Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

23 Kasım 2010 Salı

Ipod Touch 4g-3g-2g/Iphone ios 4.2.1 downgrade 4.1 8b118 (eski versiyona dönüş)

Diyelim ki bir hata yaptınız meraktan veya başka sebeplerden jailbreak yaptığınız ios 4.1 sürümüne ios 4.2.1 güncellemesini kurdunuz. Sonradan pişman oldunuz ve geri dönmek istiyorsunuz ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.
Hemen heyecan yapmanıza gerek yok. Birkaç adımlık bir yolla rahatlıkla eski versiyonunuza dönebilirsiniz. Umarım shsh kaydınız vardır! Yoksa da heyecan yapmayın. İki yolu da anlatacağım.

Burada yapacağım anlatım tüm iOs aletlerini kapsamaktadır. Yani Iphone 4/3gs/3g ve Ipod Touch 4g/3g/2g için bu yolu kullanabilirsiniz. Ipad için de benzer metod kullanılabiliyormuş ama ben ona kefil olamıyorum maalesef. Onun için başka sayfalara gidip oradaki anlatımları deneyin.

Peki, hemen arada bir bilgi vereyim. Niye 4.2.1 versiyonuna geçmemeniz gerekiyor, en azından şu an için? Çünkü hali hazırda Cydia 4.2.1 versiyonuyla uyumlu değil. Üstelik yapılan jailbreak tethered oluyor. Bu terimleri bilmiyorsanız bile bilin ki jailbreak istiyorsanız şu an update etmemeniz gerekiyor.
Çok kısa süre sonra muhtemelen uyum sorunları halledilecektir ve untethered jailbreak de yapılacaktır (yoksa jailbreak yapılabiliyor) ondan sonra istediğiniz gibi kullanabilirsiniz ama o zamana değin acele etmemenizi öneririm.


Ipod Touch 4g sahipleri için UYARI: Şimdi dikkat etmeniz gereken bir şey var. Model numaranız. Bu yalnızca Ipod Touch 4g için geçerli bir uyarı.
Ipod Touch 4g için; şayet 8b118 ise buradan yok 8b117 (yani gm sürümü ise) şuradan dosyayı indiriyorsunuz. 500 küsür mblık bu dosyayı masaüstünüze alın. Hangi dosyayı indirmeniz gerektiğini bilmiyorsanız 8b118 olanı tercih edin, yani şunu. Daha önceki yedeklerinizi unutmanız gerekiyor her halükarda (en azından ben denediğimde olmadı). O yüzden diyorum ki 4.2.1 için aceleci olmayın.

Ipod touch 3g için ios 4.1
Ipod touch 2g için ios 4.1

Iphone 4 için ios 4.1
Iphone 3gs için ios 4.1
Iphone 3g için ios 4.1

Her neyse, adım adım gidelim.

1) Yukarıdaki bağlantılardan aletinize uygun olan ios sürümünü  masaüstüne indiriyorsunuz.

2) Cihanızı DFU moda alıyorsunuz. Bunun için,
a) Ipod Touch 2g/3g/4g veya Iphone 4/3gs/3g cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın.
b) Aletinizi kapatın (yukarıdaki kapama butonuna bir süre basılı tutarak).
c) Itunes otomatik açılmaya ayarlı değildiyse iTunes'u çalıştırın.
d) Home (ev tuşu aşağıdaki tek tuş) ve kapatma tuşuna (power yani en tepedeki tek tuş) aynı anda 10 saniye boyunca (içinizden sayın) basılı tutun.
e) 10. saniyeden sonra kapatma tuşuna (yani power yani en tepedeki tuşu) basmayı sonlandırın (bu esnada home yani ev tuşuna basılı tutmaya devam ediyorsunuz).
f) Bilgisayarınız "yeni bir donanım bulundu" dedikten ve iTunes tanımaya başladıktan sonra home (ev) tuşunu serbest bırakın.
Ekranda Restore logosu yer alırsa yanlış yaptınız demektir. Kapatıp tekrar en baştan alın.
Şayet karşınıza bomboş bir ekran çıkar ve bilgisayarınızda şu uyarı belirirse doğru yapmışsınız demektir;



Şayet ipod touch 2g veya iPhone 3g kullanıcısı iseniz 4. adıma geçin. Değilse devam...

3) Şimdi burada shsh kaydınız varsa ve yoksa olarak 2'ye ayrılıyoruz. Önce shsh kaydınız olmadığını varsayalım.

3.A) Bu adımda ise iTunes'un daha eskiye dönmemize imkan tanıması için apple serverının dns adresini Saurik'in deposuna yönlendiriyoruz. Önce bir notepad açıyoruz (Windows 7 kullanıcıları bu notepad'i admin haklarıyla açarsa çok daha rahat ederler. Admin olarak notepad'i açabilmek için Başlat > Arama > Notepad yazınca çıkan sonuçlardan notepad.exe dosyasına sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" demeniz yeterli).


Notepad'i açtıktan sonra editleyeceğimiz dosyanın yanına gidiyoruz. Ki orası şurası:

(Bilgisayarımdan gidiyorsunuz buraya) C:\Windows\System32\drivers\etc\ altındaki hosts dosyasına sağ tıklıyoruz. Özelliklerden salt okunur işaretini kaldırıp "tamam" diyoruz. Ardından dosyayı daha önceden açtığımız notepad'e sürükleyip bırakıyoruz. Ya da sağ tıklayıp birlikte aç'tan veya sadece aç'a tıklayarak notepad'i seçiyoruz.


Dosyanın içine yalnızca şu satırı ekliyoruz.
74.208.105.171 gs.apple.com

Bu satırı ekledikten sonra kaydedip kapatıyoruz ve hosts dosyasını tekrar salt okunur hale getiriyoruz (Burada yaptığımız aslında bir kandırmaca. Sisteminize herhangi zarar verebilecek bir şey değil. İşlem bittikten sonra bu girdiğimiz satırı silerek eski haline getirmeniz iyi olacaktır).

3.B) Shsh kaydınız varsa işiniz çok kolay. Daha önceden indirmiş olduğunuz veya cydia içinden yaptıysanız ve indirmediyseniz tinyumbrella isimli müthiş minik programımızı indirip çalıştırıyoruz. Ardından sol taraftan istediğimiz firmware versiyonuna göre olanı seçip Start TSS server diyoruz. Bu sayede iTunes'u kandırarak restore edebiliyoruz. Bu noktada 4. adıma geçebilirsiniz. (Burada shsh versiyonunuza uygun olan firmware'i indirmiş olmanız gerekiyor. Benim aşağıdaki örneğimde iki versiyona ait shsh kaydı var. Lütfen buna dikkat edin)



4) İlk adımda indirdiğimiz firmware dosyamızı göstererek aletimizi restore etme aşamasına geldik. Açık durumda olan iTunes'a geliyoruz. Devices altındaki aletimizi seçiyoruz. Summary bölümünde yer alan Restore butonu üstüne faremizi getiriyoruz ama hemen basmıyoruz... Klavyeden sol taraftaki Shift (Mac kullanıcıları için sol taraftaki Alt) tuşuna basılı tutarken iTunes'daki "Restore" butonuna basıyoruz. Ardından shift tuşunu rahat bırakabilirsiniz.



Shift tuşuna basılı tutmayı unutmayın. Yoksa sizin firmware dosyanızı seçmenize izin vermez.

Karşınıza bir açılır pencere gelecek. Buradan daha evvel masaüstüne kaydettiğimiz ipsw dosyasını yani firmware dosyasını seçiyoruz. Ok dedikten sonra 10 ila 15 dakika boyunca işlem devam ediyor. En sonunda işlem tamamlanmış oluyor. Bu esnada hiçbir değişiklik yapmıyoruz. Sadece arkamıza yaslanıp bekliyoruz. Arada belki 1005, 1011, 1013 veya 1015 numaralı hataları verebilir. Ok deyip geçin onları. Bunların bir önemi yok.

5) Recovery bittiğinde karşınıza bu alete recovery yapamadım ben diyen bir pencere çıkacaktır. Onun herhangi bir manası yok. Aslında recovery işleminiz gerçekleşti. Her halükarda Exit Recovery mode'dan çıkamayabilirsiniz. Bunun için Recboot isimli programı indirebilir veya tinyumbrella çalışır vaziyetteyse (ki onu indirmek için de şuraya alalım sizi http://thefirmwareumbrella.blogspot.com/ (soldaki menüden Windows, Mac veya Linux için olandan size uyanı indirin masaüstüne kaydedin ve direkt olarak çalıştırın)) programdan "Exit Recovery mode" (3.B adımındaki fotoğrafa bakabilirsiniz bu butonun nerede olduğunu görebilmek için) deyin.

Böylelikle işlem tamamdır.

NOT: Şayet 1601, 1602, 1600 gibi hata kodları alırsanız işlem sırasında o zaman bir yerlerde hata yapmışsınız demektir. İşlemi en başından tekrarlayın. DFU moda'a alma işlemini dikkatlice yapmaya gayret edin. Genelde burada hata yapılıyor.

Şimdilik bu kadar. Bu konuda herhangi bir sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin. Kolay gelsin.

24 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim
    Bir çok forum ve site var ama bu kaar düzenli bir anlatım görmedim.
    Çok teşekkür ederim.
    Kürşat...

    YanıtlaSil
  2. Çok faydali bir sayfa.
    Hazırladığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel yalın bir anlatım ama sadece bir yerde hata var sanırım düzeltmek gerek host adresi satırı eklediğiniz yere
    72.208.105.171 gs.apple.com

    yerine

    74.208.105.171 gs.apple.com yazmalısınız..:)

    YanıtlaSil
  4. @umit özyurt: Teşekkür ederim. Yazarken hata yapmışım. Gerekli düzeltmeyi yaptım.

    YanıtlaSil
  5. Süper bir anlatım çok teşekkürler ipod touch 4g de yaptım shsh kaydı çok işime yaradı

    YanıtlaSil
  6. Ben shsh kaydi almadim. iPod touch 4g kullaniyorum. 4.1e fomenting miyim bu yontemlerle?

    YanıtlaSil
  7. shsh kaydınız yoksa 3.A'da anlatılan yolla yapmanız gerekiyor. Bu şekilde yapıldığında bir sorun çıkacağını sanmam. En kötü ihtimal restore ederek 4.2.1'e geri dönersiniz. Bu işlem öncesi bir backup alın iTunes üzerinden.

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  8. kardeş emeğine sağlık bi dünya site dolaştım olmadı senin tarifinle bir defada yaptım teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. merhaba

    ipod touch 2g mc model ciahzım var. 3.1.3 icin shsh kaydım bulunmamakta. Anlattıgınıza gore shsh olmadan da gerceklestirebilmem gerekiyor ancak ne kadar denersem deneyeyim surekli 3194 hatası almaktayım. Yardımcı olaiblir misiniz bu konuda...

    YanıtlaSil
  10. @Gökmen Ecer: 3.1.3 yerine 3.1.2 deneyin. 3.1.3'de boyle bir problem var.
    Ayni adimlari uygulayin. Problemsiz kurulmasi gerek. Hala ayni problemi yasarsaniz tekrar yazin ama problem yasayacaginizi zannetmiyorum. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  11. okk deneyecegim...insallah ise yarar..shsh kaydım olmadıgı icin kafayı yemek uzereyim bu restore konusunda...

    YanıtlaSil
  12. maalesef surekli olarak 3194 hatası alıyorum.... extracting software yazıyor...sonrasında verifiyng ipod restore with apple yazıyor ancak sonrassında 3194 hatası ile karsı karsıya kalıyorum....

    YanıtlaSil
  13. O adimdan sonra hata vermesi garip. Apple ile dogrulama yapamamasi icin gerekli olan hosts dosyasi degisikligini yaptiniz mi acaba?

    Sayet yukaridaki adresi yazdiysaniz bu sefer 74.208.10.249 gs.apple.com yazmayi deneyin.

    Bu da ise yaramazsa o vakit 3gs downgrade assistant diye bir hosts dosyasi duzenleyici program var. Onunla deneyin. Sorun su haliyle sadece hosts dosyasinda dogrulamanin yapilacagi yermis gibi gorunuyor.
    Bahsettigim dosyayi http://www.difrnt.com/projects/3Gs/downloads/3Gs_Downgrade_Assistant.zip adresinden indirebilirsiniz.

    Sonucu paylasirsaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  14. maalesef ne yaparsam yapayım surekli olarak 3194 hatası alıyorum.. shsh kaydımın oldugu 4.0.1 ve 4.1 gecislerinde ise bu sekilde bir hata almıyorum host dosyasını duzenlemesem bile.. Yardımızını rica ediyorum... Tesekkurler...

    YanıtlaSil
  15. selam öncelikle teşekkür ederim.

    hosts dosyasini değiştiremiorum en alt satırda
    #block wga
    127.0.0.1 mpa.one.microsoft.com
    bu hata çıkmakta
    ....dosya oluşturalamıyor
    yolun ve dosya adının doğru oldguğundan emin olun.

    YanıtlaSil
  16. @Gokmen: Bendeki cozum onerileri maalesef bitti.

    @OZCAM: Dosyaya erisim izniniz oldugundan emin olun. Dosya olusuturulamamasinin tek sebebi yetki veya salt okunurluktan kaynaklanir. Sayet yonetici durumunda degilse hesabiniz yonetici hesabindan girmeniz gerekir. Yonetici hesabi oldugu halde bu sekilde uyari veriyorsa salt okunurluk veya yazma izinlerine bakin.

    YanıtlaSil
  17. yine de yardımızın icin tesekkur ederim... belki comex geoot ve digerleri bir gun downgrade icin de bir cozum bulurlar diye ummaktan baska carem kalmadı... =))

    tesekkurler yardımınız icin...

    YanıtlaSil
  18. selam bende ipod touch 2g mc 3.1.2 versiyon vardı bir hata yaptım ve itunes üzerinden 4.2.1 yükselttim sh kaydı almadım bu modelde jb yapılabilirmi yada versiyon düşürmek mümkünmü.teşekkürler kolay gelsin

    YanıtlaSil
  19. 4.2.1 versiyonu için greenpois0n jailbreak çıkardı. ilgili dosyayı şuradan edinebilirsiniz;

    http://www.greenpois0n.com/dl/greenpois0n-win_rc5.zip

    bu dosyayı açıp, şuradaki gibi işlem yapabilirsiniz;
    http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2010/11/ipod-touch-4g-ios-41-jailbreak.html

    işlem aynı sayılır. sadece içerik farklı.

    YanıtlaSil
  20. ipod touch 2g MC modelinde yapamadım :( Lütfen yardım edin !!! 4.2.1 den 4.1 dönmek istiyorum !!

    YanıtlaSil
  21. Adimlari duzgunce takip ettiginizde bir problemle karsilasmamaniz gerek.

    Hata veriyor mu? Veriyorsa ne hatasi veriyor? Vermiyorsa olmayan nedir? Bunlari aciklarsaniz yardimci olmaya calisirim.

    YanıtlaSil
  22. linklerde problem var sanırım ben indiremedim.bişey daha sorucam bende ipod touch 3g 8gb var yani sözde 3g olanlardan, 2g olanı mı indirmem gerekiyo yoksa 3g olanı mı ?

    YanıtlaSil
  23. tekrar deneyince indirebildm :)3g 8gb olanlardan var bende yani sözde 3g :) onun için 2g olanı indrdim bi deniycem bakalm.

    YanıtlaSil
  24. tinyumbrella programını yükledikten sonra shsh kaydımı bulamıyorum

    YanıtlaSil

Blog Listem