Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

11 Nisan 2007 Çarşamba

Windows' da php çalışmak

Php ile web sitesi yapmak istiyorum diyorsanız ihtiyacınız olan herşeye linuxta kolayca ulaşabilirsiniz. Ama yok ben almayım ben windows kullanıcısıyım diyorsanız, php için gereken apache, mysql serverları ve php yi kurmanız bir hayli zahmetli olacaktır. Eskiden phptriad vardı (gerçi halen var ama güncellenmiyor) işimiz kolaydı. Peki şimdi ne yapacağız? Aslında bu ihtiyaçların tümünü otomatik olarak kuracak birçok seçenek var. Ben ikisini denedim.

Appserv Open Project
Apache sunucusu, PHP, MySQL veritabanı sunucusu, PhpMyAdmin mysql veritabanı yöneticisi bileşenlerinden oluşuyor. Kurulumu çok zor değil yalnız bir iki püf noktası var.

Kurulumda bize birkaç bilgi soruyor. İlk olarak phpmyadmin e giriş için root şifresi gerekiyor. Bu şifremizi iki kere giriyoruz. Sonra sunucu adını (server name) soruyor. Default olarak genelde localhost girilir buraya da Türkçe harf girmemek kaydı ile bir sunucu adı giriyoruz. Son olarak email adresi soruyor buraya da genelde default olarak localhost@localdomain.com girilir. Bir de port numarası meselesi var. Eğer sisteminizde IIS (asp için gerekli olan internet information server) kurulu ise port numarası olarak 80 den farklı bir rakam girmekte fayda var. Örneğin ben 90 girdim. Farklı port girdiğinizde sunucu adresiniz http://localhost:90 şeklinde olacaktır. PhpMyAdmin e ulaşmak içinse http://localhost:90/phpmyadmin şeklinde olacaktır. Php çalışmalarımızı atacağımız klasör C:\AppServ\www klasörüdür.


Sisteminizde IIS nin aktif olduğunu en kolay nasıl anlarsınız?
Gayet basit http://127.0.0.1 ya da http://localhost dediğinizde hata vermez ve karşınızda Microsoft' u görürseniz IIS aktif demektir. Bir başka yolda Denetim Masası - Yönetimsel Araçlar - Hizmetler' den bakmak. Yetmedi mi bir yol daha var :) Denetim Masası - Program Ekle veya Kaldır - Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır da Microsoft Internet Information Server IIS yi gördüyseniz sizin windowsunuzda IIS yüklü demektir. Başka yöntemler de var ama bu kadarı yeterlidir sanırım.

XAMPP
Appserv' e göre daha kolay kurulan, kurulumda hiçbir soru sormayan bu paket birçok sunucu hizmetini de yüklüyor. Apache, MySQL, PHP + PEAR, Perl, mod_php, mod_perl, mod_ssl, OpenSSL, phpMyAdmin, Webalizer, Mercury Mail Transport System for Win32 and NetWare Systems v3.32, JpGraph, FileZilla FTP Server, mcrypt, eAccelerator, SQLite, and WEB-DAV + mod_auth_mysql. Biraz karışık mı oldu?

Özetle, php desteği, mysql veritabanı sunucusu, phpmyadmin ile mysql yönetimi, Filezilla ftp sunucusu, webalizer web site istatistikleri, OpenSSL güvenlik en önemli paketler. XAMPP nin kolay kurulum yanında kolay kullanımı da göze çarpıyor. Sunucuları durdurmak başlatmak için sistem çekmecesine bir simge ekleniyor. Ayrıca web arayüzden de bu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.


Xampp ye browserdan ulaşmak için adresiniz http://localhost/xampp. xampp C:\Program Files - Xampp klasörüne kuruluyor. Php çalışmalarınızı bu klasöre aktarabilirsiniz.

Sonuç: Gerek Appserv gerekse Xampp php ihtiyaçlarınız için birebir. Ama sanki Xampp biraz daha ağır basıyor. Xampp nin Windows versiyonu yanısıra, Linux, Solaris ve MacOS versiyonları da mevcut.

Nereden indirebilirim?
Appserv: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=37459&package_id=29748
Xampp: http://sourceforge.net/projects/xampp/

Web siteleri ise;
http://www.apachefriends.org/en/xampp.html
http://www.appservnetwork.com/index.php

1 yorum:

  1. adobeturk forum sayfasna ugrayın derim:)

    Tunay KÖKSAL
    www.tunaykoksal.com

    YanıtlaSil

Blog Listem