Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

31 Mayıs 2011 Salı

Windows 7 Xp Vista - Mavi ekran - Ram arizasi testi - Usb boot nasil yapilir - Cozum

Şayet işlem yaparken hata verip programlarınız kapanıyor ve ara sıra mavi ekrana düşüyorsanız muhtemelen ramlerinizde arıza vardır. Bundan emin olmak için oldukça yararlı bir program olan Memtest86+'ı kullanabilirsiniz. Bu program birçok linux dağıtımıyla birlikte de boot ekranına gelir.

Diyelim ki Windows kullanıyorsunuz ve bu program vasıtasıyla ram'lerinizi kontrol etmek istiyorsunuz.

İhtiyacımız olan şeyler;
1) Usb disk
2) İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar

Eğer hazırsak başlayalım;

1) http://www.memtest.org/download/4.20/memtest86+-4.20.usb.installer.zip adresinden programın şu an için son sürümü olan 4.20 indirilir. (Son sürümü kontrol etmeniz yararınıza olabilir http://www.memtest.org/#downiso adresinden Auto Installer For Usb Key olanı çekeceksiniz)

2) Zip içindeki dosyayı masaüstüne veya istediğiniz yere çıkarın.

3) Usb diskinizi içi boş şekilde (içinde bir şeyler varsa onların yedeğini alıp diski temizleyin) bilgisayarınıza takın.

4) Masaüstüne çıkardığımız dosyayı çalıştırın. Windows Vista ve 7 sistemlerinde güvenlik uyarısı verecek, "Evet" diyerek devam edin.


5) I Agree diyerek devam edin.

6) Usb diskinizin bölümünü seçin (normal şartlar altında program sadece usb diskleri algılayacağı için riskiniz az ama yine de bilgisayarımdan diskin yolunun doğru olduğuna emin olun).
Arkasından Format için gerekli kutucuğu işaretleyin ve devam edin.



7) Installation Done, Your Device should be ready to boot! (Kurulum tamamlandı, cihazınız önyükleme yapmaya hazır olmalı!) uyarısını gördüğünüzden emin olun. Ben kendim deneme yaparken hata verdi bir defasında. Ardından devam edin.



8) İşlemi bitirmiş oluyoruz.


9) Usb diskinizi boot edilecek bilgisayara takın ve Bios içinden açılışı usb diskten yapacak şekilde ayarlayın.
Şayet bir netbook'ta tarama yapmak amacıyla bu olaya giriştiyseniz netbook'una göre değişiyor olsa da bilgisayarınız henüz açılırken F2, F12, ESC, F10 gibi tuşlarla (bu olay model ve markaya göre değişiyor) kısa yoldan boot'u nereden gerçekleştireceğinizi seçebilirsiniz. Değilde yine bios'tan yapmak zorundasınız.
Genelde biosta bunun ayarı Boot menüsünde Boot Device Priority şeklindedir. 1st Boot Device olarak USB diye bir seçenek görülmüyorsa "Removable Device" şeklinde belirtiliyor olabilir.

10) Boot ayarlarımızı yaptıktan kaydedip biostan çıkıyoruz (Save & Exit). Sonrasında bilgisayarımız yeniden başlatılmış oluyor. Şayet bir sayaç çıkarsa (10'dan geriye sayar genelde) ve yanında Press ESC to boot derse o vakit ESC'ye basıyorsunuz, değilse kendiliğinden memtest86+'nın çalışması ve testi başlatması gerekiyor.

Kolay gelsin.
ve açılış ekranında bilgisayara göre değişiyor bu durum

1 yorum:

Blog Listem