence.
      Satisi gerceklestirdiniz mi? Bir sorun cikti mi?

      Sil
  74. kardeş
    tüvtürk ün yapması gerekeni sen yapmışsın güzel ,açıklayıcı öğretici , eline sağlık ancak bizim bürokrasi ne aptal adamlarla doludur ki ruhsatın muayene yeri bitti diye yeniden ruhsat çıkarttırıyor ruhsata bir sayfalık bir ilave yapılamayacak kadar zor bir olaymıdır.bu vatandaşa eziyet değilmidir.biz türkler gerçekten zeki bir millet değiliz .

    YanıtlaSil
  75. kardeşim on numara.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  76. ben aracın lpgsini söktürdüm gerekli bütün belgeleri alıp muayene gittim ama ruhsattaki lpg sayfasını değiştiricem muayeneden sonra nekadar vaktim var birde tek yaprak değişim fiyatını bilen varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muayeneden sonra 1 ay vaktiniz olmasi gerek. Diger konuda "net" bir bilgim yok. Siz yaptirdiktan sonra ogrenir ve yazarsaniz sevinirim.

      Sil
  77. kardeş Allah senden razı olsun, anlattıklarınla bir çok kişi işini halledecek, para versen bu kadar sevinmezdik, seninde bir işin olursa burada yorum kısmına yaz inan elimizden ne gelirse yardımcı olmaya çalışırız, selametle.

    YanıtlaSil
  78. arkadaşlar trafik ve muayne istasyonları ikilemde istasyolar ek 1 formunu kaldırmış traikte uygulamaya devamediyor orası ek1 doldurmuyor trafikte işlemi yapmıyor herkes şaşkın işlemler kilit budurumu aydınlatacak bir yetkili yokmu

    YanıtlaSil
  79. merhaba,
    aracımı muayeney götürdüm . Frenlerden ağır kusurlu çıktı. ruhsattaki ve sistemdeki yolcu sayısı birbirini tutmuyor. Araç tespit raporu verdi tüv Türk

    Sistemde 4 yolcu çıkıyormuş
    Ruhsatta 5 yolcu yazıyor.

    Frenleri yaptırdım sorun yok.

    şimdi ben önce muayeneye mi gireceğim. Yoksa trafik tescile mi gideceğim.

    Eğer cevap veren olur ise yanlış yapmayayım.

    YanıtlaSil
  80. arkadaşlar bir sorum olacak. Benim arabamın yaklaşık 10 aydır muayenesi geçmiş. 2 sene önce yaptırdığımda da ek-1 belgeli muayene yapmışlardı. şaşi numarasında hata olduğu için. Ancak ben ek-1 belgesiyle birlikte trafik tescile gidip ruhsata işlettirmedim. şimdi yurt dışından geldim ve muayenesi 10 ay geçmiş olan ek-1 belgeli aracım var. Burada nasıl bir yol izlemeliyim. Öncelikle muayeneye mi gitmeliyim?yoksa ruhsata mı işletmeliyim.?Cevaplarınız için teşekkürler? bir de bu ruhsata işletmediğimden dolayı herhangibir ceza ödermiyim. zaten 10 ay muayene geçmişlik cezası olacak.Ruhsatı değiştirmeme cezası olacak mı?teşekkürler ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni duzenlemeyle Ek-1 belgesini direkt olarak elle doldurma olayini kaldirmislar. Sizi ilgilendiren bir alinti:

      "Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 12 Mart tarihli genelgesine istinaden, trafik ve tescil belgeleri (ruhsat) bilgilerinde yapılacak değişiklikler için talep edilen Ek-1 formu ile yapılan işlemlerin elektronik ortamda oluşturulması ile ilgili detaylar için tıklayınız.
      İstasyonlarımızda muayene olup, muayene tekrarına kalan ve tescil belgelerinin değişimi için Trafik Tescil kuruluşlarına yönlendirilen ancak Trafik Tescil Şubeleri tarafından işlem yapılmaması nedeni ile muayeneleri sonlanmayan müşterilerimiz, Şoförler ve Otomobilciler Derneğinden alınacak olan Ek-1 formlarını bilgisayar ortamında doldurtmak sureti ile ilk muayenelerini yaptırdıkları istasyonlarımıza başvurabilirler."

      Burada son kisim sizi ilgilendiriyor. "Islem yapilmamasi nedeni ile muayeneleri sonlamayan" dedigi kisim siz oluyorsunuz.
      http://www.tuvturk.com.tr/tespit.aspx

      Kisaca tekrar ek1 doldurtup sasiyi duzeltip arkasindan muayeneye girmeniz gerekiyor.
      Ruhsat degisiminde bir ceza odeyeceginizi zannetmiyorum. Muayene ucretinde ceza odeyeceksiniz yalnizca.

      Sil
  81. merhaba,
    Öncelikle bilgiler için çok teşekkürler.
    Bu bilgileri ben zamanında okumadığım için Ek-1 belgesi ile 1 yılı aşkın süredir aracı kullanmaktaydım. Bugün aracı Ek-1 ruhsata işlenmediği için aracı bağladılar. Çözmek için ruhsata işletmem gerekiyormuş.
    Yazınızda 1 ay geçti ise tekrar muayeneye girmesi gerektiğini yazmışsınız. Problem çözülmeden aracın bağlamasını kaldırmıyorlar. Bağlama kaldırılmadan nasıl tekrar muayeneye gireceğim. Burada nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yardımcı olabilir misiniz ?
    İlginize şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok karisik bir konu bu, tam bir bilgim yok maalesef. Bence bu konuda en iyi bilgiyi trafikten alirsiniz ama tuvturk'de yine bilgi sahibidir kanimca. Oncelikle tuvturk'u arayin derim:
      0850-222-8888

      Sil
    2. Ruhsatta muayene işlemek için yer kalmayınca Ek-1 belgesi ile yaptırılan muayenenin, yeni ruhsat çıkartılıp işlenmesi için 7 günlük süresi var. Bazı yerlerde 1 ay şeklinde yazılsa da 1 ay değil, sadece 7 gün. Bu 7 günlük süre dolduğunda neler oluyor.
      İlk çevirmede araç bağlanıyor. Bağlanan aracı kurtarmak için yapılması gerekenler.
      1- Mevcut Ek-1 belgesi, ruhsat, trafik sigortası, TUV muayene belgeleri, kimlik ve kimlik fotokopisi ile ikametgahınızın olduğu yere en yakın Trafik Tescile başvurmak gerekiyor.
      2- Yeni ruhsat 2 gün içerisinde çıkıyor. (Not : Yukarıdaki bazı yazılarda 1 ay geçince tekrar muayeneye girmek gerektiği yazıyor. Bu durum geçerli değil. Mevcut Ek-1 i kabul ediyorlar ve tekrar muayene istenmiyor. Mevcut Ek-1 deki muayene geçerlilik tarihi yeni ruhsata aynen işleniyor.)
      3- 2 gün sonra alınan yeni ruhsat ile çekme işlemini yapan polisin bağlı bulunduğu ceza infaz biriminden bağlamanın çözdürülmesi gerekiyor.
      4- Ceza infaz biriminden alınan çözme belgesi ile araç çekildiği otoparktan alınıyor. (Not : İstanbul için çekme tutarı 150 TL, otopark günlük 10 TL.)

      Sil
  82. ruhsatta sadece muayene işlenmesi için yer kalmayanların (modifiye yada lpg konusunda bilgim yok)ek-1 belgesi almasına gerek yok.daha yeni beylikdüzü trafik şubeden geliyorum.hem tüv ün hemde emniyetin randevu sitesinde bu bilgi konmamış.tüv den aldığınız muayene geçer belgesiyle doğrudan trafik şubeye gidiyosunuz.ben internetten randevu alarak muayeneden 4 gün sonra gittim.en yakın şubeye gidebilirsiniz.benim araç beşiktaş a kayıtlı beylikdüzünde yapıyolar.
    ücret 77.5 tl.bi sonraki gün gel al dediler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, sistem degismis. Tesekkurler bilgiler icin.

      Sil
  83. Merhaba, LPG sızdırmazlık raporu için sakın beylikdüzü sabit'e gitmeyin.. Başka istasyonlardan geçen basit bir hata yüzünden, proje yenileme istediler, 2 günüm gitti..

    YanıtlaSil
  84. BEN DE BU HAFTA RUHSAT TEBDİLİ İÇİN BOSTANCIDA Kİ TARFİK ŞUBESİNE GİTTİM. RUHSAT TEBDİLİ İÇİN 135.50 TL. ALDILAR.ÇOK FAHİŞ BİR RAKAM ,YENİ ARABA ALSAM BİR DERECE AMA 17 SENELİK ARAÇ İÇİN ALINAN BU RAKAM ÇOK.AYRICA MAKBUZ DA VERMİYORLAR...

    YanıtlaSil
  85. MERHABA GERÇEKTEN SÜPER BİLGİLER VERMİŞŞİNİZ.. ANCAK BEN KENDİME UYAN BİR YORUM GÖREMEDİM BENİM SORUNUM ÖNCEKİ MUAYNEDE ŞASI NO SUNUN SON 4 RAKKAMI İLE MOTOR NO SUNUN SON 4 RAKKAMI KARIŞTIRMIŞLAR TABİKİ ARACI İLK ALDIĞIMIZ DA TRAFİK TAKİPÇİLER SONRASI MALUM MUAYNEDE TESPİT EDİLDİ EK 1 İLE MUAYNEDEN GEÇTİ FAKAT RUHSATA İŞLETMEDİK 2 YIL GEÇTİ TEKRAR MUAYNE ZAMANI GELDİ TRAFİGE GİTTİK İŞLEM YAPMADILAR NE YAPMALIYIM ACABA YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM SAYGILAR..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar muayeneye gideceksiniz. Ek1 ile islem yaptirip ruhsata islettireceksiniz.

      Sil
  86. Bilgilendirmeniz ve cevaplarınız için teşekkürler. benim aracın da muayenesi oldukça yaklaştı.
    Aracım dizel ama ruhsattaki yakıt cinsi bilgisi benzin olarak yazılmış. tuvtürke gitmeden önce ruhsattaki yakıt cinsinin yazıldığı kağıt olan "araç tescil belgesini" yeniletsem mantıklı olur mu? bunun için de yine Ek-1 gerekiyor sanırım.
    ayrıca egzoz ölçümünü istanbulda tuvtürk haricinde nerelerden yaptırabilirim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ek-1 ile yapacaginiz bu islem tekrar muayene demek oluyor zaten.

      Cevresinde sanayi sitelerinde vs oluyor hep. Gittiginizde oralarda levhalardan falan gorursunuz muhtemelen. Egzos olcumu yapilir diye yaziyorlar :)

      Kolay gelsin.

      Sil
  87. S.a kardeşim ilk başta emeğine sağlık harika bir paylaşımın var:) şimdi geleyim naçizane iki sorum olacak 1.sorum: dedeme ait aracın 2011 de muayenesi geçtiği için ceza yazılmış bu ceza daha sonra ödenmiş ve muayeneden geçmiş araç kamyonet olduğu için bir senesi dolmuş ve muayenesi geçen ay içinde bitmiş geçen cuma akşamı da trafik kontrolünde bağlandı şimdi bağlı bir araç nasıl muayene sokulur veya işlem sıraları nelerdir?
    2.sorum: 2011de aldığım aracın muayenesi ve ruhsattaki muayene kısmı doldu yenilemem gerekiyor ancak bir sorun var ben aracı aldığım da trafik cezası ve harcı borcu yoktu şimdiyse 2009dan kalma iki ayrı ceza mevcut yani bana ait ceza değil ufak rakam olsa yine öderim de toplam 750TL yi geçmiş durumda noterden aldığım satış evrakım mevcut bu belge ile trafik tescil başvursam cezayı plakadan kaldıra bilirler mi veya nasıl olur? Umarım her iki sorunumda da yardımcı olursun şimdiden Allah Razı Olsun çok değerli bilgiler paylaşıyorsun Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Daha once buna benzer bir sorunla Mert Ilker isimli arkadasimiz karsilasmis ve adimlari soyle anlatmisti:
      "1- Mevcut Ek-1 belgesi, ruhsat, trafik sigortası, TUV muayene belgeleri, kimlik ve kimlik fotokopisi ile ikametgahınızın olduğu yere en yakın Trafik Tescile başvurmak gerekiyor.
      2- Yeni ruhsat 2 gün içerisinde çıkıyor. (Not : Yukarıdaki bazı yazılarda 1 ay geçince tekrar muayeneye girmek gerektiği yazıyor. Bu durum geçerli değil. Mevcut Ek-1 i kabul ediyorlar ve tekrar muayene istenmiyor. Mevcut Ek-1 deki muayene geçerlilik tarihi yeni ruhsata aynen işleniyor.)
      3- 2 gün sonra alınan yeni ruhsat ile çekme işlemini yapan polisin bağlı bulunduğu ceza infaz biriminden bağlamanın çözdürülmesi gerekiyor.
      4- Ceza infaz biriminden alınan çözme belgesi ile araç çekildiği otoparktan alınıyor. (Not : İstanbul için çekme tutarı 150 TL, otopark günlük 10 TL.)"

      2) Bu konuda maalesef "net" bir bilgim yok. Normal sartlarda ve mantiken sizden istememeleri gerekir. Tahminim ya trafikten ya da vergi dairesinden bu sorunu cozmeniz gerektigi. Elinizdeki belgelerle gidin, bakalim ne sonuc cikacak.

      Her iki konuda da sonucu buradan bildirirseniz baskalari da yararlanir.
      Kolay gelsin.

      Sil
  88. Selam Suat Kardeş,

    Bilgiler mükemmel ama aklıma takılan bir soru var.

    Trafik Tescile giderken Ek-1 gerekiyormu , gerekmiyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin durumunuz biraz daha farkli. Sizin elinizde ek-1 belgesi yok. Onceki ek-1'i zaten ruhsatin icine islenmis oldu. Yani onun gecerliligi yok. Ruhsat olduktan sonra ek-1'e ihtiyaciniz olmuyor.
      Elinizdeki belgelerle gidin. Muhtemelen aracin cezasini odeyip muayeneye gotureceksiniz. Sonra cozme islemleri icin ayrica tekrar gideceksiniz.

      Bence siz her seyden once TüvTurk'u (0850-222-8888) arayin. Durumunuzu anlatin. Onlar size yapmaniz gerekenleri anlatacaklardir.
      Oradan duzgun bilgi alamazsaniz o vakit baglamanin yapildigi infaz birimine gidin. Oradan size yardimci olurlar.

      Kolay gelsin.

      Sil
  89. Hocam ellerine sağlık.. Gerçekten büyük hizmet... Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  90. Suat bey merhaba,

    Öncelikle bu çok faydalı bilgileri bizle paylaştığınız için teşekkürler.

    Bugün TüvTurk'e muayeneye gittim ve ne yazık ki ruhsatımdaki koltuk sayısı yanlış gözüktüğü için geçemedim. Bana bir adet tespit raporu verildi ve bu rapor + ruhsatla birlikte trafik tescil şubeye gitmem söylendi.

    Size iki sorum olacak:
    -TüvTürk'te kimse bana EK-1 belgesinden söz etmedi, oysa trafik şubeden aldığım randevu sayfasında bu belgenin istendiğinden bahsediliyor. Ek-1'i götürmek zorunda mıyım?

    -Bir randevu aldım ama tarihi benim için biraz geç. Randevu olmadan şube'de işlem yapılamıyor mu?

    Teşekkür ve saygılarımla,
    Onur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Yakin zamanda ek-1'in istenme, hazirlanma sekli degisti, bu sebeple ek-1 ile ilgili bir sey soylenmemis olabilir. Trafik tescil subeye gittiginizde zaten illa isterlerse yapacak bir seyiniz yok. Normal sartlarda eskiden isteniyordu. Yeni duzenlemelerle nasil olmustur bilgim yok.

      2) Randevusuz islem yapmiyorlar. Gerci bu tur seyler tamamen oradaki memurla aranizdaki konusmaya gore sekillenecek seyler ama zaten yeterince yogun olduklarindan yapacaklarini zannetmiyorum.
      Yine de evvelinde gidip rica edebilirsiniz. En azindan ek1 ile ilgili durumu ogrenmis olursunuz randevu tarihinize kadar onu temin edersiniz.
      Kisaca her halukarda gidip bir deneyin sansinizi.

      Yardimci olamadigim, kusura bakmayin.
      Kolay gelsin.

      Sil
  91. SLM HERKEZE.türkiyedemi yaşıyorsun derddin var arkadaş.her şey mantık üzerine kurulmuş.iki yıl önce muayeneye gidiyorum koltuk sayısı 4 iken 5 yapın diyorlar (aracım fiorino)snraki muayeneden 5 muayeneyle geçiyorum dün gittiğimde koltuk sayısı 4 diyorlar ve ağır kusurdan geçemiyorum bu nasıl mantıktır bilen var sa açıklasın şaka gibi.herşeyden önemlisi açıklama yapmana fırsat bile vermiyorlar.dahada önemlisi çalışan arkadaşların ukalaca tavırları yokmu?bu insanı zıvanadan çıkarıyor.sözüm ona soruyorum:bunlar görevmi yapıyor yoksa vatandaşla dalgamı geçiyor?dediğim gibi araç fabrikasyon olarak sıfır çıksın yinede ağır kusur bulurlar.elin oğlu yetki vermiş tefi istediği şekilde çalıyorlar.YAZIK ÇOK YAZIK.bunların amacı hizmet değil mantık çerçevesinde fink atmak herkeze saygılarımı sunuyorum..........

    YanıtlaSil
  92. PEKİ ORDA YAPTIRDIK EGZOZ EMİSYONUNU YÜKSEK CIKTI VE 1 AY SÜRE VERDİ DİĞER KONTROLLERDEN GECTİM SADECE EGZOZ EMİSYONDAN KALDIM ORDA VE BU 1 AY ZAMAN İÇERSİNDE GİDEMEDİM MOTORDA SORUN VARDI ANCA CIKTI SÜREDE GECMİŞ OLDU PEKİ ŞİMDİ NAPMAM GEREK ORAYA GİTMEDEN BAŞKA YERDE YAPTIRA BİLİRMİYİM EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜNÜ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden egsoz olcumunden kalmak agir kusurdu. Sayet ruhsat yeniletmeli bir islemdiyse ve 1 aydir bu islemi yaptirmadiysaniz tekrardan muayene ucreti odeyip muayene yaptirmaniz gerekebilir.

      Ruhsatta onayi aldiniz ama egzozdan kaldiysaniz o vakit sadece egzoz pulunu almaniz yeterlidir.

      Sil
  93. ben oraya arac muayenesi için gittim arac muayenesinden gectim sadece egzozdan kaldım 1 ay süre içersinde gitmedim şimdi oraya gitmem gerekiyormu egzoz için yoksa başka yerde yaptırabilirmiyim sadece egzoz kaldı yaptıracağım bide gidersem muayene ücretimi ödüyeğim yoksa sadece egzoz emisyon üretimi ödeyeceğim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyorum ki ruhsatta onay aldiniz mi? Ruhsatta onay almadiysaniz muayene tam olarak yapilmamis sayildigindan ve 1 aylik yeniden gelme suresini de kacirdiginizdan tekrar tam ucret odeyip muayene yaptirmaniz gerekebilir.

      Net bilgi icin Tüvturk'un yardim hattini arayip sorun derim: 0850 222 88 88

      Sil
  94. hım ruhsat için muayane verildi pulu verildi 2014 yılınada kadar plakaya dahil yapıştırıldı pul sadece emisyon için pul verilmedi diğer işlemler tamam. emisyon kağıdında pul yok sadece.. bu olmayınca işlemler tamamlanmıyomu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladigim kadariyla muayeneden gecmissiniz. Pulunuzu da aldiktan sonra baska bir sey yapmaniza gerek yok.

      Yine de tuvturk'u arayip sorun derim. En azindan herhangi bir suphe kalmaz icinizde.

      Sil
  95. Emeği geçen herkese teşekkürler. Bazen tek bir bilgi dahi insan için altın değerinde olabilyır.

    YanıtlaSil
  96. Helal olsun ellerine kollarina saglik. Cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  97. “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır”. H.Ş Söylediğimi anlamışsındır Suat bey. Çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  98. benim ruhsattıma neden emniyette barkot yapıştırmadılar arkadaşlar bilgisi olan varmı

    YanıtlaSil
  99. merhaba, açıklamalar için herkese teşekkür ederim. bir sorunum vardı okudum yazılanları ama arasında bulamadım gözlerimde problem var yarısına kadar okuyabildim. sorum şu olacak: benim motorlu araç trafik belgesindeki yazılar okunmuyor. 14 unde muayenem var ve bana gecemezsin dedi bilen arkadaşlar. sizce muayeneden once yeniletmem gerekirmi? o günmu yeniletmem gerekir yada. bir diger sorumda ek 1 doldurmak için o belgeye ihtiyacları yokmu yazılar okunmuyor nasıl dolduruyolar tekrardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu cok ayrinti bir konu. Mantiken arkadaslariniz hakli. Muayeneden once belgeyi yeniletmeniz icin her halukarda yine muayene isteyebilirler. Bence en guzeli TüvTurk'un yardim hattini arayip sormaniz. Yardimci olacaklardir.
      Kolay gelsin.

      Sil
  100. Sağol..
    Keşke her insan senin kadar "insan" olsa...

    YanıtlaSil
  101. Çok teşekkürler, çok faydalı bilgiler.
    İki sorum olacak:

    1- geçen muayenede hafif kusurlu olan bir takım maddeler vardı. Aynı kusurlar tekrarlanırsa yine hafif kusurlu olarak muayeneden geçebilir miyim?

    2- Aracımın orjinal stepne bölgesinde LPG takılı olduğu için stepne yerine tamir kiti (lastik şişiren sprey) kullansam olur mu? Yoksa sadece orjinalinde stepne olmayan araçlar için mi geçerlidir bu?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Ayni sekilde hafif kusurlu olarak gecersiniz, problem olmaz.

      2) Bu konuda bir bilgim yok maalesef. TüvTurk'u arayip sorun bunu.

      Kolay gelsin.

      Sil
  102. emeğine sağlık. yeni aldığımız aracın ruhsatında 2 koltuk yazıyor ancak araç 5 koltuklu ve muayenesi ise 3 ay geçmiş durumda. ilk aracımız olduğu için yeterli bilgiye sahip değiliz. bu aşamada neler yapmamız gerekiyor. yardımcı olursanız seviniriz.teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, koltuklarin nasil isletilebilecegi hakkinda bir bilgim yok maalesef.
      3 ay gecikmeden oturu ceza odersiniz onu biliyorum sadece.

      Daha ayrintili bilgi icin TüvTurk yardim hattini arayin, yardimci olacaklardir. 0850 222 88 88

      Sil
  103. cevap için tşk. halledebilirsem deatyaları anlatırım

    YanıtlaSil
  104. çok faydalı bilgiler, yazan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. bu bilgiler sayesinde işlemlerimi sorunsuzca hallettim. tekrar sağolun...

    YanıtlaSil
  105. Tüm bilgiler için sağolun, Allah razı olsun. Değerli çalışmanız sonucu ruhsatımı yeniledim. Ancak ekonomik durumum sebebiyle bu işlemden kısa süre sonra aracımı satmak zorunda kaldım ama sağlık olsun; emeğinize ve elinize sağlık; çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  106. slm plakasız araca nasılmuayne edilecek arkadaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arac plakasiz derken? satis gerceklesti plaka mi degisecek? plakasiz arac ne demek tam anlamadim.

      Sil
  107. Trafik Tescil Bürosunda Makbuz vermediler.

    YanıtlaSil
  108. ruhsatımda muayene kart yerinde imza yeri kalmadı muayneye gittim muayene ettirdim ama ek 1 de aldım bundan sora ne gibi işlem yaptırmam gerekiyor.trafikten randavu almam gerekiyormu ne gibi işlemleri seçmem gerekiyor.teşekür ederim

    YanıtlaSil
  109. bugünkü deneyimimi bende paylaşayım,
    ruhsatta yer kalmadığından özel araç için araç sahibinin bizzat kendinin yenileme işlemi yapması durumunda,yol haritanız bence şöyle olmalı :
    1- TÜVTURK ten ''ARAÇ MUAYENE RAPORU'' ve '' ARAÇ TESPİT RAPORU '' alınacak.asılları isteniyor.
    2-Bir hafta içinde İEM den e-randevu alınarak ikametgahınızın bağlı olduğu İlçe Emniyet Müdürlüğü-motorlu araç trafik tescil işlemleri müdürlüğüne baş vuracaksınız.( randevu almak için bir kaç gün pc başında efor sarfetmeniz gerekebilir )
    3-randevu almayı başardığınızda mutlaka print almanız gerekiyor.
    4-EK 1 belgesi bu işlem için GEREKMİYOR
    5-Nufus kağıdı ve geçerli Zorunlu trafik sigortanızın fotokopisi
    6-Ruhsat için 89 TL nakit para
    7-motorlu araç trafik belgesi ve motorlu araç tescil belgelerinin aslı ( tescil belgesini yenilemediğiniz halde isteniyor )
    8-karton ,zımbalı dosya ( çevrede fotokopi çeken yerlerde bir kaç tl karşılığı satın alınabiliyor)
    9- kendiniz dilekçe yazmayın,müdürlükte size matbu bir dilekçe formu veriliyor,yapacağınız işleme göre boşlukları dolduruyorsunuz.yanınızda tükenmez kalem olmalı.
    10-Dosyanız tamamlanmış oluyor,bir kaç gün sonrasına yenilenmiş ruhsatı alabileceğinizi belirten küçük bir pusula alıyorsunuz.
    kolay gelsin....

    YanıtlaSil
  110. Merhaba,
    Scooter için muayeneye gittim,ruhsatta motorlu bisiklet yazıyormuş motosiklet yazmalıymış,elime tespit raporu verdiler muayene olmadı.Ne yapmam gerek biri ek-1 kaldırıldı diyor, diğeri hayır doldurulacak diyor.Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  111. Emeği geçen herkese çok teşekkürler ediyorum.

    YanıtlaSil
  112. merhabalar sızlere sorum su:dun aracı muayene ettım pazartyesı ıcın ruhsatta yer kalmadığından ruhsata ısletecegım araç klasık hafıf kusurlu o da cam fılmı... eger cam fılmı var dııp yapmayacaklar ıse ıletın hıc gıtmıyım.cunku bı ay ıcınde fılmı soktur gene gıt e tescıle 1 haftada gıtmek gerekiyor_? bılgısı olan arkadaş var ıse sevınırım syg

    YanıtlaSil
  113. ikametgahımızın bağlı olmadığı başka bir trafik ilçe müdürlüğünden işlemlerimizi yapabiliyor muyuz? bizim ilçe müdürlüğü 3 gün boyunca meşgul. bizim rusat yenileme işlemleri için 1 haftalık süre doluyor.. tüm randevular dolu diyor..

    YanıtlaSil
  114. arkadaşlar 8.8.2013 günü aldığım aracın gecicici ruhsatı ile gerçek ruhsatını evime beklerken aracımın ruhsatında logoludur ibaresi olduğunu öğrendim ve logosuzdur ibaresinin yapılması içinde telrar muayeneye gitmem gerekiyrmuş. ben ek 1 belgesi alacakmıyım, ben muayeneye gittiğimde ücret ödeyecekmiyim 2014 mayıs ayına kadar muayene tarihim var. ilk defa araç aldığım için bu konuya uzağım. yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  115. Merhaba, ruhsatta 1 muayene için yer var. Son muayenemi buraya işleteceğim. 2 sene sonrası gerçekleşecek muayene için, yer kalmayacak. Ruhsatın bu sayfasını yenilemem için 2 yıl sonrasını mı beklemeliyim? Muayene süresi gelmeden hemen yenileme yapabiliyor muyum? Yenileme için mutlaka EK-1 isteniyorsa, 2 sene sonrası muayene işlemini mi beklemek zorundayım? Mevcut son muayene sonuç belgem bu iş için yeterli olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda net bir bilgim yok ama mantıken konuşuyorum; istediğiniz an ruhsatınızı yeniletebilirsiniz ama bence yeniletmenize gerek yok. Şu an son yeri doldurtun. Sonraki sefere ruhsatı yeniletip olayı halledersiniz. O zamana ek-1 vs gibi şeyler kalkar belki :)

      Sil
  116. Merhaba,
    Trafik Belgesi Tebdil İşlemi için emniyete başvurduktan ne kadar süre sonra yeni ruhsata kavuşabilirim? Ve bu bekleme esnasında ruhsatsız mı araç kullanıyor olacağım? Mevcut belgelerime el konacak mı?
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  117. Araç koltuk sayısı ruhsata yanlış yazıldığı için ağır kusurlu olarak muayeneden kaldım. Ruhsatı değiştirmem gerekiyor. Bunun sorumlusu yanlışlığı yapan memur. Kabak bize patlıyor tekrar uğraş ve üstüne para öde. Allah belasını versin.

    Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  118. faydalı paylaşımınız için teşekkürler.Çok yararlandım.23.10.2013'de Fatih'e kayıtlı muayene yeri bitmiş Fiat Bravaya İkametgahım Üsküdar'da olmasına rağmen Beşiktaş'tan randevu alarak 25.10 tarihinde işlem yaptım.Randevu çıktısı almama rağmen istenmedi.TÜV'ün verdiği muayene tesbit evrakının aslı-Trafik Belgesi aslı-kapıda 3 TL'ye doldurttuğum 1 sayfalık basılı dilekçe(5-6 satır doldu.2 dk.adres vs.-El yazması dilekçe olur muydu soramadım.)'yi aldılar. N.kağıdımın aslına bakıp geri verdiler.2 gün sonra ruhsatı alabileceğim söylendi.Memur neden Üsküdara başvurmadığımı sordu.TÜV'e göre 7 gün sürem olduğunu söyleyince birşey demedi.

    YanıtlaSil
  119. Selamlar,

    TuvTürk de araç muayenesi 25-09-2013 de yapıldı ve muayene evrağı ile ruhsat yenileme için gerekli belgeyi aldım.

    İEM ye başvuru için ne kadar zaman gerekiyor. Bunun belli bir yasal süresi var mı 1 ay bir hafta vb. Zira , araç ruhsatında ki rehin yazısını kaldırmak için 2 haftadır ziraat bankası ile uğraştığımdan, bu güne kadar randevu alamadım.

    İkinci konu ise muayene belgesinde belirtilen hafif kusurlardan birinin cam filmi uygulamasıdır.
    Bu konuda İEM de sorun yaşarmıyım.
    Birde bu işlemler için Ek-1 belgesi artık gerekmiyor diye biliyorum.
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildigim kadariyla 1 ay gecerlilik suresi var.

      Cam filminin herhangi bir sorun yaratmadigini kendi deneyimlerimden biliyorum. Aracimda cam filmi var.

      Ek-1 belgesi artik gerekmiyor evet. Yani oyleymis.

      Sil
  120. Bende bunla ilgili birşey soracaktım istenilen belgeler arasında şöyle bir madde var ,
    *LPG dönüşümü yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerinde müracaat edilmesi gerekmektedir.

    Benim lpg taktırma tarihim 1 ayı geçti fakat muayeneden sonra 1 ay geçmedi..Şimdi ne olacak?

    YanıtlaSil
  121. Detaylı ve faydalı bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Hayatın boyunca herşey gönlünce olsun.

    YanıtlaSil
  122. (Böyle bir yazı bulunmuyor, boşuna heyecan yapmayın. Sadece camlarda film varsa hafif kusur olarak yer alıyor, öyle bir kusur yer almaması yeterli)
    Sadece bu bilgi bile yeterli, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  123. Sm.a arkadaslar benim sorum cekme belgeli ford fiesta arac aldim 2012 model 1haftada bitti tamiri ve simdi ek 1 alip trafik sigortasi yaptirip ruhsat cikarip muayeneye sokmaliyim?nekadar gidiyor fiyat olarak tam prosedur nsl isliyor?????

    YanıtlaSil
  124. Çok teşekkürler bu detaylı bilgiler için. Benim eşimin adına kayıtlı aracımın trafik tescil belgesinin trafik muayene bölümleri doldu. 11.Eylül.2014 en geç muayeneye girmem gerekiyor. Araç, Ankara iline kayıtlı ancak bu tarihlerde Edremit' te bulunduğumdan Edremit Balıkesir TÜVTÜRK' te muayenelerimi yaptırıyorum. Açıklamalarınıza göre yine muayenemi Edremitte yaptırıp ek:1 belgesini yada muayene belgemi buradan alacağım. Trafik tescil belgesi yenilenmesini bir dilekçe ile başvurarak Edremit Emniyet Müdürlüğünde yenilemem mümkün mü? Yoksa elim mahkum Ankara Emniyet Müdürlüğü' nde mi yaptırmam gerekiyor.
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  125. Öncelikle bilgi veren herkese teşekkür ederim, benim sorunum şu; arabam 2004 model Volkswagen Boradır, arka tarafta 3 olmak üzere toplam 5 tane emniyet kemeri vardır, ancak 2004 yılında çıkartılan hem Trafik Belgesinde hem de Tescil Belgesinde istiap haddi 04 şeklinde yazmaktadır. Şimdi de Trafik Belgesinde imza yeri kalmadı 18 Temmuz 2014 tarihinde bu şekilde muayeneden geçti, acaba bir daha ki muayenede sorun çıkar mı, acaba çıkarmışken şimdiden 5 koltuk şeklinde işletsem mi, tabii bu defa Trafik Belgesinin yanına bir de Tescil Belgesini de yenilemek gerekecek, çünkü yukarıda belirttiğim gibi her iki belgede de istiap haddi 04 olarak geçiyor. Tabii bu arada bir sonraki muayenede tersi bir durumla da karşılaşabilirim yani bu defa senin araban 4 kişiliktir neden ruhsatta 5 yazıyor deyip ters köşe yatırırlar mı acaba, şaştım kaldım velhasıl.

    YanıtlaSil
  126. Devlet dairelerinde mal gibi kalmamanın sırları adlı kitabınızı bekliyorum..

    YanıtlaSil
  127. Suat Bey, merhaba. LPGsiz standart binek oto Tüvtürk'te egzozdan geçememiş. Yüksek devirde CO çok fazla çıkmış. Yaptırın, bir ay içinde tekrar gelin denmiş. Servise gösterildi, arabada sorun yok. Dışarıda egzoz emisyon testi yapıldı, tertemiz. Pul da yapıştırıldı. Şimdi dışarıdan alınan egzoz puluyla tekrar aynı yere gidilse sorun yaşanır mı? Tekrar orada egzoz testine alınır mı? Saygılar, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  128. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Kitabıda merakla bekliyorum ilk alan olmayı çok isterim açıkcası

    YanıtlaSil

Blog Listem