Araştıracak ve anlatılacak konu çok fakat bu işe ayrılabilecek zaman o kadar fazla değil. Hal böyle olunca blogumuzda yeni bir yazının eklenmesi bu kadar uzun (evet uzun) zaman alabiliyor.
Hazır boş vaktim varken kendi cep telefonumda oynamakta olduğum oyunlardan bahsetmek istedim. Buradaki oyunların birçoğu zamanı vaktiyle sahte kartlarla atari salonlarına girenleri mest edecek türden, bağımlılık yapıcı oyunlar. Bu yüzden ben baştan uyarımı yapayım da!
Öncelikle S60 ne demektir:
S60 nam-i diğer series 60; ilk olarak nokia 7650 modelinde görücüye çıkmış olan bir smartphone (akıllı telefon) ui (user interface)'sidir. Yakaladığı başarıyla birlikte cep telefonu pazarında Nokia'nın şu an tepede edindiği konuma ulaşmasını sağlayan devasa bir adımdır. Nokia'ya mütevellit Series 60 ui'sini kullanan birçok telefon, telefon üreticileri tarafından piyasaya sürülmüştür.
Series 60 cep telefonları içinde en öne çıkanlardan birisi zamanının ötesinde bir tasarım ve özellik bütünlüğü sunan Nokia 6600'dır. Burada bahsedeceklerim aslen 6600 üzerinde denenmiş şeylerdir. Daha da açacak olursak 3. jenerasyon S60 bir telefonda denenmiştir. Şayet sizinde telefonunuz bu bahsi geçen jenerasyondansa herhangi bir sorunla karşılaşmadan bu oyunları oynayabilmeniz gerekiyor.
S60 Cep telefonlarından bazıları;
- Nokia: 6600 -66** serisi-, 3650, 7650 -76** serisinin çoğu-, N-Gage, N serisindeki bazı telefonlar (N90, N73, N72, E62, N75 vs), E50
- Siemens: SX1
- Samsung sgh t700 (aslen sgh versiyonunun çoğunluğu: sgh-d730, sgh-720, sgh-z600, sgh-i520) - Samsung modellerinin çoğu yeni nesil S60 lar olup aşağıda bahsi geçen programları çalıştırmamaları muhtemeldir.
- LG Joy
- Lenovo P930
Bilindiği üzere S60 sisteminin genel kurulum dosyaları .sis uzantılı dosyalardır. Windowsdaki .exe'ye ve Linuxdaki .rpm'e benzetilebilecek bu çalıştırılabilir/kurulabilir dosyalar bir bütünlük içersinde kurmak istediğiniz dosyayı kurmanızı sağlar. Genelde firmalar S60 a özel olarak ürettikleri programları bu formatta kullanıma sürer. .jar .jad'in aksine Sis (Symbian installation system) Symbian'a özeldir. "Jar ve Jad" Java tabanında yazılmış şeylerin direkt çalıştırılabilir halleridir. Sis uzantılı dosyalar çok yer kaplamazlar ve en sağlam programlarda bile bir kaç mb civarı tutarlar. Çeşitli ağlarda bulunabilirlikleri yüksektir.
Oyunlar:
Asıl konumuza dönecek olursak Nokia 6600 yani S60 cep telefonu için üretilmiş çok güzel Symbian oyunları mevcuttur. Önemli olan bunların hepsine tek seferde ulaşabilecek bir kaynağın olmamasıdır. Burada bu açığı kapatmaya çalışacağız. Öncelikle Symbian oyunları arkasından ise emulatörleri anlatmaya çalışacağım.
Symbian'a Özel Oyunlar:
1) SkyForce ve SkyForce Reloaded:
Infinite Dreams tarafından yapılmış S60 cep telefonlarının vazgeçilmez Shoot 'em up'i. Bilenler için en iyi karşılaştırmalı oyun Striker 1945 serisidir. Atari salonlarının vazgeçilmez oyununu cep telefonunuzda oynamak sizi mutlu edecektir. SkyForce Reloaded'ın 1.sinden en büyük farkı grafik gelişmesi ve zorluğudur. Paralel şekilde ilermesi ve save edilebilmesi (bir bakıma) güzelliklerinden bazıları...
Resimler;
2) Xyanide:
Symbian'ın spesifik oyunlarından birisi daha. Şayet Descent tarzı bir oyun arıyorsanız Symbiandaki karşılığı budur. Zorluğu sizi usandırmazsa çok eğleneceğinize garanti verebilirim. Özellikle 3 boyut etkisinde çok başarılı. Grafiklerde o kadar başarılı olmasa da...
Resimler;
3) Brother In Arms: Earned In Blood:
Gameloft tarafından üretilmiş bir PC oyunun aynı isimdeki Symbian versiyonu. Kolay olması ve sadece 5 bölümden oluşması en büyük eksisi. Lakin gelişmiş grafikleri, araç kullanımına izin vermesiyle (tank kullanıyoruz, otomatik tüfek, kanas -sniper- vs) ve tarzıyla S60 cep telefonlarının olmazsa olmazlarından birisi.
Resimler;
4) Another World:
Partikül hızlandırıcının kötü hava şartları nedeniyle birleşmesi sonucu başka bir boyuttaki gezegene ışınlanan siyah ferrarisi olan -döneminin ilerisinde bir demoya sahipti ve orada görüyorduk- bir fizikçinin geri dönüş çabasını anlatan zamanının en aşmış Delphi oyunlarından birisi. Bunu S60 cep telefonunda oynamanın zevkine diyecek yok (İlk başlarda ekranın yatay tutulması nedeniyle kontrollere alışmak zor gibi görünse de çabuk alışılıyor). Bunu oynamamış kişiyi dövüyorlardı zamanında.
Ufak bir not olarak yazmadan geçemeyeceğim; bu oyunu Delphide tek başına 2 sene boyunca (grafikleri, sesleri ve kodlarıyla) uğraşarak hazırlayan ve bizlere sunan aşmış kişinin adı eric chahi'dir. Kendisi halen Another World'un telif haklarına sahiptir. Sırf demosu için bile oynanmalı bu oyun. Gerilim tarzının buralara gelmesinin asli sebeplerinden birisidir ayrıca bu oyun. İlk karşılaştığımda gerçekten çok korkmuştum o aslan ve sülüklerden. Hala ilk bölümü geçtiğimde derin bir oh çekiyorum. Ufak not oldu upuzun bir not ama mazur görün, ne de olsa çocukluğumuzun 7 harikasından birisi bu...
Resimler;
5) World War II: The West Line:
2. Dünya savaşında geçen bir tank simülasyonu. Grafik yönünden çok başarılı olmasa da eğlenceli bir oyun.
Resimler;
6) Rally Pro Contest:
Rally tarzında (tekil araç olarak) hazırlanmış başarılı bir araba simulasyonu. Bölümleri dereceyle bitirdiğiniz takdirde yeni araçlarla yarışma şansı yakalayabiliyorsunuz. Grafik yönünden orta başarılı ve bir süre sonra süreleri geçmekte zorlanıyorsunuz. Son aracı açabilmeyi ben şahsen beceremedim.
Not: N-Gage versiyonunda diğer araçlarla yarışma şansınız olsa da 6600 versiyonunda böyle bir şansınız yok. İleride anlatacağım yöntemle N-Gage versiyonunu indirebilir ve bu oyunu diğer araçlara karşı yarışarak oynayabilirsiniz (hiç yoktan daha eğlenceli)
Resimler;
7) Mosquitos:
Çok yaratıcı bir fikirden ortaya çıkmış olan gayet eğlenceli bir oyun. Aslen telefonunuzun camerasından normal görüntü üzerine sivrisinekleri yerleştiren bu oyunda amacınız sivrisineklere dehşet saçmak. Elinizde telefon bir o tarafa bir bu tarafa yatmanıza sebep olabilecek tarzda bir oyun. Nintendo Wii 'yi geliştirenlerin bu oyundan ilham aldığını bile düşünüyorum.
Resimler;
8) Carmageddon 3d:
Zamanında PC de bu oyun çıktığında benim gibi ehliyeti olmayanlara ehliyet öncesi araba sürme keyfi yaşatmasıyla büyük sükse yaratmıştı. Oyunun en büyük amaçlarından birisinin insanları ezmek ve etraftaki maddelere zarar vermek olduğunu belirtirsem ne demek istediğim daha rahat anlaşılabilir.
S60 versiyonu ise malesef bilgisayardaki kadar başarılı değil. Grafikler ve oynanırlık yönünden çok fazla şey sunamayarak Pc versiyonunun namına leke düşürse de kesinlikle bir S60 cep telefonunda bulunması gereken oyunlardan birisi.
Resimler;
9) Lock 'n Loaded / Lock And Loaded 2 / LockAndLoaded Arena:
3 nü bir arada incelemek aslen ne kadar doğru olur bilmiyorum ama S60 cep telefonlarında fps (first person shooter) tarzındaki en eğlenceli oyunlardan birisi. Lock 'n Loaded çok fazla bir şey sunamasa da 2. si gerçekten eğlenceli vakitler geçirtebiliyor. Bittabii Doom, Quake ve Wolfenstein 3d gören bu gözlere yalın gelmesi normaldir...
Resimler;
10) Agile Fighter:
Oyun ve atari salonlarından söz edilirde dövüş oyunu olmaz olur mu? Agile Fighter King Of Fighters, Street fighter kırması bir oyun olup biraz yavaş çalışması dışında gayet güzel bir oyundur. Combo seçenekleri, grafikleri ve müzikleri gayet hoştur.
Resimler;
11) Midtown Madness:
Bilgisayar ortamında bulunan oyunun birebir kopyasının ufaltılıp cebinize girmiş hali. Eğlenceli olsa da çok kolay ve çok doğal olarak çok çabuk bitiyor olması en büyük eksisi. Grafikler ve oynanırlık açısından fena değil.
Resimler;
12) Tennis Addict:
Kortlara hızlı bir giriş yapabilmenizi sağlayan güzel bir tenis oyunu. Bilgisayarda bile çok başarılı bir oyun tarzı olmadığından kelli cep telefonu versiyonundan çok şey beklememenizi öneririm. Yinede eğlenceli.
Resimler;
13) Rainbow Jek:
Sonic benzeri güzel bir platform oyunu. Dosya boyutu ve save sorunu nedeniyle biraz uğraştırıcı olsa da grafik ve eğlenceyi birarada bir platform oyununda arayanlar için biçilmez kaftan. Etrafa dil atıp, oradan oraya sıçrayarak sinekleri ezmek gerçekten çok eğlenceli. Kahramanın kült bir görüntüsü olduğu aşikar.
Resimler;
---
Yazının 1. bölümünü burada noktalamak en iyisi olacak galiba. Eksik kalan oyunlardan bazılarının sadece isimlerini vermekle yetineceğim;
Earthguardian: Dünyayı uzaylılardan korumaya çalıştığınız bir 3d uzay simulasyonu
The Match: Futbol nerede eksik ki?
Sensible Soccer: İsim arağı dışında pek benzerlik kuramadım ben. Futbol cep telefonunda pek başarılı değil malesef. Gidip halı sahada oynamak varken...
MI Snooker: Snooker oyununun cep telefonlarına sığdırılması. Bilardonun bir tarzı olan Snooker'ı öğrenmek için iyi bir yol olabilir
Meltdown: Başarısız bir fps
CellMill: Zeka oyunlardan bir tanesi daha. Daha çok çocukken oynadığımız 9 taş a benziyor (adı buydu sanırım)
Galatron: Bir tür uçak simülasyonu, gayet başarısız ama her malın bir alıcısı varmış.
Asphalt 2: N-Gagede bulunan Urban Asphalt GT nin başarısız bir kopyası. En güzel yanı araçların modifiye edilmesi. En sinir bozucu tarafı Pussycat Dolls'un gözümüze sokuluyor olması. Oynanırlık açısından vasat.
Şayet isterseniz internette ufak bir aramayla bu oyunlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu yazıda bahsi geçmeyen ve benim deneme fırsatı bulamadığım ama övgü alan oyunlar da mevcut. Pek tabii ki tüm oyunları deneme şansım yok ama denediklerimin içinde en dişe dokunur olanlar bunlardı.
Bir sonraki yazıda S60 cep telefonlarında emülatör yardımıyla şimdilerin N-Gage'ini ve zamanı vaktinin en baba oyunlarına sahip Gameboy, Commodere64 ve Amiga gibi konsollarda oynadığımız oyunları nasıl ve hangi programlarla oynayabileceğimizi anlatmaya çalışacağım. O zamana değin bunlarla nice eğlenceler dilerim.
Not: Yukarıda bahsedilen oyunları orjinallerini alarak oynamanız en güzeli olur. Kopya oyun kullanmak hem yasalara aykırıdır hem de insanlığa (yalan).
sanırım ilk yorumcunuz ben oluyom
YanıtlaSil:) kolay gelsin
adem
ek olarak surada da bir seyler karaladim. belki birilerinin ilgisini ceker.
YanıtlaSilhttp://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=nokia+6600%2F%40entrapmen&v=1
Yıllar sonra okuyorum. Eskiden s60 telefonlara çok kurardık bu .sis uzantılı uygulama ve oyunları. Duygulandım resmen. Teşekkürler emeğin için
YanıtlaSil