Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

8 Mart 2007 Perşembe

YouTube mahkeme kararı ile engellendi! (engel kaldırıldı)

1 Gün sonra gelen düzeltme ve gelişmeler:
Atatürk'e hakaret içerdiği için erişimi yasaklanan YouTube bahsi geçen videonun kaldırılmış olması nedeniyle tekrar erişime açılmıştır. Garip bir ülkede yaşıyoruz vesselam. Ne olur ne olmaz diyerek aşağıdaki makale duracaktır. İlginizi çekerse okuyabilirsiniz.

Birkaç kafadarın sırf kendi işlerini görebilsin diye 2005 yılının son çeyreğinde video paylaşım mantığıyla kurulan Youtube zamanla gelişerek internet aleminde eksikliği hissedilen büyük bir boşluğu kapattı. Zamanla google video'nun önüne geçerek büyük bir fenomen haline gelen Youtube 2006 nın ortalarında 1.5 Milyar $ karşılığında Google inc. tarafından satın alınmıştı.

Youtube hakkında genel bir bilgi verdikten sonra asıl konuya gelecek olursak, şu an youtube'a malesef tüm Türkiye olarak erişemiyoruz. Sebebi ise gerçekten trajikomik. 14-15 yaşlarında olduğu tahmin edilen bir çocuk yüzünden şu anda youtube'a erişemiyoruz! Komik değil mi?

Peki nasıl oldu da şu anda Youtube'a girmek istediğimizde;
"Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir !...

www.youtube.com sitesine erişim İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2007/384 sayı ve 06.03.2007 tarihli kararı gereği engellenmiştir.

Access to www.youtube.com site has been suspended in accordance with decision no: 2007/384 dated 06.03.2007 of Istanbul First Criminal Peace Court."

yazar hale geldi?

Youtube bildiğiniz üzere kişilerin yüklediği videoları sadece barındıran bir internet sitesi. Herhangi bir konu hakkındaki videoyu belirli koşullara uymak kaydıyla Youtube'a ekleyebiliyor ve herkes tarafından izlenmesini sağlayabiliyorsunuz.

stavraetos nickli bir Yunan çocuk da kendince amatör ve hakaretlerle dolu bir video hazırlamış. Video'nun asli konusu Atatürk ve Türkler. Animasyon tarzında hazırlanmış olan video Atatürk'ün karikatüristik bir animasyonunun "Merhaba, ben Kemal" demesiyle başlayıp her türlü aşağılamayı kullanarak devam ediyor. Örneğin Mustafa Kemal Atatürk'ün ağzından "gay türk halkının babasıyım" gibisinden laflar çıkartıyor. Evet, gerçekten iğrenç bir video. Peki konumuzla ne alakası var bunun?

Bu video hakkında yapılan şikayet neticesinde Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza mahkemesince YouTube'ye erişimin engellenmesini öngördü. İlgili karar Türk Telekom'a iletilerek 07 Mart 2007 tarihinde YouTube.com adresine yukarıda belirtilen mesajda anlatıldığı üzere erişim engellendi.

Peki niye bu kadar yankı kopuyor? Sessiz mi kalsaydık bu yapılan saygısızlığa?

Her kesimden ziyaretçisi olan ve sadece videoları barındıran bir sitenin kapatılmasının anormalliğinden dolayı bu kadar geniş yankı uyandırmış durumda bu mevzu. Zira internet denilen bu yararlı olayın ne olduğu az buçuk bilen herkes bu karara tepki göstermekte son derece haklı.

Sonuçta sadece Türkiye olarak YouTube'a giremiyoruz. Bir nevi devekuşu misali kafamızı kumun altına soktuk. Bizim dışımızda herkes bahsi geçen videoyu halen izleyebilmekte!

Peki ne yapılmalıydı?

Buna benzer durumlarda neler yapıldığına bir göz atmak gayet güzel yanıtlar almamıza yeterli kanımca.

Ronalda Luiz Nazario Da Lima kısaca Ronaldo olarak tanıdığımız kişinin eşine ait bir video YouTube'a konulmuş ve açılan dava sonucu YouTube'dan o video kaldırtılmıştı. Ayrıca kaldırılmakla kalmayıp bir daha aynı veya benzer bir videonun koyulması yasal olarak engellendi. Zira böyle bir durumun tekrarlanmasında ciddi tazminatlar almaları garanti. Hem YouTube nezdinde hem de yükleyen nezdinde büyük bir caydırıcılık sağlıyor pek tabii ki bu da.

Bunu örnek 1 olarak alacak olursak, 2. bir örnek olarak da büyük kuruluşların telifli dosyaları hakkında bir örnek verebiliriz. Telif hakkı olduğu halde yüklenen dosyalar kuruluşların açtığı davalar neticesinde YouTube dan kaldırılıyor ve tekrarı halinde yine ciddi tazminat ücretleri caydırıcılık olarak sunuluyor.

Olan biten böyle peki ben YouTube'a girmek istesem nasıl gireceğim?

Aslen gayet kolay. YouTube'a erişebilmek için birden fazla yöntem mevcut. Şu an için en kolayı YouTube'a ait ip adresini girmek. Fakat T.Telekom'un bunu engelleme yetkisi de mevcut. O zamana kadar;

http://208.65.153.243/ adresinden YouTube'a erişebilirsiniz.

Diğer yollar nelerdir?

  1. Dns adreslerini değiştirmek:


  2. Ekstra yazılımlar kurmak


  3. Bu yasaklamayı protesto ederek, asıl yapılması gerekenin yapılmasını sağlamak.


1) Dns Adreslerini değiştirmek:
Şayet routerlı bir modeminiz varsa web ayarlarına girmeniz gerekiyor. (Bu ayarlar modemden modeme değişmektedir. O yüzden genel bir tanım yapmaya çalışacağım, ayarlar Windows Xp'ye göre anlatılacaktır.)

- Başlat > Çalıştır > cmd

komut satırına çıkmış oluyoruz böylece. Burada ipconfig yazıyoruz.
C:\Documents and Settings\entrap>ipconfig

Windows IP Yapılandırması

Ethernet bağdaştırıcı Yerel Ağ Bağlantısı:

Bağlantıya özgü DNS Soneki . . . : domain_not_set.invalid
IP Adres. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.64
Alt Ağ Maskesi. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Varsayılan Ağ Geçidi. . . . . . . : 192.168.1.1

C:\Documents and Settings\entrap>

şeklinde bir şey çıkıyor karşımıza. Burada Ip Adres olarak belirtilen şey sizin modeminiz tarafından size belirtilen ip adresiniz kısaca ağ içi adresiniz. Varsayılan Ağ Geçidi ise genelde modeminizin ip adresi oluyor.

Bir web browser (Örn: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera) açıyoruz ve adres satırına Varsayılan Ağ Geçidi'nin karşısında yazanı yazıyoruz. Karşımıza büyük olasılıkla bir şifre ekranı gelecek. Şayet kullanıcı adı ve şifrenizi bilmiyorsanız (modeme ait şifrelerdir bunlar), şu sayfadan modeminizin modeline göre şifreyi bulabilirsiniz. Arayüze girdikten sonra genelde Basic Setup da bulunan DNS bölümüne geliyoruz (sayfaları gezerek DNS ile alaklı bir yer bulmayı deneyin). DNS1 ve DNS2 (daha fazla da olabilir) olan bölümlere 4.2.2.1 ve 4.2.2.2 yazıyoruz (Bu Dnsler büyük internet sağlayıcılardan birisi olan Verizon'a aittir.)

Daha sonra ayarları kaydedip tarayıcımızı (browser) kapatıyoruz.

- Başlat > Çalıştır > cmd

ipconfig /flushdns

yazarak önbellekte tutulan Dns adreslerini temizliyoruz.

Şimdi gönül rahatlığıyla YouTube'a girebilirsiniz.

(Burada anlatılanı direkt olarak ağ ayarlarından TCP/Ip network'e DNS tanımlayarak da yapabilirsiniz)

2) Harici Program Yüklemek
Birçok programla DNS değiştirme işlemi otomatik hale getirilebiliyor. Ayrıca bazı programlar sayesinde otomatik şekilde Public Proxy (Herkes tarafından kullanılabilen Proxy) kullanarak da yasaklı veya engelli sitelere girmek mevcut. Bu programlardan bazılarını anlatırken bazılarından sadece ismen bahsedeceğim.
- TreeWalk Dns:


Web sitesi: http://treewalkdns.com/

Program indirme kısmı: http://ntcanuck.com/downloads.htm

Windows 2000, XP, 2003 için direk indirme linki: http://ntcanuck.com/download/051111twdns.zip

Windows 2000, XP, 2003 için yansı 1: http://treewalk.net/X_f5s33-QlPr7/051111twdns.zip

Windows 2000, XP, 2003 için yansı 2: http://confetch.com/download/051111twdns.zip

Windows 95, 98, ME İşletim sistemleri için direk indirme linki: http://ntcanuck.com/download/BIND-LE.exe

Windows 95, 98, ME İşletim sistemleri için yansı 1: http://treewalk.net/X_f5s33-QlPr7/BIND-LE.exe

Kurulumun düzgün olması için TreeWalk bizi Antivirus ve Firewall programlarımızı disable etmemiz için uyarıyor. İsteneni yapıyoruz. Antivirüs ve firewall yazılımlarımızı kapatıp NEXT sekmesine tıklıyoruz.

Bilgisayarımız reboot oldukdan sonra eğer firewall yazılımı kullanıyorsak, gerekli izinleri vermek durumundayız.

Örneğin Zone Alarm;

TreeWalk Dns Server Kurulumu TreeWalk DNS Server Kurulumu Ekran Görüntüleri

verdiği bu iki uyarıda, remember this setting (ayarları anımsa) seçeneğini işaretleyip, Allow (izin ver) tıklayıp sorunsuzca çalışmasını sağladık.

Hemen ardından daha önce giremediğimiz siteleri kontrol ettik. Artık hepsi sorunsuzca ve hızlıca geliyorlardı.

Yazılım otomatik bir şekilde; yerel ağ bağlantılarımızda TCP/IP ayarlarında dns sunucu ayarımızı 127.0.0.1 yapmış.

Eğer bir problemle karşılaşırsanız mutlaka bu kısmı kontrol edip, dns sunucu olarak kendi bilgisayarınızı işaret eden 127.0.0.1 nolu loopback, localhost denen ip’yi elle giriniz.

WindowsXP DNS Ayarlama

Yazılımı işletim sistemi yüzünden kuramayan üyelerimize, Ulak Net Kök Dns sunucusunu önermek istiyorum.

Böylece sansürcü ve yavaş TTNET DNS sunucularından etkilenmemiş olacaksınız

Girmeniz gereken Ulak Net Kök DNS sunucu adresleri: 193.140.83.251 ve 193.140.83.252

(TreeWalk Dns dökümanı için kaynak: http://www.divxplanet.com/sansurlenen-engellenen-bloklanan-sitelere-erisim/)

- Hide ip:
http://www.v7soft.net/download/hideippla.exe adresinden dosya çekilir ve kurulur. Hali hazırda program 3 günlük deneme sürümü. Şayet memnun kalırsanız satın alabilirsiniz. Diğer yollar hakkında bilgi istemeyiniz lütfen!

Şayet bütün bunlardan sonra halen YouTube'a giremezseniz sonuncu seçenekten başka çareniz kalmıyor. Alınmış olan bu abuk kararı protesto etmek. Bence girilebilmesine rağmen yapılması gereken şey de bu...

Yasaksız günler geçirmeniz dileğiyle.

2 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Sorunları "darbe"lerle çözmeye temayüllü statükocu zihniyetin, kendi 'kutsal' değerlerine yapılan eleştiriye karşı verebileceği en sığ tepkiydi bu bence.

    Çok güzel örneklemişsin, YouTube'a erişimi kapatarak devekuşu misali kafamızı toprağın içine gömmüş olduk, kıçımız açık ve çok namüsait bir pozisyonda olsa da bizim için önemli olan 'ulusal tatmin'.

    Aydın Doğan medyasının her şekilde gazına gelen Türk Milleti, pek tabii ki bu 'antidemokratik' çıkışa alkış tutacaktır. (Dikkatinizi çekerim, 'ayrımcılığı körükler, *negatif milliyetçiliğe* hız kazandırır denerek Kurtlar Vadisi'ne savaş açmıştı yine aynı Aydın Doğan medyası!)

    Bazı komplo teorileri var ortalıkta. Açıkcası bence çok da ütopik sayılamayacaklardan birisi şu: PiknikTube'e ziyaretçi çekmek için, D grubu destek oluyor bu sansüre. Yapmayacakları şey değil.

    Son olarak bu hareketin neden "aşırı milliyetçilik" alemeti olduğunu düşündüğümü beyan etmek istiyorum. Hatırlarsanız, bazı Ebu Cehl kılıklı gavurlar, Hz. Muhammed (s.a.v) hakkında tıpkı söz konusu videodaki terbiyesizliklerde olduğu gibi hakaret etmişlerdi karikatür yoluyla. Birkaç gün haber bültenlerinde ılıman ılıman verildi bu "haber". Peki neden böyle bir kamuoyu oluşturmadı D grubu?

    Neden bir mahkeme google'a "Mohammad cartoons" yazıp, çıkan sitelere tek tek "erişimini engellemedi"?

    Zihniyetin değişmesi gerek bence. *edit*

    YanıtlaSil

Blog Listem