Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

24 Ocak 2007 Çarşamba

Bilgisayarınıza musallat olan zararlı programlardan kurtulmak (Spybot, spyware, malware)

Hali hazırda normal bir kullanıcının korkulu rüyaları haline gelen Spyware, Malware vb kötü yazılımları temizlemek için birçok program ücretsiz olarak internet ortamında bulunabilmektedir. Peki bunlardan hangileri gerçekten yararlıdır? Bunların buluşmalarını engellemek için neler yapılabilir?

Öncelikle programsal bazda nelerle temizleyebileceğimize bakalım. Burada tamamen veya kısmi olarak bedava olan (freeware, shareware) programlardan bazılarına, özellikle de işe yarayan popüler yer vereceğiz. Şayet eklemek istedikleriniz olursa yorum kısmından eklerseniz mutluluk duyarız.

1) Spybot Search & Destroy: (Windows 98/Me/NT/2000/XP, 4,8 Mb)
Hali hazırda en güncel ve güvenilir desteği veren program olarak öne çıkan Spybot S&D hiçbir limit olmaksızın tamamen bedava olmasıyla rakiplerinin önüne geçiyor. Dil desteğiyle birlikte gelen program daha tehdit ortaya çıkmadan onu engelleme özelliğiyle de gayet kullanışlı. Kullanımının kolaylığı dolayısıyla bilgisayar konusunda herhangi bir bilgisi olmayan birisi bile rahatlıkla bu programı kullanabilir. Programı kurduktan sonra genel adımları takip ettikten sonra yukarıda yer alan Language bölümünden Türkçe'yi seçerek tamamen olmasa da (~%90) Türkçe bir şekilde kullanabilirsiniz. Siz eksik olarak sayar mısınız bilemiyorum ama programın bana göre tek eksiği otomatik güncelleme (update) yapmayışı. Tavsiye olarak her 15 günde bir güncellemenizi ve sisteminizi taratmanızı öneririm.

Kurulum ve kullanımı kolay dediğim halde istersiniz belki diye bu konuya biraz değinmek gerekirse; Programı kurduktan sonra güncelleştirme, bağışıklama, registry (kayıt defteri) yedeği alma gibi şeyleri yapmanızı ister program. İsterseniz bunları ben kendim yaparım diyerek bu seçenekleri atlayabilir/iptal edebilirsiniz. Bundan sonra ise programda isterseniz dillerden Türkçeyi seçebilirsiniz. Program ilk çalıştılışından sonra ilk olarak yapılması gereken hali hazırda son güncellemeleri içerip içermediğini kontrol etmektir. Bunun için sol tarafta yer alan Güncelleştirme (Update) kısmına gelmeniz ve Güncelleştirmeleri ara (Search For Updates) demeniz ve şayet bulunuyorsa (bulunmuyorsa zaten yok şu an pek bişi şeklinde uyarı görüntülüyor) Güncelleştirmeleri indir (Download Updates) seçeneği ile programımızı güncelleştiriyoruz. Arkasından Bağışıklama (Immunize) seçeğine gelip sistemimizin güvenliğini sağlamasını sağlıyoruz. Şayet Bilinen tüm kötü ürünler engellendi (All known treats had been immunized) uyarı çıktıysa burada başka bir şey yapmanıza gerek yok. Fakat bu uyarıdan farklı bir şey görüntülendiyse o vakit o pencerede yukarıda yer alan Bağışıklama (Immunize) seçeneğine tıklayarak, zararlı yazılımlar daha bilgisayarınıza yüklenmeden kendinizi korumaya alabilirsiniz.

Arkasından Bul ve Yoket (Search & Destroy) seçeneğine gelip sistemimizin tam bir taramasını alıyoruz (Problemleri tara). Şayet aşağıda yer alan ekranda bir şeyler görüntülenirse Programleri düzelt seçeneğine tıklayıp zararlı yazılımlardan kurtuluyoruz.

Şayet isterseniz programı kurarken TeaTimer isimli ek paketi de kurarak güvenilirliğinizi en üst seviyeye çıkartabilirsiniz. Genel olarak TeaTimer programı Explorer üzerinde, Registry (kayıt dosyalarında) veya harddiskte herhangi bir değişiklik yapılacağı zaman karşınıza bir uyarı çıkartarak "kardeşim bak böyle bir değişiklik yapılmak üzere bilgin dahilinde mi bu?" diye bir soru çıkartıyor. Lakin orta ve üst kullanıcılar için bu biraz rahatsız edici olabilir. Bu nedenle ben pek önermesem de şayet sizden başkaları bu bilgisayarı kullanmaktaysa kullanmanızda fayda var. Bu uyarı ekranında İzin ver, her daim izin ver, engelle, beni bu konuda biraz daha bilgilendir gibi seçenekler bulunmakta.

Programı download.com üzerinden indirmek için;
Get it from CNET Download.com!

2) Ad-Aware:
(Windows 98/Me/NT/2000/XP, 2.72 Mb)
İnternet üzerinde en bilindik zararlı program temizleyicilerinden birisi. Program bedava ve gerçek zamanlı koruma hariç herhangi bir eksiği bulunmamakta. Program gayet kolay bir kurulum ve kullanım ekranına sahip. Uzun süre güncellememeniz durumunda sizi uyarmasıyla takdirimi kazanan bir program. Gerçek zamanlı koruması olmadığı gibi bilgisayarınıza girme riski bulunan şeyleri önceden engelleme seçeneği olmaması da kötü yanları.

Programı kullanmadan önce güncelleştirdiğinizden emin olun. Daha sonra basitçe aşağıda yer alan Start tuşuna başarak sistemimizde neleri nasil tarayabileceğinizi seçerek sisteminizi taratmaya başlayabilirsiniz. Start tuşuna basınca karşınıza çıkan ekrandaki ayarlarda Perform Smart System Scan ve Search for negligible risk entries in tıklı olması yeterlidir, şayet isterseniz Search for low-risk threats (düşük risk taşıyan tehditleri de araştır) seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz ama çok gerekli olmadığını söyleyebilirim. Daha sonra Next diyerek taramayı gerçekleştiriyorsunuz. Şayet bir şeyler bulunursa zaten Next tuşu aktif oluyor (bulunamazsa Finish tuşu çıkıyor). Next dedikten sonra ekranın uygun yerinde Select All Objects (Tüm objeleri seç) e bastıktan sonra Next'e basabilir veyahut Quarintine tuşuna basarak karantinaya alabilirsiniz. Karantinaya almanız genelde gereksizdir.

Programı download.com üzerinden indirmek için;
Get it from CNET Download.com!

3) Spyware Doctor ( Windows 98/Me/2000/XP/2003 Server, 10 Mb)
Sunduğu özellikler en geniş yelpazeyi kapsamasına rağmen paralı sürümü işe yarar olan bir program. Ücretsiz versiyonunda gerçek zamanlı koruma özelliği sayesinde spyware, adware, Trojan horses, keyloggers, spyware cookies, adbots, spybots, browser hijackers, phishing attacks malware tehlikelerine karşı güvenlik sağlamakta. Ek olarak Internet Explorer'a entegre halde bir pop-up blocker (açılır pencere engelleyicisi) de sunmakta. 4 versiyonunda ise bunlara ek olarak IM (Anlık mesajlaşma) programlarında da koruma özelliği sunmakta. Ücretsiz sürümde arama sonrası bilgisayarınızda hali hazırda bulunan tehlikeleri temizleme seçeneği olmuyor. Bu özelliği sahip olmak için 30 $ gibi bir meblağ ödemeniz gerekiyor. Sırf bu sebepten dolayıdır ki pek kullanışlı bir program değil. Özellikle de rakiplerinin ücretsiz olduğu düşünelecek olursa...

Programı download.com üzerinden indirmek için;
Get it from CNET Download.com!

4) SpywareBlaster (Windows 95/98/Me/NT/2000/XP, 2.45 Mb)
Explorer'ın yanında Firefox'a da güvenilirlik kazandıran yarı ücretsiz bir program. Ücretli olan kısmı sadece otomatik güncelleme gerekliliği duymanız durumunda ortaya çıkıyor ki çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Program içinde Internet Explorer ve Firefox koruması yanında Yasaklı site belirleme özelliği de yer almakta. Gayet kullanışlı bu programın güvenliklerini aktifleştirmek için Enable All Protections demek yeterli gelmekte. Şayet isterseniz yasaklı sitelere ekleme yapma şansınız da var. Ara sıra elle update etmeniz programı kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşma riskinizi azaltacaktır.

Programı download.com üzerinden indirmek için;
Get it from CNET Download.com!

4) Webroot Spy Sweeper ( Windows 2000/XP/MCE, 12.4 Mb)
Bir zamanlar neredeyse tüm özellikleri ücretsiz olan bir program olan Spy Sweeper şu anda malesef temizleme özelliği ücretli bir halde geliyor. Ücretsiz haliyle pek bir işe yaradığı söylenemeyen bu programı 30 $ a satın alabilirsiniz. Fakat hali hazırda diğer örneklerde göründüğü üzere gereksiz.

Programı download.com üzerinden indirmek için;
Get it from CNET Download.com!

5) Antivir Removal Tool For Windows
Son çarelerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir temizleme programı. Genel olarak antivirüs kavramına giriyor olsa da bazı Malwarelerin buluşması durumunda çok kullanışlı olabiliyor. Şayet hiçbir programla temizleyemediğiniz bir şey olursa bunu denemekten çekinmeyin.

http://www.avira.com/en/support/antivir_removal_tool_for_windows.html adresinden bu yararlı ufak dos programını indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listem