Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

30 Eylül 2011 Cuma

Askerlik boy kilo farkı, asker hastanesi, tehir/erteleme

 
Bir önceki yazımda Çarşamba gideceğimi yazmıştım. Netekim gittim de. Olaya kaldığımız yerden devam edersek.

Askerlik şubesinden Gümüşsuyu Asker Hastanesine Cuma günü saat 10:00 için randevum alınmıştı zaten. Elime ağzı kapalı ve mühürlü zarf verilmişti. Cuma günü geç kaldım veryansınlarıyla birlikte Taksim'e ulaştım.

Hastane Atatürk Kültür Merkezi'nin sağından devam eden, yani İTÜ kampüsüne doğru inen yerde. Beş dakikalık bir yürüyüş neticesinde Miralay Şefik Bey Sokaktan sola giriyorsunuz. İlk gördüğünüz girişte göreceğiniz üzere girişler ileridendir yazısı var. Bir dakikalık daha yürüme sonrası askeri kontrol noktalı girişe geliyorsunuz. Kapıdaki askerlere bir şey demenize gerek yok. Elinizdeki zarfla direkt olarak dalın içeri.
Poliklinikler  sağ tarafta. Polikliniklerin bulunduğu binaya girdikten sonra direkt yapmanız gereken şey ilgili polikliniğe gitmek oluyor. Randevu saatiniz kaç olursa olsun hemşireye elinizdeki zarfı teslim ediyorsunuz. Fotoğrafları size veriyor ve bunları saklamanızı istiyor. Yanınızdan ayırmayın fotoğrafları daha çok ihtiyacınız olacak onlara.
Bir çıktıya belgelerinizi ekleyerek bir üst katta bulunan Sıhhi Kurul'a (kapısında böyle yazıyor Sağlık Kurulu olarak söylüyorlar) yönlendiriyor sizi. Bir üst katta merdivenlerden çıktıktan sonra tam karşınızdaki kapı oluyor burası. Sıhhi Kurul Sekreterliği yazıyordu yanılmıyorsam. Burada kilonuz ve boyunuz ölçülecek.
BURASI ÇOK ÖNEMLİ! Burada boyunuz ve kilonuz ne ölçülürse o olacak. İlgili kişi çok dikkat etmeden yapıyor işlemleri. İç çamaşırı hariç her şeyinizi çıkarıp öyle çıkıyorsunuz tartıya. Nasıl durduğunuzun çok önemi yok (benim boy askerlik şubesinden bu yana santimlerce kısaldı). Kambur durarak boyunuzu kısaltmak isterseniz buyrun yol sizin (böyle bir şey önermiyorum pek tabii ki!).

Orada yazılan ve imzalanan belgelerle birlikte aşağı iniyorsunuz. Hemşireye bu belgeleri teslim ediyorsunuz. Sizden fotoğraf istiyor (yanlış hatırlamıyorsam 1 adet). Daha sonra dışarıda beklemeye başlıyorsunuz.
Sıranız geldiğinde isminiz söyleniyor. 10:00 randevusuna tam 10:05'de hastanede olup evrakları teslim ettikten sonra -10:15'de yukarıdaki tartıyı hallettim- 11:10 gibi girebildiğimi arada not olarak belirtmek isterim.
Demem o ki randevunuzun saati kaç olursa olsun işlemleri bir günde bitirmek istiyorsanız biraz erken gidin. Ne kadar erken o kadar iyi. Sabah 08:30'da açıldığı yazılsa da 09:00'da açılıyormuş poliklinikler. Öğleden sonra ise 13:00 yazmasına rağmen yine 30 dakika rötorla 13:30'da o da şanslıysanız açılıyor.
Dışarıdaki bekleme neticesinde isminiz söylenince içeri giriyorsunuz. Doktor boşalınca içeri geçiyorsunuz. Doktor size "ne hastalığın var?" diye soruyor. Benim gibi boy kilo farkıyla ilgili olunca "bir sorunum yok!" gibi abidik bir cevap verebilirsiniz, zaten sizi dinlemiyor ne derseniz deyin bu noktada.
Sonra ölçülen değerlere bakıyor ve bir önceki çizelgedeki değerlerle karşılaştırıyor.
Neticesinde sadece "tamam!" diyerek sizi hemşirenin yanına geri postalıyor. Hemşire belgeleri imzalayıp mühürlüyor ve onay yaptırmanızı istiyor.
Burası ise girişin tam karşısında bulunan randevu bölümü. Ortada saatler yazan buzlu cama vereceğim diye beklemeyin. Randevu kısmındaki (yani en soldaki bölme) memura belgelerinizi verin ve buzlu camın üstünde yazan teslim saatlerinden en yakını hangisi ise o zamana kadar bekleyin. Belgeler topluca imzaya götürülüyor ve neticesinde 20 ila 45 dakika içinde (o camın üstünde yazan saatte) okunarak dağıtılmaya başlanıyor.

Belgenizi imzadan aldınız bu defa yukarı kata gidiyorsunuz tekrar. Sıhhi Kurul Sekreterliğindeki memura belgelerinizi veriyorsunuz. Artık etraf civcivlendiği için işlemleri yaptırmanız da uzun sürmeye başlıyor. Sizden duruma göre değişen adette fotoğraf istiyor (2 adetti benim için). Fotoğrafları verdikten sonra belgelere parmak izi (her iki elinizin başparmağıyla) istiyor. Kırmızı iğrenç kolay kolay çıkmayan ve sizi kurbanlık koyun gibi hissettiren bu parmakizi işlemi sonrası tekrar aşağı kattaki onay kısmına gidiyorsunuz.
Bir önceki aşamadaki gibi belgelerinizi verip geri gelmesini bekliyorsunuz. Sonra bu belgelerle hemşirenin yanında soluğunuzu alıyorsunuz. Ben alamamıştım çünkü 12'ye 10 kala poliklinik kapanmıştı. Oh ne ala dediğinizi duyar gibiyim, lütfen böyle şeyler söylemeyin çok çalışıyor buradaki memurlar!

Neticede her ne olursa olsun belgelerinizi hemşireye verdiğinizi kabul ediyorum. Dışarıda bekleme olayına geri dönüyorsunuz.
Sıra size geldiğinde yine isminizle çağrılıyorsunuz. Doktorun yanına giriyorsunuz. Doktor size aşağılayıcı bakışlar altında sanki askerlikten kaçmak istiyormuşsunuz gibi konuşmaya başlıyor. Aldırış etmeyin, tehditlerine de aldırış etmeyin. Daha evvel dediğim gibi siz ne söylerseniz söyleyin o kendi bildiğini söyleyecek ve sizi duymayacak bile. Moralinizi ve sinirinizi bu "şahıs" yüzünden bozmayın.

Oradan çıktığınızda sizin askerliğinizin durumu aslında netleşiyor. Benim durumum için "Seneye tehir" yazılı belgenin kısmen süslenmiş bir halinin çıktısını vermişti doktor...

Doktor sonrası tekrar hemşirenin yanındasınız. Sizden yine duruma göre değişen sayıda fotoğraf istiyor. Ardından belgeleri yukarıdaki Sıhhi Kurul Sekreterliğine götürüyorsunuz. Benim durumumda Acil hasta çıktığından akşam saat 16:30 olduğundan belgeleri kabul etmediler (mesaileri çok uzuuun canımmm).

Şayet belgeleri öğleden önce yetiştirebilirseniz 13:30'da başlayacak olan Kurul Heyeti toplantısına yetiştiniz demektir. Yoksa 2 gün sonra geri geleceksiniz.

2 gün sonra derken şunu kastediyorum. Kurul haftanın 3 günü toplanıyor; Pazartesi, Çarşamba ve Cuma. Hepsi öğleden sonra toplanıyor. Sonraki günlere kalırsanız sabahtan gitmeyin boşuna. Direkt olarak 13:30'da gidin. Bir diğer mevzuu da illa sonraki kurul toplantısı günü gideceksiniz diye bir şart yok. Ben geçtiğimiz Cuma (23 eylül) gitmiş ve işlemleri yetiştirememiştim. P.tesi (26 eylül) günü gitmedim, onun yerine bugün (30 eylül) gittim. Niye bugüne kadar gelmedin diyen olmadı. Oradaki sevkiniz toplamda 1 ay geçerli oluyor ama bu askere sevk tarihlerini geçirmemeniz gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Burada şunu demek istiyorum. Örneğin Aralık celbine gitmek istiyorsanız askerlik şubesine tüm evrakları teslim etmeniz için gereken süre 21 Ekim (yanılmıyorsam) ve benim Asker Hastanesi'ne sevkim 26 Eylül olsaydı en geç 19 Ekim gibi bir tarihe kadar hastanedeki işlemleri halletirmem gerekiyordu. Neyse zaten siz imkan bulduğunuz ilk gün gidin. Doktor size muayene sırasında orada tekrar tartılabilirsin vs gibi şeyler söylerse bile aldırış etmeyin zira tartmıyorlar. Sizin yüzünüze bile bakmıyorlar kuruldakiler... Neyse sinirlerim hopluyor bu mevzuyu anlattıkça.

İsminiz söylendi ve heyetin karşısına çıktınız. Adı şu, soyadı bu olan Yedek Subay adayı vs gibisinden birisi bir şeyler okuyor siz mal gibi dikiliyorsunuz orada. Sonra doktorun sizin için süslü cümlelerle yazdığı hazır metinden kopyalama karar neyse onu onuyorlar. Kiloyla ilgili kısmı biliyorum sadece ama diğerlerinde de çok farklı olduğunu zannetmiyorum. Kısaca doktor ne yazarsa o. Sizin açıklama yapma, itiraz etme vs gibi şansınız bu aşamada yok (sonra askerlik şubesinde itiraz edebilirsiniz burada boşuna nefesinizi tüketmeyin).

İşlem bitti mi? Pek tabii ki hayır. Hemen size sonuç belgesini vermiyorlar. Belirlenen saatte (benim durumumda 15:00'da) topluca dağıtım yapıyorlar belirlenen yerde (kafetaryanın önü veya hastane girişi). Buradaki belgeniz tek sayfalık bir şey.
Bunu alıyorsunu hastanedeki işleriniz bitti. Askerlik şubenize geri giderek bu belgeyi veriyorsunuz. Şayet tehir aldıysanız birkaç form işi daha var. Oradaki sivil memur o belgeleri hazırlayıp size imzalatıyor. Sonra şube komutanına imzaya gidiyorsunuz. O da iğleneyici bir şeyler söylüyor siniriniz daha çok hopluyor ve en nihayetinde işlemleriniz bitti.

Seneye kadar bekleyebilirsiniz veya hayırlı teskereler... Ben 2012 senesi Temmuz ayının başına kadar askerlik şubelerine gidip askerlikle ilgili işlem yaptıramıyorum. Kilo aldım geldim yok! Bekleyeceksin! Lan! Neyse...

107 yorum:

  1. hayırlı olsun arkadasım.benim sorum olacak cevaplarsan sevinirim.ben 91/4 gittim ve acemi birliğinde yemin ettikten sonra kilo fazlalığından 3 ay hava değişimi aldım.daha sonra mart ayında hava değişimim bitince askerlik şubesinin sevk ettiği hastane tarafından 2. 3 aylık hava değişimi aldım ve 20 haziranda tekrar muayeneye gidecem.hazirandaki muayenede elverişsiz raparu alabilir miyim.boyum 1,69 kilom ilk muayenede 102 ikincide ise 104 cıktı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde almaniz gerek ama bir sefer daha git gel yapabilirler. Bu konuda net bir bilgi bulamadim. Kolay gelsin, umarim daha git gel yapmazlar.

      Sil
  2. Benimde boyum yaklaşık 1.85 kilom ise 128 elverişsiz raporu mu alırım ?

    YanıtlaSil
  3. Hocam ben 2011 temmuzda kilo fazlalığından gümüşsuyundan 1 yıl erteleme aldım.Benim ilk muayenemdi benle beraber 2. sefer girenlerede erteleme verdiler.Fakat geçen sonbahardan sonra 2. seferde bir sürü kişiye çürük verildiği söylendi farklı hastanelerde.Biraz yumuşama olmuş bu konuda bir bilgin varmı?Gümüşsuyunda böyle birşey varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bir bilgim yok.
      Olay tamamen doktor bazli oldugundan doktor degisimi neticesinde boyle bir sey olmus olabilir. Bilemiyorum.

      Sil
  4. 1. muayenede kolay kolay çürük vermiyorlar. çünkü yönetmelik enaz 1 yıl ertesi yıla bırakma işleminden sonra uygulanır yazıyor. bana şimdi 31.10.2013'e kadar tecil verdiler. seneye ben 31 ekimden önce mi gidip muayene olmam gerekiyor. mesela temmuzun ortalarında gitsem muayene olmaya oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecil verilen kagitta ne zaman gidebileceginiz yaziyor.

      Siz de benimle ayni donem icin basvurmus olsaniz gerek (tarihten boyle bir cikarim yaptim), oyle oldugundna 1 temmuz 2013'den evvel askerlik subesine gitmeniz bir sey ifade etmeyecektir.
      Dedigim gibi verilen belgede yaziyor hangi tarihler arasinda askerlik subesine gideceginiz.

      Sil
  5. mrb benim boyum 1,79 kg 48 kğ sizde benim durumum ne olur cevap verirseniz memnun olurum

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Öncelikle bu kadar detaylı yazılar yazdığınız için çok teşekkürler.

    Kendi durumumu ifade etmem gerekirse,

    Yüksek lisansta 6 yarıyılımı doldurduğum için öğrencilik haklarından faydalanamıyor ve sevk tehir işlemimi bu yolla yapamıyorum. Yalnız boy-kilo orantısızlığım var. Boyum 1.70, kilom 105. Tecilim 13/08/2012 tarihinde doluyor. Benim boy-kilo farkından dolayı erteleme alabilmem için askerlik şubesine ne zaman ve ne için başvurmam gerekli? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir sekilde basvurmaniza gerek yok. Normal sevk islemleri icin gidiyorsunuz, sayet onlar gerekli gorurse sizi saglik durumundan erteliyorlar. Bunun garantisi yok.

      Sil
  7. yazıyı ve yorumları okudum bende şöyle abes bir durum oldu arkadaşımla gittim askerlik şubesine onun boyu : 1,77 kilosu : 104 adamı direk sevksiz felan aldılar , benim boyumda : 1.82 kilom : 110 geldi memur dediki seni askeri hastehaneye sev etmek zorundayım anlamadım gitti askere gitmek istiyorum almıyorlar bir sürü gitmemek isteyen var onları alıyorlar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada bir anormallik goremiyorum.

      Onun icin 105kg ust sinirken sizin icin 109kg gibi gorunuyor. Bu yuzden boyle bir sonuc cikmasi normal. Kaldi ki askerlikte mantik aramayacaksiniz.
      Gecmis olsun, 1 sene beklemeniz gerekiyor artik.

      Sil
  8. Merhabalar

    Hocam benim merak ettiğim hastanedeki tartı normal tartımı yoksa antika gibi mi :) yani boyu falan nasıl ölçüyolar ?

    Birde kilom boyum normal çıkarsa kurula falan çıkmama gerek yok dimi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da askerlik şubesinde de asker hastanesinde de antika boy kiloyu beraber ölçen tartılardan var.

      Zaten askerlik şubesinde anormal bir durum olmadığı takdirde ölçüm bile yapılmıyor. Öyle olunca da kurulu bırakın asker hastanesine bile gitmiyorsunuz.

      Sil
  9. merhaba boyum 186 kilom 132 geçen sene 1 yıl erteleme verdiler bu yıl ocakta gideceğim tekrar sizce yine ertelememi yoksa çürükmi verirler bu yıl bide diyelim çürük verdiler 1 sene sonra falan zayıflarsam şayet askere alırlarmı zayıfladın gel bakalaım falan derlermi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tamamen sizi muayene eden doktorun insiyatifinde bir olay. Genelde 3 seneden evvel askerlige elverisli degildir raporu verilmiyor. Kisaca "kisisel" tahminim bir sene daha tehir alacaginiz.

      Askerlige elverisli degildir raporu aldiktan sonra askerlikle ilisiginiz kalmiyor. Yani sizin deyiminizle curuk verdikleri anda kilonuzdaki degisim onlari ilgilendirmiyor.

      Sil
  10. Hocam bir sorum daha var.İlk önce sağlık ocağına mı gittiniz ? Yoksa direk hastaneye mi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazimin birinci bolumunde bunlari anlattim.

      http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2011/09/askerlik-sevk-islemleri-gerekli.html adresinde "Üçüncü Bölüm: Belgeler Hazır, Şimdi Ne Yapacağız?" kisminda bu konuda bilgi alabilirsiniz.

      Yine de sorunuza yanit olmasi adina: once subede olcum, sonra saglik ocagi, en son olarak gerekli gorulurse asker hastanesi.

      Sil
  11. Hmm 2.kez muayne olcan onun için sordum :)

    YanıtlaSil
  12. Baba benım boyum 1.68 kılomda 51 beni alırlarmı 3 saat sonra muane olmaya gıdıcem:S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilonuzla alakali bir engel yok. Baska bir probleminiz yoksa simdiden hayirli teskereler.

      Sil
    2. Benim boy 1.60 kilo 50 alırlarmı beni.

      Sil
  13. benim de yaş 30a dayandı. 180 boy kilo 58. beni de alırlar mı askere hemen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 58 kilo olarak hastaneye sevk edilebilirsiniz ama edilseniz bile muhtemelen askere alinirsiniz.

      53 kilo ve alti olmaniz durumunda tehir almaniz olasi.

      Sil
  14. Merhabalar benim boyum 190 kilom, 145 ve düztaban'ım ne kadar erteleme verirler toplam olarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boy kilo dengenizden oturu tehir alirsiniz muhtemelen. Duztabanlikla ilgili kademeler var. Yani yurumeyi engelleyecek kadar kotu durumda olan duztabanlari almiyorlar. Onun disinda herhangi bir sorun yaratmayan duztabanlik askerlige elverislilikle ilgili degil.

      Kisaca: kilodan eminim ama duztaban mevzusundan cok emin degilim.

      Kolay gelsin.

      Sil
  15. konuyu canlandırmak gibi olmasın ama benim boyum 186 kilom kıyafetlerler 62-59 arasında değişiyor sence benim durumum ne olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerlik subesindeki tartida boyunuz ve kilonuz uygun cikmazsa asker hastanesine sevk edilirsiniz ama dedigim gibi 186 boy icin tehir siniri 58 kilo. siz bunun ustunde olursaniz veya boyunuz daha ust olarak olculurse o vakit askerlik yapmaniza herhangi bir engel yok demektir.
      Asker hastanesi ve diger konular hakkinda yazinin ikinci bolumunu de okuyun. Daha ayrintili fikir verecektir size.

      Sil
  16. hocam benim boy 1,80 kilo 110 askerlik şb gitsem sevk yaparlarmı birde senin dışarıda ki tartınla askerdeki tartı arasında kilo oynaması oluyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo fazlasi konusunda %100 bilgim yok. Sizin icin 107 ve ustu tehir demek olmali ama dedigim gibi %100 emin degilim.
      Askerlik subesi sonrasi bilgilerinizi paylasirsaniz bizler de ogrenmis oluruz.

      Sil
    2. hocam ben askerlik şubesini gitim hasteneye sevk etildim 173 109 geldi askeri doktor munahenesinde elbiseleri cıkırayıyorlarmı

      Sil
    3. Yazıda da söylediğim gibi sadece iç çamaşırınız kalacak şekilde soyunuyorsunuz asker hastanesinde.

      Sil
  17. Merhabalar Suat Bey;

    Boyum 1.80 kilom 120, iki defa çürük verdiler ve 3. sefer yine gideceğim değişen bir şey yok. Sizce komple muaf olmam durumum nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal sartlarda muaf olmaniz olasi ama askeriye ve kisisel tutumlar cok on planda oldugundan hicbir seyin garantisi yok. Gittiginiz Asker Hastanesindeki doktorun tutumuna bagli tam olarak netice.

      Kisaca; emin olun kimse bilemez bunu. Simdiden kolay gelsin.

      Sil
  18. Merhabalar boyum 174 kilom 105 tehir verirler mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo fazlasi konusunda %100 bilgim yok. Sanirim sinirdasiniz. Muhtemelen tehir aliyor olmaniz gerek ama dedigim gibi %100 bilgim yok bu konuda.
      Askerlik subesi sonrasi bilgilerinizi paylasirsaniz bizler de ogrenmis oluruz.

      Sil
  19. arkadaşlar çokta şey etmeyin ben 187 boy 149 kilo ile gittim askere :) çokta güzel zayıflatıveriyolar 84 kilo geldim askerden :)

    Ankara'da oldum muayenemi ve 3 sene önce gittim iyiki de gitmişim.. kilomdan kurtuldum çok iyi oldu çokta güzel iyi oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen kendin gitmek istedin heralde muayene esnasında bu şekilde ?

      Sil
  20. İYİ GÜNLER SUAT ABİ BOYUM 1,66 KİOM 100 HAVA DEĞİŞİMİ ALIRMIYIM ABİ

    YanıtlaSil
  21. Ben bugun gumussuyunda heyete giricem 1.30 da doktor erteleme yazdi boy 181 kilo 131 52 kg frk var ama erteleme yazdi adam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerlige elverisli degildir diye ilk seneden verme gibi bir durumlari yok zaten. Normali bu.

      Sil
  22. selam arkadaşlar boyum 176 kilom 115 askere alırlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erteleme almaniz gerek normal sartlarda ama yazi icinde de dedigim gibi Askeri mantik...

      Sil
  23. cevap vermekten sıkılmışsınızdır ama . çizelgeye bakmama rağmen içim yine de rahat etmedi. boyum 173 kilom 50 . kendimi iyi hissediyorum ama yinede sağlık ocağındaki aile hekimi beni devlet hastanesi iç hastalıklara gönderdi. bu şubat alımında gitmek istiyorudum. bir sorun çıkabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinira cok yakinsiniz ama aile hekiminin ic hastaliklari uzmanina yollamasi enteresan. Normalde sadece olcumleri yapip sizi askerlik subesine gondermesi gerekirdi.
      Bilemiyorum sonuc ne olur. Sonucu bizimle de paylasirsaniz hic yoktan ileride diger arkadaslarda yararlanir.

      Iyi sanslar. Simdiden iyi tezkereler.

      Sil
  24. Hocam merhaba.Ben tüm işlemleri mi hallettim.25 Ekimde askerliğimin nereye çıkacağını bekliyorum.Askerliğe teslim olurken kilo ölçüyorlar mı şu an boyum 1.73 kilo:108 sınırdan 7 kilo fazlayım(burdan hesaplayabilirsiniz- http://www.istahed.org.tr/askerlik.php )Birliğe teslim olduktan sonra beni geri göndermezler değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerliğe teslim olurken herhangi bir ölçüm yok. Oradayken siz hastaneye bu konudan gitmek istemediğiniz sürece veya birisinin bu dikkatini çekmediği sürece -ki genelde çekmez- kilodan ötürü herhangi bir sorun yaşamazsınız.
      Kilodan ötürü hava değişimi almak mümkün diye de bir bilgi vermiş olayım. Kısa dönem erler için 45 gün, uzun dönem erler için 90 gün askerlikten sayılan hava değişimi hakkı var...

      Şimdiden hayırlı tezkereler.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim geri gönderirler diye kafayı yemek üzereydim.Bu arada 3 ay hava değişimi verdiler diyelim(inşallah öyle bir şey olmaz)Kilo verdiğim anda hemen teslim olabiliyor muyum.Yoksa beklemem mi gerekiyor.Bu arada 105 kiloya düştüm :) Sizi de meşgul ettim cevabınız için tekrar teşekkür ederim.

      Sil
    3. Hava değişimi almanız kötü değil tam tersine iyi bir şey. Neticede evde geçireceğiniz süre askerliğinizden sayılıyor.
      O konuda net bir bilgim yok. Muhtemelen süre bitimine kadar bekleniliyordur. Kilo ile ilgili genelde aylık hava değişimi veriliyor diye biliyorum. Yani 1 ay sonra gidiyorsunuz baktırıyorsunuz.

      Sil
  25. Saçlarım kısayken boyum 1.84 civarıydı +-1 diyelim ortalama.neyse boy kilo muhabbeti için saçlarımı kesmemi isterler mi ? şuan bakaya durumundayım yeni karar çıkmış gbtlerde yakalananlar şubeye gönderilecekmiş.Daha önce ertelemek için gittiğimde de saçım uzundu sorun olmadı.Kilom en son ölçtüğümde 56-57-58 dolaylarındaydı.Kıyafetli mi ölçüyorlar kiloyu?Boyu ayakkabıyla mı ölçüyorlar?Diyelim ki 1.84 çıktı boyum kilom kaç çıkarsa ertleme alabilirim? Zahmet olmazsa tek tek cevap yazar mısın sorularıma?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm sorularınızın aslında yanıtı yazının içinde mevcut. Keşke okumuş olsaydınız.

      1) Saçlarınızla boyunuzun arasında en fazla 1 cm oynar. O kadar ayrıntıcı değiller.
      Askerlik şubesinde ve Aile hekiminde muhtemelen kıyafetli ölçülürsünüz (ben öyle ölçülmüştüm), o tamamen onların insiyatifine kalmış, askerlik şubesinde kesin kıyafetli de aile hekiminde belki söylerseniz kıyafetsiz ölçülebilirsiniz bilemiyorum.
      Asker Hastanesinde kesinlikle sadece iç çamaşırınız varken tartılıyorsunuz.
      Kıyafetlerinizi çıkartıyorsunuz, ayakkabınız ve saatinize kadar. Her şey çıkıyor. Sadece donunuz kalıyor.

      2) http://www.istahed.org.tr/askerlik.php adresini paylaşmış arkadaşlardan birisi. Buradan direkt olarak değerlerinizi girip görebilirsiniz durumunuzu. Verdiğiniz bilgilere göre erteleme ALMAMA ihtimaliniz var.

      Genelde boyu daha az ölçüyorlar. Yani normalde 184 iseniz 181'e kadar düşme ihtimaliniz var (dik durmaya gayret edin). En kötü ihtimali düşünerek konuşursak 181'e 53 kilo olmanız durumunda asker hastanesine sevk olursunuz, oradan da 1 sene tehir alırsınız.
      184 ölçecek olsalar 55 kilo olmanız durumunda asker hastanesine sevk olursunuz ve yine muhtemelen 1 sene tehir alırsınız.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      Sil
    2. oldunuz teşekkürler şimdilik :)

      Sil
  26. 2012 eylul ayında 2013 ocak-şubat dönemine ertleme almıştım. 2013 de yine erteleme aldım. bakalım 2014 ocak-şubat ayında ne olacak. 5 seneye kadar dolu var deniyor ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, 5 seneye kadar yolu var. Askere gidip gelmiş birisi olarak her halükarda yılmamanızı öneririm. "Amaaan" demeyin.

      Sil
  27. merhaba arkadaşlar. ben 15 ağustosta istenilen belgeleri vermedim yeni düzenlemeden sonra. malum şimdi bakaya düzenlemesi de geldi.
    ben borçlarımdan ötürü (biliyorum ki bu benim problemim) askere gitmek istemiyorum. gidersem çok büyük sorun yaşayacağım.

    2 sorum olacak buna bağlı olarak:
    1) benim boyum 173, kilom 50. bu durumda erteleme verirler mi?
    1) 15 ağustosta diplome vs. istenilen belgeleri vermediğim için bakaya düştüm haliyle. Şimdi ben kendim şubeye gidip belgelerimi vermeye ve başvurmaya gitsem; gitmeden önce aile hekimine görünmemde sakınca olur mu? ya da askeriye de sağlıkla ilgili ne işlemler görürüm.

    cevap verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Kilo azlığınız var ama sınırdasınız. 48 kilo altında olmanız durumunda asker hastanesine sevk oluyorsunuz.

      2) Aile hekimine normal şekilde gitmiş olursunuz. Yani askerlikle ilgili olmamış olur. Burada amacınızın ne olduğunu anlayamadım.
      Askeriyede sağlıkla ilgili ne göreceksiniz? Tam anlayamadım bu noktayı.

      Sil
    2. yani bakaya kaldığım için, aile hekiminden alacağım rapor gereksiz duruma düşer ve bu durumda askeri hastanelerde herhangi bir muayneden geçer miyim? onu sormuştum.

      cevap için teşekkür ederim. 1 sene erteleme almam yeterli olacak benim için. umarım alabilrim.

      Sil
  28. Selamlar,
    Ekşideki entrynizi görüp geldim. Tabloya bakmama rağmen içim rahat etmedi.
    1995 doğumluyum ve okulum yok, askerlik kontrolüne hangi yıl gidiyorum?
    Boyum 172 kilom 45. Boyuma göre kaç kilo olursam askere alınırım? Ve askere alınmamam için minimum kaç kilo olmam gerekiyor?
    Boy ölçümlerinde bu konuda yapacakları eksik ölçümleri de dikkate alıp cevap verir misiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2014 yılı içinde muayene olup 2015 yılında asker olursunuz normal şartlarda.

      Yapılacak eksik ölçümleri bilebilmem takdir edersiniz ki mümkün değil. Kendi tecrübem üstünden yardımcı olmaya çalışıyorum daha ziyade. Burada da anlattığım gibi genelde boyu biraz daha kısa ölçme ve kiloyu da elbisesiz olmaktan ötürü daha az ölçme durumları söz konusu. Benim durumumda boyu hep eksik ölçtüler.

      Kısaca buradan hareketle boyunuzu 170 olarak ölçerlerse 44 kilo veya altında olmanız durumunda asker hastanesine sevk edilirsiniz. Neticesinde de muhtemelen 1 sene tehir alırsınız.
      Şayet geçerli ve mantıklı bir planınız yoksa erkenden askere gidip bitirmenizi öneririm. Bir sene sonra alacağınız birkaç kilo veya görevlinin az/çok ölçüm yapmasıyla ansızın askere gitme riskiniz her daim var. Nacizane görüşüm bu yöndedir.

      Sil
    2. Maalesef, yazılımcıyım ve ailemde benim haricimde çalışan yok. O yüzden gidersem çok büyük bir sorun oluşuyor. Peki ilk muayenede tehir alırsam 2. sene önceki ölçüme göre 2-3 kilo zayıflarsam askerlikten muaf olabilir miyim?

      Sil
    3. %99 hayir. En az 3, ortalama 5 senesi var cok ekstrem bir durumunuz yoksa. Genelde kilo azliginda doktorlarin bakis acisi pek iyi yonde olmuyor.

      Sil
  29. Suat Bey, öncelikle tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Bugün aile hekimliğinde boy+kilo ölçümüm yapıldı. Yaş 29 Boy 168, Kilo 107 çıktı. 3 gün sonra heyete gireceğim. Daha sonra Ocak 2014te geleceğimi söylediler. Sorum şu yönde, Şimdi 3 gün sonra heyete gireceğim bu 1, sonra Ocak 2014te gireceğim bu da 2. İlk muayenede 39 ya da 40 kg fazlam var, ikincisinde diyelim ki 42-43 çürük alabiliyor muyum? Ayrıca üçüncü seferde çürük verildiği söyleniyor. Bu yol üzerinden gittiğimizde 2015 Ocak mı olacak 3. muayene tarihi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muayeneler eskiden tam 1 sene sonrasına veriliyordu. Yeni düzenleme sonrası sene başlarına alınmış (öyle denildi bana).
      Bunun dışında bu konuda mantık işlemiyor maalesef. Bir şeyin garantisi de yok. 6 senedir tehir alan tanıdığım insanlar var.
      Kısaca 1-2 veya 3. seferde alacağınıza dair hiçbir garanti yok. 5 seneye ve hatta fazlasına imkan tanıyor hali hazırdaki düzenlemeler. Genel işleyiş ise 3. senede askerliğe elverişli değildir verilmesi üzerine ama dediğim gibi garantisi yok.
      Evet, yeni bir düzenleme gelmezse 3. seferiniz Ocak 2015 olur.

      Sil
  30. şubatta askere gidecem 1-2 kilo fazlam var acemilikte ilk girişte muayenede sıkıntı yaratır mı ?

    hava değişimi almak istemiyorum gittim mi askerliğimi yapıp gelmek istiyorum ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askerlikte acemilik muayenesinde tartılmıyorsunuz.

      Sil
  31. askerliğime karar aldırdım tekrar tecil ettirebilir miyim ? lise mezunuyum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla maalesef hayır. Yine de isterseniz askerlik şubesine gidip bir sorun.

      Sil
  32. merhaba üstad ;

    yaşım 26 boyum 186 kilom sadece (iç çamaşırı ile):) 119 tam terhis almam için bu kilo yeterlimi birde sol gözüm %10 gibi görmüyor yüzleri seçemiyorum elimle kapattığımda ... muayene aşaması askerlik şubesinde beyanımla mı olacak yoksa rutin muayene uylamasındamı gözümdeki problemi ileteceğim şimdiden teşekkür ederim emeğine sağlık..

    S.A

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kiloyla ilgili tek tek soru sormayın lütfen arkadaşlar. Benim de bildiğim listelerden ibaret. Normalde bayağı bir fazlanız var. Tam terhis diye bir şey yok. Kilo azlığı veya fazlalığından kurulun vereceği rapor dışında hiçbir şeyin garantisi yok. O an kuruldaki kişiler yani doktorlar ne düşünürse o. 3 yılda da olabilir tek seferde de olabilir. Çok ama çok aşırı bir kilonuz yok (listelere göre konuşuyorum. 5 kilo verseniz askere bile alınabilirsiniz).

      Gözle ilgili olarak sizin belirtmeniz gerekiyor. Yani bir sorununuz var mı dediklerinde gözümde %10 görme kaybı var deyip elinizde daha önceden bu konuda ne kadar belge varsa onları da götürün.

      Sil
  33. Suat Bey, öncelikle tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler yaş 29 şübeye gittim aralıkta yoklamaya gel... yaş sınırı nedeniyle ertesi yıla tecil edemezsiniz denildi...boy 183 kilo 124 fazlalıktan dolayı bir yıl sevk tehir süresi verilebilir mi ve (belli olmaz ama )çürük raporu imkanı var mı bu zaman zarfında.. benim durumum nedir?.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  34. selamın aleyküm 2013 eylül ayında askerlik şubesine gittim,ordan kasımpaşa askeri hastanesine sevk aldım, boyum 1.88 kilom 57 çıktı ertesi yıla sevk verdiler askerlik şubesine götürdüm kağıdı.bana 1ocak 7şubat 2014 tarihleri arasında şubeye gelip askeri hastaneye sevk edeceklerini söylediler.ben tam bir sene sonra biliyordum 3, 3,5 ay sonra gel dediler artık bi sonraki celp dönemlerine mi çağırıyorlar kontrol için birde en fazla 5 kere mi çağırıyorlar 26 yaşına gircem 2014 te yaştan dolayı 3.de verebilirler mi muafiyeti birde bi tanıdığıma çürük vermişler fazla kilo dan ama 3 sene muayne ye gitmiş yine bi tanıdığımda şekerden çürük almış o da 3 sene gitmiş kontrollere sonrakine gitmemiş çağıran edende olmamış.benim anlamadığım çürük mü yoksa muafiyet mi olması lazım askerlikle ilişiğin olmaması için yada ertesi seneye sevk almadıkları için mi onları çürük verdikten sonra çağırdılar kontrole yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  35. merhaba suat bey yaşım 25 yaklaşık olarak 3 yıldır yoklama kaçağıyımm boyum 1.83 kilom 117 benim para cezası ile bi kaygım yok ödenecek mecbur fakat şubeye basvurduğumda aile hekimine mi gönderecekler hekimimle görüştüm ewet yanıtını aldım kaça olduğum için 3 güne askersin diye bi, şey de dediler ama muayenede sewkcıkıyo ayrıca panik ata hastasıyım askeri hastane erteleme verir mi

    YanıtlaSil
  36. Suat Bey, öncelikle tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler..yaş 29 boy 184 kilo 124 ... yaş sınırı olduğundan gelecek sene ye 2014 te tecil hakkınız yok deniliyor... kilomdan dolayı bir yıl sonra yani 2014 aralık veya 2015 ocak muayene gel denilebilir mi ..teşekkürler

    YanıtlaSil
  37. Hocam bır seyı cok merak ettım bilginiz varsa paylasırsanız cok sevinirim.Tehir aldığınızda herhangi bir yurtdışı çıkış egeli vs. gibi durumlar söz konusu oluyormu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir problem olmaz zira tehir denilen şeyin mahiyeti genel olarak izinli sayılmanız. Aynı tecil gibi düşünebilirsiniz.

      Sil
  38. merhabalar. boyum 1,68 kilom 102 eylül ayında askerlik şubesine gittim geçici kurula sevk ettiler geçici kurulda ertesi seneye bırakma kararı çıktı 10 gün sonra tekrar gideceğim standartlar değişmedi kilo aynı kaldı sonuç ne olur teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  39. Merhaba hocam ben 3 yıl önce askerlik şubesine gittim boy 175 kilo 48 olduğundan dolayı 1 yıl sonra geldiler. Fakat gidemedim 2 ay önce askere geldim ve şimdi askerdeyim yaşım 27 boy 176 kilo 50 hava değişimi alabilir miyim ?

    YanıtlaSil
  40. Merhaba Suat Bey benim yaşım 27 bundan 4 yıl önce gittim askerlik şubesine boy 176 kilo 48 olduğu için 1 yıl ertelediler. Artık gidemedim 2 ay önce gittim askerlik şubesine boy 176 kilo 55 olduğu için aldılar. Şimdi 2 aylık askerim ve kilom tekrar iniyor şuan 50 kilodayım. 2 kilo daha versem bana hava değişimi mi verecekler. O yüzden korkudan hastaneye gidemiyorum

    YanıtlaSil
  41. Merhaba suat bey yaşım 24 boy 1.82 kilom 49.Okudugum için bu zamana kadar tecil ettirdim şimdi başvursam durumum sizce ne olur.yaşadığım yerde bir arkadaşım 1.82 boyunda 126 kiloydu bir kerede muaf verdiler. acaba benim durumum ne olur? (hayatım boyunca en fazla 52 kiloyu gördüm 53 hiç olmadım)

    YanıtlaSil
  42. Ben 2008 yılında üniversiteye kayıt için belge gerektiğinden şubeye gittim.Kilodan 1 yıl tehir verdiler.Ve ben üniversiteye kayıt oldum.Kayıt sonrası birdaha askerlik işlemi yaptırmadım şuan 28 yaşındayım.Durumla ilgili bilginiz varsa yardım rica ediyorum.Kilo problemi devam ediyor ve şuan öğrenciyim.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba. Yurt dışında doktora yapıyordum doktora bitti ve ülkeye döndüm. Doktoradan sonra 1 yıl tecil aldım ve tecilim 31 mart 2014 tarihinde bitiyor. Boyum 1.71 kilom ise 128. Yaşım ise 32. Öğretim görevlisi atanabilmem için askerlikle alakam kalmamış olması gerekiyor.

    Bu nedenle ya hemen askere gitmeliyim ya da en geç 1 yıl içinde çürük almalıyım. Ancak şubeye sorduğumda askere gitmen zor dediler ve çürük içinde 3-5 yıl arası uğraşırsın diyorlar.

    Tecilim 31 mart 2014 tarihinde yani bugün bitiyor. Bugün şubeye gitmezsem hemen bakaya durumuna mı gelirim?

    Askere bir şekilde gitsem 1.71 cm boy ve 128 kilo ile başıma neler gelir? Asker çocuğu olduğum için peder bey bir şekilde kilonu düşük yazdırır göndeririz gibi konuşuyor ama bu kilo ile askerlik yapabilir miyim?

    Özellikle bakaya konusunda yorumunuzu rica ediyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  44. Benim arkadasin boyu 172 kilosu 50 bi yil önce iki kasigindan fitik ameliyat oldu ve su anda agrilari devam ediuyor beline falan vuruyor çenesinde kemik erimesi var ve ürtikeride var askerdeyken de tekrarladi pzartesi hasteneye gidecek sizce askerden muaf olma ihtimali nedir

    YanıtlaSil
  45. hocam herkez sormuş bende soruyum hemen sorumu :d 186 boy 122 kg askere gitmek istiyorum. bir kaç arkadaştan duyduğuma göre doktora gitmek istediğini söylersen musama gösterebililyorlar demişti gitme şansım nedir sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça düşük. Yine de şansınızı deneyin derim.

      Sil
    2. Benim boy 183 cm kilo 124 nasıl olur

      Sil
  46. selam boyum 172 kilom 97 oldu gecen sene 108 kiloydum 1 sene tehir verdiler yoklamam 2015 ocakta yoklamamdan sonra ne zaman askere alınırım.

    YanıtlaSil
  47. Hocam kısa ve net ; kilo fazlalığı tek seferliğine kontrol ile terhis için kafi mi? Kuzenime aralıkta kurul rapor vermiş. O esnada sormuş. Askere ilerde gitmek ister misin? Hayır demis. Artik kontrole gitmeyecegim dedi. Benimde boyle bir durumum olabilir mi? Tesekkurler

    YanıtlaSil
  48. Benim boyum 1.70 kilom 98 askeri hastaneye sevk ederler mi?

    YanıtlaSil
  49. Boyum 181 kilom 51 bugun heyete gurecegim acaba ne cikar sonuc ? :)

    YanıtlaSil
  50. Merhaba 170 boyunda 137 kiloyum 23 yaşındayım askerliğe ilk kez başvuracağım tek seferde muafmı ederler zayıfla gelmi derler. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  51. SELAM.170 boyundayım 137 kiloyum yaş 24 ilk kez askerliğe başvurcam durumum ne olur Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  52. Merhaba. Askerlik başvurusunu ilk kez yapacağım artık öğrenci değilim. 23 yaşındayım boyum 1.70 kilom 140 bilinçli alınmış bir kilo değil küçüklüğümden beri hep şişmandım. Muaf hakkında bilgi almak istiyorum tek seferde yaparlarmı yoksa haval al öyle gelmi derler tşk ederim.

    YanıtlaSil
  53. Merhaba 23 yaşındayım boy 170 kilo 140 muaf hakkında bilgi lütfen teşekkürler

    YanıtlaSil
  54. Meşhur muaflıkla ilgili yasa yani 33-d diyor ki:

    33-d) 1. boya göre standart ağırlık çizelgesindeki üst sınırdan 41 kg.(dahil) veya daha fazla olan şişmanlıklar.

    yani bu durumda ben 185 boyundayım ve 130 kiloyum, yani üst sınırdan 48 kilo fazlayım muaf almam gerekir değil mi?
    Not: 1 kez erteleme aldım ancak geçen sene 115 kiloydum.

    YanıtlaSil
  55. mrb ufak bır bılgı verırmısınız boyum 169 kılom 48 erteleme verırlermı..?

    YanıtlaSil
  56. Merhaba,

    Konu açılalı bir hayli zaman olmuş. Öncelikle insanları bu şekilde bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. Ben 1,86 cm boyunda 53 kilo gram ağırlığındayım. Bu şartlar doğrultusunda askere alınır mıyım yoksa almazlar mı? Son beş yıla baktığımızda en fazla 59 kilogramı görebildim. Bu sıkıntı askeri hayatımı etkiler mi? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar bende aynı durumdayım durumunuz ne oldu acaba bilgi verirmisiniz

      Sil
  57. iyi aksamlar bisey danismak istiyorum sizlere ben temmuz ayinda muayne oldum 170 boy kilo 99 bana hic bi sekilde askere gidemezssin falan demediler ayni.sekilde kagidima yazdilar ocak 20 de gelin nereye gidicenizi ogrenirsiniz dediler suan b grubu olarak manisa.alasehire sofor olarak gidiyorum boyum 170 kilom 100 muayne olurken kilom 106 di ama 99 kilo.olarak yazdirdim kendimi doktora haftaya persembe aksami yola.cikiyorum sulusumde a grubu arizali yaziyor acaba askeriyede bi.sorun olurmu suan kilom 100 iyi.aksamlar simdiden ins bi.sorun olmaz gitmek istiyorum askere

    YanıtlaSil
  58. Hocam boy 1.80 kılo 130 daha önce hıc muayene olmadım okuldan dolayı aynı zamanda göz bozukluğu ve gecırmıs olduğum urtıker hastalıgı var benim durumum ne olur aydınlatırmısın sana zahmet

    YanıtlaSil
  59. Yarın askeri hastaneye gidip muayene olucam boyum 1.72 kilom şubede 101 sağlık ocağında 103 çıktı 1 kg fazlam var sanırım askere alınırmıyım çok gitmek istiyorum

    YanıtlaSil
  60. merhabalar bir sorunum var ama size danışmak istedim benim yaş 23 boyum 183 kilom üstle 55 üst olmaz ise 52 filan benim durumum sizce ne olur yardım etme imkanınız varmı acaba

    YanıtlaSil
  61. abi verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz boy 167 kilo 119 askerlik yerim belli oldu lakin beni hastaneye sevk ettiler. tehir alır mıyım?

    YanıtlaSil
  62. Şimdi ben haziran ayında çıktım kilo ve boya 1.81 kilo 102 çıktı tamam denildi ama şu anda gitmeme 4 gün kaldı ve kilom 108 oldu ne olru bi sorun yaparlarmı askere teslim olunca

    YanıtlaSil
  63. Ben tiptan temmuzda mezun oldum.... Ekimde askerlik subeye gittim. Boy 183 kilo 138 aile hekimi once uygun dedi sube dogal olarak kabul etmedi. Ben iki sene tehir edin zayiflarsam giderim nasilsa dedim. Kabul etmediler. Askeri hastanede ilk kasim da randevu almistim.babam hastalandi aile isleri bana kaldi gidemedim. Birazda salladim.Simdi bugun ulasti kagit geldi, ocakta yazmislar subat ilk hafta itibariyle kacak durumuma dusceksiniz diye... Hastanede 29 subatta randevuyu accak anca martta verir. Bi sikinti olur m? Bi daha mi gitmeliyim subeye

    YanıtlaSil

Blog Listem