Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

26 Kasım 2012 Pazartesi

iOs 6'dan iOs 5.1.1'e sürüm düşürme geri dönüş downgrade iphone 3gs/4 ipod touch

Artık iOs 6'dan iOs 5 sürümlerine versiyon düşümü yapmak çok kolay.

Bir müddet evvel redsn0w'un eski sürümünde shsh blobunu stich ederek versiyon düşürmeyi denemiş ve neredeyse aleti kızartmış birisi olarak işlemin bu denli kolaylaşmış olmasına oldukça sevindim.

Sevinçle ve başarıyla yazdığım bu satırları, az evvel iOs 6'dan iOs 5.1.1'e düşürdüğüm alete bakarak yazmaktayım.
Bu geri dönüşün baseband düşümüne yaramayacağını belirtmem gerek. Kısaca burada sadece iOs sürüm düşümü gerçekleştirilmekte.


Öncelikle neler gerekiyor onu anlatayım:

1) Olmazsa olmaz shsh blobları! Şayet shsh bloblarınız yoksa maalesef yapılabilecek bir şey yok. Shsh blobları nedir sizin için şu anda önemsiz, siz bunlara sahip misiniz sorusu ise müthiş önemli.
Aletiniz iOs 6 üzerindeyken hali hazırda 5.1.1'e ait shsh bloblarına sahip olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu tinyumbrella veya Cydia içinden bakmak.

Cydia'yi çalıştırdığınızda tepede rakamlar yazar. Onların içinde 5.1.1 varsa o zaman 5.1.1 versiyonuna dönebilirsiniz.
Tinyumbrella'yı çalıştırdığınızda son tarafta connected devices bölümünden cihazınızı seçin. Saved Shsh for ...
kısmında 5.1.1 var mı diye bakın. 9b206'da olur 208'de. Yalnız buna göre işlem değişiyor. Buna göre ipsw dosyasına ihtiyacınız olacak. Buradaki 5.1.1'in yanındaki değer önemli yani. İleride tekrar bu konuya döndüğümde hangi shsh blobunu kullandığınıza dikkat edin!

2) redsn0w: http://blog.iphone-dev.org/ adresinden son sürüm redsn0w'u çekin.

3) ipsw dosyası. 5.1.1 için:
Iphone 3GS
Iphone 4
Iphone 4s 
Ipad
Ipad 2 Wifi
Ipad 2 Gsm
Ipad 2 Wifi (R2)
Ipad 3 Wifi
Ipad 3 Gsm
Ipod Touch 3G
Ipod Touch 4G






ŞAYET 208 için shsh blobunuz varsa internette onu aratıp ipsw dosyasını indirmeniz gerekmekte! 206 olan size uymaz.
Buradan sonrası artık çok kolay.

iTunes'u çalıştırın ve YEDEK ALIN! Bu gerçekten önemli çünkü tüm verileriniz silinecek. Yedek almazsanız fotoğraf, kişiler ve verileri geri getirme şansınız OLMAYABİLİR!
redsn0w'u çalıştırın.
Extras kısmına tıklayın.
En alttaki Even More seçeneğine tıklayın.
Restore seçeneğine tıklayın.
ipsw seçeneğine tıklayarak biraz evvel indirdiğiniz ipsw dosyasını seçin.
Size baseband'i koruyayım mı diye soracak. Şayet baseband ile ilgili bir probleminiz varsa Yes deyin, yok herhangi bir sorun yoksa o zaman No diyebilirsiniz. Çok fark etmez. Şayet işlem bir yerinde hata verirse o zaman bu seçeneğe bir önceki sefer ne dediyseniz öbürünü tıklayarak devam edin.

Biraz zaman ipsw altındaki shsh seçenekleri aktif olacak. İnternet bağlantınız var olduğunu düşünerek Remote seçeneğini seçeceksiniz.
Next dediğinizde cihazınızı kapatmanızı ve ardından DFU moda almanızı isteyecek.
Kapatmak için tepedeki kapama tuşuna basılı tutuyoruz. Kaydırma çubuğu karşımıza geldiğinde kaydırıp cihazı kapatıyoruz.
Sonra programdan Next seçeneğine tıklayıp bizi yönlendirmesini sağlıyoruz. Bize 5 saniye boyunca tepedeki açma/kapama butonuna basılı tutmamızı söyleyecek. Öyle yapalım.
Sonra tepedeki düğmeye basılı tutarken home (ana tuşa) basmamızı ve ikisini basılı tutmamızı söyleyecek. 15 saniye de böyle tuttuk.
Son olarak tepedeki tuşu serbest bırakmamızı ama Home butonuna basmaya devam etmemizi söyleyecek. 15 saniye de böyle duracağız.

Sonrasında arkanıza yaslanacaksınız.
 Bir süre işlem devam edecek. Eğer herhangi bir sorun çıkmazsa diyecek. Demezse hata verecektir zaten.
İlk seferinde hata vermesi neredeyse garanti :)
Redsn0w'u yeniden başlayıp aynen bir daha deneyin. Bu defa hata vermeyecektir.
Şayet yine hata verirse o zaman tekrar deneyin.

Eninde sonunda başaracaksınız. Yeri gelir alet açılmaz hale gelirse o zaman home ve açma/kapama tuşuna aynı anda basılı tutarak 10 saniye kadar bekleyin. Alet yeniden başlar gibi olduğunda tepedeki tuşu bırakın ama home tuşuna basmaya devam edin. Alet recovery moda girecektir. iTunes'u açıp geri yükleme yapmaya çalışın. Son sürüme yükseltmeye çalışacaktır. Sorun yok, etsin.
Sonra işleme baştan başlayın.

5.1.1'e düştükten sonra ister redsn0w ile ister absinthe ile jailbreak yapabilirsiniz.
Absinthe ile jailbreak nasıl yapılır? sorusunun cevabı şurada:
http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2012/05/jailbreak-ios-511-iphone.html

19 yorum:

  1. sağol eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. ıphone 4s için geçerli bir yöntemmi

    YanıtlaSil
  3. hocam 5.1.1 e rahatça geri dönüş yaptım ama cydia açılmıyor neyapmam lazım _?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cydia ve diger seyler bugun asiri yogun olabilir. Exploit duzgun yapilamamis olabilir Cydia duzgun kurulamamis olabilir.

      Tekrar deneyebilirsiniz islemi yapmayi. Yalniz bugun ve yarin asiri yogun devam edecektir (6.x jailbreak'i ciktigi icin).

      Sil
  4. exploid fail hatası veriyor??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugun bu islemi yapmak icin en ters gun. 6.1 jailbreak'i ciktigi icin sunucularin hepsi asiri yogun. Yarin veya obur gun tekrar deneyin.

      Sil
  5. merhaba hocam iphone 4 kullanıyorum şuanki sürümüm ios 6.0.1 ben eski sürüme geçmek istiyorum.eski sürümüm 5.0.1 shs kaydım var.yanlız 5.1.1^ler geçiş yapabiliyor ama 5.0.1^ler geçiş yapabiliyormu bunu öğrenmek istiyorum.bide hangi program ile geçiş gerçekleşir eyer yardımcı olursanız çok ama çok memnun olurum şimdiden teşekür ederim..!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5.1.1'e donus ile 5.0.1'e donus arasinda bir fark yok. Buradaki anlatimla yapabilirsiniz. Shsh kaydinizin olmasi kafi. Benim alette 5.1.1 icin vardi o yuzden anlatim 5.1.1'e gore. 4.3.3'e donmek isterseniz ona bile donebilirsiniz.
      Yukarida nasil donulecegini anlattim. redsn0w'u kullanabilirsiniz.

      Kolay gelsin.

      Sil
  6. recovery moda girdikten sonraki işlemde nasıl yapıcaz? yani itunesten demi restore yapıcaz orayı anlamadım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aletiniz takili kaldi veya hata verdiyse evet recovery moda aldiktan sonra itunes ustunden restore yapacaksiniz. Guncelle ve restore secenegi de cikabilir. Kolay gelsin.

      Sil
  7. Suat Bey Merhaba,
    İphone 4 cihazımı ios 6.1 olarak güncelledim ancak pil sorunu epey canımı sıktı.Daha önce de ios 6 nın jailbreakı olmadığından 5.1.1e düşüp jailbreak yapmıştım.Şimdi bu pil olayı yüzünden ve ios 6'nın untethered jailbreak'ı çıktığı için 6.0.1'e geçmek istiyorum ancak 6.0.1 de iken ShSh kaydı yapmayı unutmuşum..dönüş yapmam mümkün mü yoksa maalesef 5.1.1e mi düşüş yapayım?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sayet ekstra bir yol bulmadilarsa (biraz bakindim goremedim) maalesef 5.1.1'e donus yapmaniz gerekiyor. Ayrica 5.1.1 gayet guzel bir versiyon bence. 6.0.1 bayagi arada kalmis bir surum. Ozel bir sevmeme veya rahatsizliginiz yoksa 5.1.1'de rahat edersiniz.
      Kolay gelsin.

      Sil
    2. merhabalar suat bey;
      iphoneGS telefonum var gayet işimi de görüyor o yüzden değiştirmedim.Güncelleme sorumun olmadığı için sürekli güncelledim telefonu ilk aldığımda 4.3.5 vardı sonra 5 sonra 6 ya sonra da daha 3 gün önce çıkan 6.1.2 ye yükselttim ama telefon sürekli kapanmaya başladı şarjı &65 lerdeyken kapanıyor ve açılmıyor. zaten 6 ya yükselttiğime pişman oldum haritadan dolayı. Şu anda da kullanamıyorum. yeniden 5.1 e düşürmek istiyorum 2 gündür gecemi gündüze kattım ama malesef başaramadım.telefonum da cydia yok İtunes den fabrika ayarlarına geri dön dedim belki 4 e geri düşer diye ama yeninden 6.1.2 yi yükledi yardımcı olursanız sevinirim...

      Sil
    3. Cydia yoksa ve dogal olarak shsh kaydiniz yoksa gecmis surumlere donemezsiniz.

      Sil
  8. Arkdaşımınkinde sorun cıkmadı ama bir sonraki gün kendi telefonumda denediğimde exploid error diye bir hata alıyorum neyden kaynaklanıyor acaba bu sorun ?

    YanıtlaSil
  9. abicim merhabalar yaklaşık 1 yıl olmuş konu açılalı ama belki dönüş yapabilirsiniz.şöyle bir sorum var.ios 7.0.4 ten shsh kaydım ile ios 5.0.1 e dönüş yapabilirmiyim.burda anlattığınız işlemler aynımı.yanıtlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  10. abicim merhabalar.ios 7.0.4 ten ios 5.0.1 e dönüş yapabilmem mümkün mü.yaklaşık 1 yıl evvel anlatmış olduğunuz bu konuyla yapabilirmiyim.bu arada shsh kaydım var.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba ipod touch 4G mi 6.1.6 dan(jailbreakli) 5.1.1 e düşürmek istiyorum. Cydia içinde TSS Center a girdiğimde üst kısımda SHSH: 5.1.1 yazıyor yeşil bir şekilde sanırım bu shsh blobumun var olduğunu gösteriyor ancak indirdiğim 5.1.1 ipsw dosyası 9B206 benin shsh blobumun uyumluluğunu nasıl kontrol edebilirim?

    YanıtlaSil

Blog Listem