Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

21 Şubat 2008 Perşembe

Ati Radeon 9200 Ekran kartı overclock

"Hâlâ bu ekran kartını kullanan tarih öncesi bilgisayarlara sahip insanlarda mı var?" diye sorabilirsiniz ama emin olun bu ekran kartına sahip birçok kullanıcı mevcut. Bunlardan birisi de şu an başında oturmakta olduğum bilgisayarın sahibi.

Ekran kartıyla ilgisi olan programları kullanmadığı için (özellikle oyun vs) kendisi bu ekran kartını kullanmaya devam etmekte. Bilgisayar üzerinde Windows Xp Pro Sp2 kurulu vaziyette. Ben sırf deneyebilme adına bu ekran kartına overclock (hızaşımı) uyguladım. Sonuç ilginçti.

Ati 9200 serisi fabrikasyon çıkışı olarak 200 / 166 mhz çekirdek (core) ve hafıza (memory) hızlarına sahip. Bu ekran kartına o/c yaparak 300 mhzlere çıkmak ise mümkün.

Bu hız aşımı neticesinde performans olarak gözle görülür bir artış söz konusu.

Overclock yapabilmek için en güncel Catalyst driverlarının yüklü olduğundan emin olun. Zaten bu kart için 2006 senesinden bu yana Ati herhangi bir driver güncellemesi yapmamakta. Her neyse, driverlarımızın son sürücüler olduğuna emin olduktan sonra AtiTool isimli programı çekiyoruz.

AtiTool açıldığında zaten bizi uyarıyor. Bu kart donanımsal olarak kendisini overclock etmeye engellemiş durumda diye. Bu engeli kaldırabilmek için çıkan uyarıya tamam dedikten sonra "Settings" bölümüne giriyoruz. Buradan da "miscellaneous" bölümüne giriyoruz. Bu bölümde "Remove Radeon 9000/9200/9550/9600 clock lock" kısmını işaretliyoruz. Bu sayede overclock kilidini devre dışı bırakmış oluyoruz. Arkasından gerekli ayarlamaları yapıp Çekirdek hızını (memory) 300 lere kadar rahatlıkla çıkartabiliyoruz. Benim en son denediğim değer 310 mhz'di. Belki daha yukarı çıkma şansı da mevcuttu ama sıcaklık olarak biraz daha yükleme yapabileceği için bu değerde kalmayı tercih ettim.

Oda sıcaklığının 20 derece olduğu bir ortamda benim yakaladığım sıcaklık değeri 42-45 derece oldu. Buna göre kendi durumunuza ilişkin bir kanıya varabilirsiniz.

Sistem özellikleri:
Amd Athlon Xp 2600+ Barton işlemci (1.91 Ghz)
512 Mb Ddr 400 mhz
Asus a7v8x-8 ana kart
Ati Radeon 9200 128mb ekran kartı

overclock öncesi 3dmark03 puanı: 2288
overclock sonrası 3dmark03 puanı: 2389

3dmark puanında çok büyük bir fark görünmüyor gibi olsa da oyun oynarken gözle görülür bir fark oluşacağına emin olabilirsiniz.

Psunuza zeval gelmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listem