Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

4 Mayıs 2007 Cuma

Sanal insan 2.0 ve internet

Bir önceki yazım olan web2.0 ve internet'e gösterilen ilgiden sonra uzunca bir süredir aklımda olan bu yazıyı kağıda dökmemek ayıp olurdu.
O yazıdan farklı olarak bu defa sitelerin gelişimiyle birlikte İnsanlarda görülen değişimi inceleyeceğiz. Öncelikle orada bahsetmiştik ki; siteler gelişmekte ve insan odaklı hale gelmekteydi. Şimdilerde ise bunların sonuçlarını görmeye başlamış bulunmaktayız.

Özellikle bir önceki yazıda bahsettiğimiz ek$i sözlük bu konuda hep ilklere imza atıyor. Şimdi neden bahsettiğimi anlayabilmek için biraz geçmişe gitmek gerekiyor. Sene 1999 internet denilen kavram henüz çok taze ve insanlar bu ortamdan bihaberler. Belirli bir zümre dışında internete erişimi olan (ya da böyle bir şeyden haberi olan) kişi sayısı gerçekten az. Genç yaşta evde öğrendiği html dili sayesinde; arkadaşlarıyla (özellikle sevgilisiyle) vakit geçirebilmek için bir yer hayal ediliyor. Bir de bakılıyor ki ek$i sözlük doğmuş. Henüz internet denilen ortamın başları olduğundan yayılması arkadaşlar aracılığıyla oluyor. Arkadaşım, arkadaşı, arkadaşımın arkadaşı... Birkaç sene sonra bir de bakılıyor ki birbirini hiç tanımayan insanlar aynı ortamda düşüncelerini paylaşıyor. Eh günün büyük bir bölümünü aynı ortamda geçiren her insanın yapacağı gibi onlar da tanışmak istiyorlar. İşte bunun neticesinde ek$i sözlüğün daha 4. ayında yani 1999 haziranında ilk buluşma gerçekleştiriyor. Evet, bu bir milat sayılabilir. Birbirini hiç tanımayan insanların (ilk zirve için pek bu durum gerçeklenebilir halde olmasa da) bir araya gelerek (zirve) yaptıkları bu toplantıyla birlikte İnsan 2.0 olarak tabir edebileceğimiz bir tür (species) oluşmuş oldu.

Aradan geçen senelerden sonra bu artık sanal ortamın normal bir olayı haline geldi. Yalnız karıştırılmaması gereken nokta var. Amaç farkı! "Arkadaşlık siteleriyle"; aynı şeyleri düşünen, ilgi gösteren veya en azından düşünen/ilgili kişilerin bir araya geldikleri ortamlarda yapılan bu buluşmaların amaçları farklı. Belli bir düşünsel noktadan yola çıkan bu buluşmalarda aslen amaç dünyadaki yalnızlığı sanal alemdeki bütünlükle birleştirebilmek.

Ülkemizde internet kullanımı gün geçtikçe artmakta (maalesef halen bu nimetten tam olarak yararlanamıyoruz) ve bunun neticesinde her gün yeni ilgi potansiyelleri sonucu siteler açılmakta. Forumlar olsun, sözlük klonları olsun, hep bir sosyalleşme çabası içinde olan insanlara yönelik olan "tag" siteleri olsun hepsinin sonucunda bir şekilde insanların yolları kesişmekte.
Bu kadar insanın ve düşüncenin kümüle halde bulunmasının neticesinde hergün yeni şeyler çıkma potansiyeli taşımakta.

Bunun son meyvesi olarak ek$i sözlük yazarlarından bazılarının (62 yazar) oluşturduğu kitap projesi! Evet, yanlış okumadınız. İnternet üzerinde tanışan insanlar bir kitap projesinde yer alıyorlar. Benim de içinde dahil olduğum 62 yazarın kısa öykülerinden oluşan 332 sayfalık bir öykü kitabı geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı! Yani proje aşamasını geçti ve 6 aylık bir hazırlık sonrasında elle tutulur bir şey olarak ortaya çıktı. (Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için lütfen tıklayın)

Daha önce hep başka amaçlarla bir araya gelen insanların edebiyat alanına kadar girebilmiş olmalarıyla birlikte bence İnsan 2.0 tam manasıyla oluşumunu tamamladı. Gelecekte İnsan 3.0 nasıl olur bilinmez ama bu 2.0 tam tadında...

1 yorum:

  1. ne diyelim efenim, hayırlı uğurlu olsun.bakalım, şu pozitif eleştirici süzgecimize ne kadar takılacak, ne kadar süzüleceksiniz.

    YanıtlaSil

Blog Listem