Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

4 Şubat 2013 Pazartesi

iOs 6.0-6.0.1-6.1 Jailbreak Resimli Anlatim Iphone 3gs/4/4s/5-Ipad-Ipod Touch

Yazı son olarak 13.03.2013 tarihinde güncellenmiştir.

Beklenen an geldi. iOs 6.x (6.0, 6.0.1 ve 6.1) için Jailbreak çıktı!

Bu yazıda hali hazırda 5.1.1 veya daha alt sürümlerde olan birisinin neler yapması gerektiğini anlatıp önce 6.1 sürümüne geçişi sağlatacağım. Ardından da Jailbreak yapmayı anlatacağım. Hali hazırda 6.0, 6.0.1 veya 6.1 versiyonunda iseniz ve sadece jailbreak yapacaksanız direkt olarak 3. adıma atlayabilirsiniz.

UYARI: ŞAYET BİR UNLOCK, GEVEY VEYA BUNA BENZER YOLLARLA TELEFONUNUZU KULLANIYORSANIZ BURADA ANLATILAN GÜNCELLEME İLE BASEBAND YÜKSELTİLECEĞİ İÇİN GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ OLARAK ALETİNİZİ TELEFON OLARAK KULLANAMAZ HALE GELEBİLİRSİNİZ. LÜTFEN İŞLEM ÖNCESİ BU TÜR BİR UYGULAMA/ALET/EDAVAT KULLANMADIĞINIZDAN EMİN OLUN! ANLATIM SONRASI BAŞINIZA GELEBİLECEK ZARARLARDAN HİÇBİR ŞEKİLDE SORUMLU DEĞİLİM.

EKLEME 0) Bazı arkadaşlar uygulamalarının gittiği yönünde şikayetler iletti. Bunun sebebi telefonunuza yüklediğiniz uygulamaları bilgisayarınıza aktarmamış olmanız "olabilir". Yeni iTunes'da uygulamaları aktarmak için:
Dosya > Aygıtlar >  "x aleti" üstündeki satın alınanları aktar
yolunu izlemelisiniz. Ardından yedek alırsanız uygulamalarınız yerinde kalır. Aksi takdirde yedeğinizin içine uygulamalarınız girmeyebilir. Normal şartlarda bu türden bir sorun olmaması gerekirdi ama siz yine de yedek almazdan evvel bunu yapın.

1) Hangi sürümde olursak olalım öncelikle MUTLAKA yedek alıyoruz. Bunu yapmak için aletimizi bilgisayarımıza bağlıyoruz. iTunes otomatik olarak açılmazsa iTunes'u başlatıyoruz. Tepedeki iPod/iPhone/iPad yazısına tıklıyoruz.


Açılan bölümde Özet kısmı gelmiş olmalı, burada aşağıda Yedek Al butonuna tıklıyoruz.



Yedekleme işlemi başlamış olmalı.



Şayet hali hazırda 6.1 Versiyonunda iseniz veya 6.0 veya 6.0.1 için Jailbreak yapacaksanız o zaman direkt olarak 3. ADIMA GEÇİNİZ!


2) Ben güncelleme işlemini otomatik olarak değil de ipsw dosyasını indirerek yapmayı tercih ediyorum. Bu sayede ileride tekrar ipsw dosyasına ihtiyacım olursa tekrar aynı dosyayı indirmek için beklemek durumunda kalmıyorum. Ayrıca dosyayı download managerlar vasıtasıyla indirmek çok daha hızlı sürüyor. Siz direkt olarak güncelle diyerek güncelleyebileceğiniz gibi aşağıda vereceğim sizin aletinize uygun ipsw dosyasını indirip uygun yolla da güncelleyebilirsiniz. Tercih sizin.

a) Şayet direkt güncelle demek istiyorsanız o zaman iTunes'dan güncelle demeniz kafi.


b) ipsw dosyasını indirerek güncellemek için:

iPhone 3GS
iPhone 4 GSM (iPhone 4 GSM Rev A)
iPhone 4S
iPhone 5


iPad 2 Wifi
iPad 2 GSM
iPad 2 Wifi Rev A

iPad 3 Wifi
iPad 3 Global

iPad 4 Wifi
iPad 4 GSM
iPad 4 Global

iPad Mini 1G Wifi
iPad Mini 1G GSM
iPad Mini 1G Global

iPod Touch 4G
iPod Touch 5G

ipsw dosyasını indirdikten sonra iTunesi içinden güncelle butonuna shift tuşuna basılı tutarken tıklıyorsunuz. Size ipsw dosyasını seçmenizi söylüyor. Seçiyorsunuz.


Güncelleme işlemi başlıyor.


Herhangi bir hata verecek olursa recovery mode'a alabilir aletinizi. Öyle bir durumda iTunes üstünden geri yükle ve güncelle diyecek olursaniz güncelleme işleminizi ipsw dosyasını tekrar indirip yapar. Yok recovery'den çıkıp tekrar denemek istiyorum derseniz o zaman Redsn0w veya Tinyumbrella indirip recovery'den çıkartacaksınız aletinizi.
Benim önerim boşuna cebelleşmeden geri yükle ve güncelle seçeneğini seçmeniz. Yedeğiniz olduğu için veri kaybından korkmayın.


3) Versiyon güncellemesi bittikten sonra da bir yedek almanız iyi olabilir. Bu çok elzem değil ama bence yapsanız iyi olur.


4) Sıra geldi Jailbreak yapmaya.

Hali hazırda son sürüm olan evasi0n Windows versiyonu 1.5.3'ü indirmek için:
Box.Net
Mega
Mediafire
Dropbox

Linux ve Mac versiyonlarını indirmek için http://evasi0n.com/ adresini ziyaret ediniz.
 

5) İndirdiğiniz dosyayı masaüstüne açın.

evasion.exe diye bir dosya olacak. Ona tıklayacaksınız.



6) Aletinizi bilgisayarınıza bağlıysa Jailbreak butonu aktif hale gelecektir.

NOT: Jailbreak işleminden önce varsa ekran kilidinizin şifresini deaktif edin. Bu sorunlara yol açabiliyormuş.


 
7) Arkanıza yaslanıp bekleyin. Alet kapanıp açılacak, tekrar kapanacak vs.

Bir yerde size aletin ekran kilidini açıp Jailbreak butonuna basmanızı söyleyecek. Aletinizin ekranındaki Jailbreak uygulamasına tıklayın.

Bu aşamadan sonra aletiniz tekrar kapanıp açılacak.
Setting Up Cydia gibi yazılar belirip en sonunda normal ekranınız gelecek.


8) Cydia'yı ilk defa açtığınızda sorunla karşılaşmanız olası. Zira aşırı bir yoğunluk var. Bu sebeple tekrar tekrar aleti kapatıp açıp Cydia'yı çalıştırmanız gerekebilir. Birkaç gün içinde bu yoğunluk muhtemelen bitecektir.

9) Şayet eskiden yüklemiş olduğunuz kırık uygulamarınız vardıysa (installous veya başka yollardan) bunları geri alabilmek için öncelikle Cydia içinden;
repo.insanelyi.com veya repo.hackyouriphone.org adreslerini depo olarak eklemeniz gerekiyor.
Daha sonra yine Cydia içinden arama kısmına Appsync yazıp aratın.
Appsync for iOs 6 olanı kuracaksınız. Bu sayede iTunes üstünden eski uygulamalarınızı geri alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken iTunes üstünden eşzamanla demek. En kötü ihtimal uygulamar sekmesinden uygulamalarınızı seçeceksiniz.  

Yakında installous alternatifleri 25pp, vshare, appcake+, ipastore kullanma kılavuzlarını da ekleyeceğim. Bu uygulamaları yukarıda eklediğiniz depolarda bulabilirsiniz. Arama kısmından aramanız yeterli.

10) Jailbreak'iniz hayırlı olsun. Güle güle kullanın. Herhangi bir sorunuz varsa buradaki yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz. Yorumlar tarafımca kontrol edilip öyle onaylandığından hemen gözükmeyecektir. Tekrar tekrar yorum yazmanıza gerek yok.


Belki aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir:

iOs 6'dan iOs 5.1.1'e sürüm düşürme geri dönüş downgrade iphone 3gs/4 ipod touch

Cydia nedir? Yalnizca installous kurmak icin mi var?

Cydia kullanmadan ifunbox/ifile ile .deb dosyası nasıl kurulur

Jailbreak iOS 5.1.1 (Iphone 3GS/4/4S/iPad2/iPad3/Ipod Touch) - Resimli anlatım

22 yorum:

  1. merhaba,

    acaba google maps kullanabiliyormuyuz jail breakli ios 6.1 de?

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google Maps kullanmak icin Jailbreak yapmaniza gerek yok. App Store icinde Google tarafindan surulmus Google Maps mevcut kurabilirsiniz.
      Sayet adres linklerinin Apple Maps yerine Google Maps ustunde acilmasini istiyorsaniz o vakit "MapsOpener" isimli bir program mevcut Cydia icinde. Onu kurup (ucretsiz) linklere tikladiginizda otomatik olarak Google Maps icinde acilmasini saglayabilirsiniz.

      Sil
    2. hayır sorum şuydu, google maps zaten mevcut, apple'ın maps uygulaması biliyorsunuz ki patlak. ben bunun üzerine google maps eski versiyonunu kullanabiliyor muyum ios 6da? tşk.

      Sil
    3. Birkac amator calisma var bu konuda (youtube'da video yayinlayacak kadar ilerlemisler) ama yayinlanmis bir programa veya yola rastlayamadim.
      SDK icine gomup calistirmayi basarmislar ama bazi hatalar oldugu soyleniyor. Belki yapilir diyecegim ama genel kani google maps uygulamasinin gayet yeterli oldugu yonunde. Kisaca su an icin yok ve fazla umitlenmeyin.

      Sil
  2. merhabalar, şu anda untettered 6.1 jb kullanıyorum. direk telefonuma tettered yükeleyebilir miyim. yoksa restore falan yapmam gerekir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam ters soylemissiniz (tethered kullaniyorsunuz untethered yapmak istiyorsunuz) ama ne demek istediginizi anladim.

      Direkt cydia icinden Evasion 6.x Untether uygulamasini yuklemeniz kafi gelecektir "tahminim". Denemedigim ve deneyeni gormedigim icin %100 calisir diyemiyorum. Daha evvelden hep boyle olmustu, yine calisacaktir tahminim. Oncesinde yedek alin. Cydia icinden yuklemek kafi gelmezse uygulamayi indirip direkt Jailbreak yapmayi deneyin. Restore etmenize her halukarda gerek kalacagini zannetmiyorum.

      Sil
  3. bende iphone 3gs 5.13.4 yurtdışı cihaz var. 6.1 yüklersem baseband yükselir mi? daha doğrusu itunes 6.1 yüklememe izin verir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuklemenize izin verir ve ayni zamanda baseband yukselir. Sayet unlock yaparak kullaniyorsaniz bu konuda baska bloglari inceleyin. Direkt olarak elimde bu turden bir alet olmadigindan kesin bilgilerim mevcut degil. baseband preserve ederek 6.1'e update edildiginde 3gs icin unlock kullanilabiliyor "olabilir". Dedigim gibi %100 kesinlik iceren bilgilere sahip degilim.

      Sil
  4. anladım teşekkürler.. ve ayrıca araştırdım. benim gibi bu tarz başka sorunları yaşayan birisi varsa bilgilendirmek isterim. dediğiniz gibi direk itunestan yüklersem baseband yükselicek ve cydiada bulunan unlock yapmaya yarayan ultrasn0w programının 6.1'i destekleyen sürümünü beklememiz gerekecek. o yüzden hiçbir şeyi riske atmaya gerek yok. şu anda sn0wbreeze yeni bi versiyon çıktı. ifaith modunda basebandi koruyan bi firmware hazırlarsak sorunsuz bi şekilde versiyonu yükseltip basebandi koruruz. ve zaten 5:13.4 ve 6.15.00 basebandi destekleyen ultrasn0w mevcut olduğundan telefonuda sorunsuz bi şekilde kullanabiliriz.

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar benim iphone 4 5.1.1 sürümü wifi den güncellesem 6.1 e jailbreak iptal olurmu? tekrar yapmammı gerekir? şimdiden teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guncellediginiz anda jailbreak iptal olur. Guncelleme sonrasi jailbreak yapmaniz gerek.

      Sil
  6. ben yukardaki gibi söylenenleri yaptım cydiya yı indirdim fakat jailbreak uygulaması tam olarak goremıyorum yanı 2 3 ay once telefonumu guncellemek zorunda kaldıgım ıcın oncekı jailbreak gıttı sanırsam ınstalluos mu ne ondan vardı sımdı onlar yuklenmıyormus onun yerıne uygulamaları yukleyebılıcegım bişey varmı cydia da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jailbreak esit degildir Installous. Cydia geldiyse Jailbreak yapmissiniz demektir.

      Installous yerine Cydia icine ekleyeceginiz repo.insanelyi.com reposuyla 25pp'yi indirebilirsiniz veyahut ipastore, vshare veya digerlerinden birisini. Bu konuda hazirlamis oldugum bir anlatim "HENUZ" yok. Yakinda zaman bulabilirsem hazirlayacagim.

      O zamana kadar google'da vshare, ipastore, 25pp kurulumu gibi kelimelerle arama yapip farkli kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

      Sil
  7. İphone 4s ios6.1 evasi0n jailbreak yaparken hmm restore failed -205? hatasını alıyorum yardımcı olurmusunuz?
    http://postimage.org/image/gzec3ajgv/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayar adinda Turkce karakterler varsa onu degistirip bir de oyle deneyin. Ornegin bilgisayar adi Türkçe ise Turkce yapin ve oyle deneyin. Duzelmesi gerek.

      Sil
  8. Hayır düzelmedi başka bir arkadaş da deöişti ama olmadı acaba sorun bilgisayardamı telefondamı anlayamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkli bir bilgisayarda deneyin. Bayagi arastirdim, baska bir mantikli aciklama yapan bulamadm bu konuda.

      Sil
    2. 1.1 versiyonu cikmis evasi0n'in ama changelog'da sizin probleminize yonelik bir duzeltme yer almiyor. Yine de 1.1 ile tekrar deneyebilirsiniz:
      https://evad3rs.box.com/shared/static/velx0yh66mmw4jlf4igm.zip
      https://mega.co.nz/#!1x9EzajI!CqMhmQ8rl6NODx6S4lOZVRNHyBJ9Dgt3TtRBl4_l2NA

      Sil
  9. 3gs tlfnum var. 5.0.1 yüklü baseband 06.15.00. baseband değişmeden 6.1 yükleyebilir miyim? shsh kaydı 4.1 ve 6.1 için var. tlefon nkendiliğinden resetliyor. ne yapmalıyım? teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baseband'i korursunuz ama unlock calismiyor bildigim kadariyla 6.1 icin. gerci bu konularda cok engin bilgilerim yok elimde o turden bir alet olmadigi icin.
      4.3.3 veya 5.1.1 icin shsh kaydiniz olsaydi iyiydi. ben en iyi performansi en az sorunla bu versiyonlardan aldim simdiye degin. size onerim unlock olayini bir arastirin. yoksa bosa 6.1'e cikarmis olursunuz ugrasirsiniz yok yere.

      Sil
  10. merhaba bnm 3gs i güncelleyemiyorum güncelle butonuna basıyorum ama ios 4.3.3 geri yükleniyor diyo yardım edeemisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ipsw dosyasini disaridan indirip daha sonra itunes ustunden shift + guncelle diyerek guncellemeyi deneyin.

      Bu yol ise yaramazsa once yedek alip, sonra iphone'unuzu sifirlayin yani 4.3.3'u sifir km olarak yukleyin ve arkasindan guncelle deyin.

      Sil

Blog Listem