Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

7 Haziran 2012 Perşembe

Cydia nedir? Yalnizca installous kurmak icin mi var?

Cydia genelde insanların installous kurmak için kullandığı arkasından atıl bıraktığı bir program. Aslında her şeyin temeli Cydia ile başlıyor.

Şimdi önce biraz terminolojiden bahsetmem gerek.
Jailbreak mana olarak yönetici haklarını ele geçirmek oluyor. Windows'taki gibi düşünebilirsiniz, bazı programları çalıştırabilmek için sistem sizden yönetici ister. Normalde Apple bu türden uygulamaları çalıştırmanıza izin vermiyor. Bunlar sistemde değişiklik yapabildiğinden kararsız yapıya yol açabileceğini düşünüyor. Her neyse, işte jailbreak sayesinde root yetkilerini alıp istediğimiz gibi at koşturabiliyoruz.
Şimdi siz jailbreak yaptınız, bunun getirisi Cydia isimli uygulama oldu. Bu Cydia bir tür sistem güzellik merkezi. Birçok makyajlama yazılımını içeriyor.

Makyaj dışında en önemli getirisi installous. Installous dediğimiz şey App Store'daki çoğu uygulamanın DENEME amaçlı ücretsiz hale getirilmişlerinin sunuldugu bir tür market. Senin benim gibi kisiler önce ücretli olarak satın alıp arkasından ücretsiz olarak DENEMEK isteyenlerin hizmetine sunuyor.
Installous nasıl kurulur, şurada anlatmıştım: http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2010/11/installous-installous-nedir-ne-ise.html (Şu sıralar serverlar aşırı yoğun oldugundan Hackulo'dan indirilen installous gibi uygulamaların kurulumu esnasında hatalar verebiliyor. Tekrar denemekten çekinmeyin).,
Installous kapandığı için Installous kurmanın bir mantığı kalmadı. 25pp, vshare, ipastore, Appcake gibi alternatiflere yönelin.

Gelelim makyaj kısmına. Bu nokta oldukça derin bir konu. Çok fazla dallanmisligi var ve çok fazla bu türden makyaj var. Sadece makyaj değil Cydia içinde binlerce uygulama ve düzeltme mevcut.


Cydia içinden neler yapılabiliyor?
Fontlar değiştirilebilir, klasörleme mantığı değiştirilebilir, ücretli uygulamaların içindeki şeyler deneme amaçlı ücretsiz hale getirilebilir, wifi güçlendirilebilir, fondaki-kilit ekranındaki fotograflar değiştirilebilir, telefona aklınıza hayalinize gelmeyecek birçok yeni özellikler katılabilir.

Bunları yapabilmek için öncesinde Cydia'da bazı ayarlamalar, daha doğrusu depolar eklememiz gerekiyor.


Cydia'yi açalım. Actiktan sonra asagidan Manage > Sources kismina giriyoruz. Tepede Edit var ona basiyoruz. Sol tepede add cikiyor ona basiyoruz. Acilan adres kutusuna;
http://repo.insanelyi.com
yaziyoruz add diyoruz. Burada iste zart zurt diyebilir, sen devam et diyoruz. Sonra tekrar add diyoruz. Bu defa http://ihacksrepo.com (bu adres eskidi yenisi http://repo.hackyouriphone.org adresini giriyoruz. Done dedikten sonra bu repolardan gerekli dosyalari vs indirecekler. Bu biraz zaman alabilir, bekliyoruz.

İşlem bittiğinde Search kısmına geliyoruz. Buradan benim sana önereceklerimi arayacaksın. Installous'u kurdugumuz gibi kuracagiz ama ben yine de olmazsa olmazlardan birisinin kurulumunu anlatayim sizlere.

Arama kismina Barrel yaziyoruz. Yazarken zaten listelemeye basliyor. Biz yine de Ara butonuna basiyoruz klavyeden ki bu sayede hangi depoyu kullanarak indirecegimizi goruyoruz (bu niye onemli az sonra anlatacagim).
Karsimiza Barrel'in birden fazla cesidi cikacak. Burada from kismi onemli. Niye onemli cunku Cydia'da da ayni App Store'daki gibi bir magazalik anlayisi var. Normalde bu tur programlarin gelistiricileri ucretli satabiliyor bazi uygulamalari lakin bunlarin da ucretsiz halleri var. Onlarda bu yukarida yazdigimiz depolardan dagitimi yapiyor. Hangileriydi bunlar? IHR ve insaleyi.
Kisaca barrel'in yaninda from insanelyi veya IHR yazani tercih ediyoruz. Eger bunlardan birisi yazmiyorsa BigBoss yaziyorsa tikladigimizda tepede Purchase yazacaktir, install yerine...
insanlyi veya IHR olani tercih edip tikladiginda install demen ve arkasindan confirm yapman yeterli. Sonrasinda kurulum gerceklesecektir...

Simdi neleri kuracagiz ve ne ise yariyorlar:

- Sbsettings (BigBoss'dan ucretsiz olarak): Bu en olmazsa olmaz seylerden birisi bence. Tepede saatin oldugu yerde saga dogru parmagini kaydirdiginda tum kisayollari karsina cikarmasi. http://www.youtube.com/watch?v=qxuMf5JRnpo burada tanitim videosu mevcut.

- Sbsettingsi kurarken yaninda Activator denilen baska bir guzellik geliyor. Activator ozetle su: hangi dokunusa hangi islemin baslayabilecegini ayarliyorsun. Yani ornegin telefonu salladiginda sayet kilit ekranindaysa sarki degistirmesini saglayabiliyor veya home butonuna 3 kere basarsan istedigin uygulamanin calismasini saglayabiliyorsun. Activator'a ulasmak icin yapman gereken Ayarlar kismina girip biraz asagi dogru kaydirmak. Orada programlarindan hemen once Activatori goreceksin. Zaten biraz karistirinca ne oldugunu kolaylikla anlarsin.

- Cyntact (IHR veya insaleyi): Kisilerin yaninda fotograflarini gosterir! :) Muhtesem bir icat. Sayet gmail kisilerinden senkronize ediyorsan direkt olarak gmail fotograflarini aliyor.

Aşağıdaki uygulama hataya neden olduğundan üstünü çizdim. Şayet hata almaya başlarsanız klasörleri açmadan Cydia'yı arama kısmından bulup çalıştırın. Daha sonra bu uygulamayı kaldırın.
- FolderEnhancer (IHR veya insaleyi): Klasorlemeyi degistiriyor. Kurunca ne oldugunu goreceksin zaten. Ilk basta duzgun calismayabilir en az bir kere reset atmak gerek telefona.

- Infinidock (ihr veya insanelyi): Asagidaki dock'taki simge kisitlamasinin onune geciyor. Istedigin kadar simge koyabiliyorsun asagidaki kisma.

- Infinifolders (IHR veya insaleyi): Klasorler icinde sonsuz sayida simge yerlestirmeye imkan taniyor.

- iAp Cracker (IHR veya insaleyi): Bazi uygulamalarin icinde ekstra ucretli seyler oluyor ya. Ornegin bir oyun oynuyorsun oynadigin oyunda kristal diye bir sey olsun. Bunu oyunun icinden satiyor adamalr iste onlari ucretsiz olarak kullanmani saglayan bir tur hack. Tum uygulamalarda ise yaramiyor ama cogu uygulamada ise yariyor. Hangi uygulamalarda ise yaradiginin listesi surada:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiBcQX818jM6dHgyMFN6WWJnczJUYVJQeTF5SExHeWc#gid=0

- iFile (IHR veya insanelyi): Ayni bilgisayarini gezer gibi tum sistem icinde klasorleri ve dosyalari gorebilmeni saglayan bir yazilim (normalde senin ihtiyacin yok buna)

- Multiflow (Ihr veya insanelyi): Home butonuna cift tikladiginda estetik bir bicimde hali hazirda arkaplanda calismakta olan uygulamalari gosteriyor.

- WifiBooster (ihr veya insanelyi): Wifi cekim kalitesini gelistiriyor ve wifi ekranini daha kullanir hale getiriyor.

Benim simdilik kullandiklarim bunlar. Binlerce uygulama var daha. Bazi cok iyi seylerin ben bile farkinda degilim :)
Bunları bir deneyin. İşinize yarayacaklarına garanti veririm.

Sizin sürekli kullandığınız Cydia uygulamaları da duymak isterim. Yorum bölümünden yardım alabilir veya öneride bulunabilirsiniz.

Kolay gelsin.

16 yorum:

  1. cydia yüklemek için öncelikle installous mu yoksa jailbreak mi yüklemem gerekiyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jailbreak yaptiginizda otomatik olarak Cydia yuklenmis olacak zaten.

      5.1.1 jailbreak islemi icin suraya bakiniz: http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2012/05/jailbreak-ios-511-iphone.html

      Sil
  2. Emeğiniz için çok teşekkürler yazınız çok açıklayıcı ve anlaşılır ben iphone 4s'e tema yüklemek istiyorum ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum bunun için de bir yazınız var mı? ben bulamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun icin buradakinden farkli bir sey bilmenize gerek yok.

      Bircok tema var. Theme yazarak arama bolumunden arayabilir, oradan ekran goruntulerine bakip istediginizi secebilirsiniz.

      Sil
  3. baya guzel uygulamalara benziyor denemek lazim bu ara siteniz cok guzel ve ben cok faydalaniyorum yalniz bazi yerlere ulasamadim bugun 404 Error hatasi veriyor

    YanıtlaSil
  4. dostum ben ınstatolus 5 i kurdum mesela angry bırds aratıyorum tıklıyorum asagı oyun tanıntım resımlerını oraya ındıgımde prıce 1.29 dolar yazısı var parasız sanıyordum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlis yere bakiyorsunuz muhtemelen. Installous'da ucretli hicbir sey yok.

      http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2010/11/installous-installous-nedir-ne-ise.html

      buradaki anlatimda 12. adimdaki ekran goruntulerine bakin. Versiyon numaralarinin altindaki kisma tiklayacaksiniz.

      Sil
  5. Hocam 4s e teme yüklemyi anlatabilirmisin çok rica etsem biraz karışık bir iş gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su siralar musait degilim, ilk bos animda anlatacagim.

      Sil
  6. merhaba suat bey iphone 3gs ios 5.1.1 kullanıyorum
    jb yapıyorum cydia ekrana geiyor arama da cydia yazıyorum buluyor tıkladığımda açılmıyor siyah bir ekran belirip herşeyi siliyor 3 kez restore edip denedim cydia açılmıyor nerede hata yapıyorum lütfen yardımcı olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkli versiyon absinthe'ler ile denediniz mi? Yani 2.0.4 yerine 2.0.3 veya daha eski 2.0.1 gibi versiyonlarla deneyin. Muhtemelen bir yerde bir hataya neden oluyor.
      Hatanin sizden kaynaklandigini dusunmuyorum. Buna ragmen olmuyorsa elinizde evvelsine ait bir shsh kaydi varsa onceki versiyonlardan birisine donup yeni versiyon (6) cikana kadar orada kalmanizi oneririm.
      Kolay gelsin.

      Sil
  7. İpod 2G 4.2.1 versiyon var jailbreak yaptım şimdi bunu ios5 e nasıl yükseltirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2G için 5 sürümü mevcut değil, son olarak 4.2.1 geçerli.

      Sil
  8. konuyla cok alakasi olmayabilir ama bende yurtdısı 3gs simkilitli telefon var jailbreakli ios 4.1 yüklü bunu 5.1 e yükseltmem mümkün mü ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Basebandini koruyarak yapabiliyorsunuz bildigim kadariyla. Yalniz bu konularda bilgim cokca sinirli zira elimde bu turden bir alet yok.

      Arama kelimeleriniz: baseband, unlock, update ios 5.1.1

      Sil

Blog Listem