Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

25 Nisan 2008 Cuma

Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) 'dan Ubuntu 8.04 (Hardy Heron)'a upgrade (yükseltme) yapmak

Bugün itibariyle Ubuntu'nun yeni versiyonu olan Hardy Heron (8.04) çıkmış durumda. Bu son versiyona sıfırdan kurulum yapmaksızın upgrade yapmanın 2 yolu mevcut.

  1. Güncelleme yöneticisi aracılığıyla internetten
  2. İnternetten indirilen alternate cd'si ile cdrom üzerinden
1. yol aslen çok daha kolay görünüyor olabilir ama eğer birden fazla makinada Ubuntu kullanıyorsanız boşu boşuna birden fazla aynı dosyayı çekmeniz gerekmekte. Normal yükleme cdsi ile de maalesef upgrade yapamamaktasınız. Bu sebeple ben birden fazla makinada Ubuntu kullananlara 2. yöntemi tavsiye ederim.

1) Güncelleme yöneticisi aracılığıyla Ubuntu 7.10 Gusty Gibbon'dan Ubuntu 8.04 Hardy Heron'a upgrade (yükseltme):

Normal şekilde Ubuntumuzu açıyoruz. Sistem > Yönetim > Güncelleme Yöneticisi'ne tıklıyoruz. Karşımıza administrator parolası kısmı çıkarsa şifremizi giriyoruz. Arkasından açılan güncelleme yöneticisinde "Denetle" butonuna basıp bekliyoruz. "Yeni dağıtım sürümü '8.04 LTS' ulaşılabilir" 'in yanında yer alan Yükselt butonuna basıyoruz. Bu sayede yönergeleri takip ederek Ubuntumuzu güncel sürüme yükseltebiliriz.

2) Alternate Cd kullanarak birden fazla bilgisayarda rahatça Ubuntu 7.10 Gusty Gibbon'dan Ubuntu 8.04 Hardy Heron'a upgrade (yükseltme):

Bu yöntem adı üzerinde birden fazla makinada yükseltme yapabilmek için. Bunun yolu alternate cd 'yi indirmekten geçiyor. Peki bu cd'yi nereden nasıl buluyoruz?

http://releases.ubuntu.com/8.04/ adresinde 8.04 sürümüne ait tüm dosyaların listesi mevcut. Buradan "Alternate install CD" kısmından bizim makinamıza uygun olanı seçiyoruz. Bu seçenekler neler?

Şayet tek çekirdekli bir sisteminiz varsa
PC (Intel x86) alternate install CD, çift ve daha üzeri çekirdekli bir sisteminiz var bu sistemi tam manasıyla kullanabilmek istiyorsanız
64-bit PC (AMD64) alternate install CD adresinden gerekli dosyayı çekiyoruz (697 mb). Sunuculara yük bindirmemek ve Ubuntu'ya destek verebilmek adına torrent olarak da bu iki sürümü çekebilmek mümkün. Bunun için tek çekirdekli makinalarda ubuntu-8.04-alternate-i386.iso.torrent, çift ve daha fazla çekirdekli bilgisayalarda ise ubuntu-8.04-alternate-amd64.iso.torrent linkleri kullanılabilir. (Torrent programı olarak µTorrent kullanılabilir.)


Bu alternate cd'yi herhangi bir yöntemle çektikten sonra bir yazma programı ile cd'ye yazıyoruz. Arkasından Ubuntu açıkken cdrom sürücüye cd'yi taktığımız anda karşımıza bir uyarı penceresi çıkıyor.

Bu uyarı penceresindeki seçeneklerden "Run upgrade" (Yükseltmeyi çalıştır) seçeneğine tıklıyoruz. Bundan sonra bir uyarı penceresi daha çıkıyor. Bu uyarı penceresinde ise size son güncellemeleri internet üzerinden de karşılaştırarak upgrade (yükseltme) yapıp yapamayacağını soruyor. Şayet internet bağlantınız varsa buna "Yes" (Evet) diyerek devam ediyoruz. Sadece "Close" (Kapat) seçeneği olan bir uyarı penceresi çıkacak. Doğal yollardan kapat diyoruz.
En nihayetinde "Run upgrade" (Yükseltmeyi çalıştır) diyerek Ubuntumuzu son versiyona yükseltmeye başlıyoruz.

Temizlik esnasında (Cleaning Up) size bir uyarı daha verebilir. Burada da "Remove" (Kaldır) seçeğine tıklıyoruz. Son olarak makinamızı yeniden başlatıyor ve böylelikle son güncel sunumumuzu karıştırmaya başlıyoruz.

İyi eğlenceler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listem