Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

29 Kasım 2007 Perşembe

Bilgisayar bileşenlerine overclock yapmak

Overclock da ne ola ki?

Overclock bilgisayar bileşenlerinin normal kutu değerlerinin üzerinde çalıştırılmasıdır. Çekirdek, hafıza ve voltaj değerleri değiştirilerek yapılır ve tamamiyle kullanıcı riski taşır. Herhangi bir sorun neticesinde garantinin son bulmasına yol açabilir...

Uyarımı yaptıktan sonra girizgahla başlayayım efendim. Ben bir süredir donanım değişikliği yapmak istiyordum. Sonuçta kısıtlı bir bütçeyle yapılabilecek en iyi donanımsal değişiklikleri de yaptım. Arkasından sistem üzerinde bazı overclock yani hız aşırtma işlemleri gerçekleştirdim. Öncelikle itiraf etmem gerekir ki bu konuya dalmadan evvel bu konu hakkında hiçbir fikrim yoktu. İnternet üzerinde bu konu hakkında gerçekten çok yararlı sayfalar bulunmakta. Türkçe olsun diğer dillerde olsun her türlü donanım için bir şeyler bulabilmek mümkün. Ayrıca bazı forum sayfalarında direkt olarak sorularınıza yanıt almanız olası.

Gel gelelim benim neleri nasıl yaptığıma.

Öncelikle mevzu bahis sistemim şu şekilde;
  • Mercury Knu400X-L Nforce2 Anakart
  • Amd Athlon Xp 2000+ (Tbred) ve Amd Athlon Xp 2500+ (Barton çekirdek)
  • 2x1 Gb Twinmos Pc3200 Ram
  • Palit 7600GS Sonic 256Mb DDR3 Agp Ekran kartı
  • Asus TA951 Kasa
  • Thermaltake stok işlemci fanı
Yazının en başında belirttiğim gibi overclock namına pek bir bilgim yoktu. O yüzden öncelikle elimde bulunan parçaların tam model numaralarını öğrenmek için programlar aramaya başladım. Cbid ve Cpu-z programları sayesinde İşlemcim hakkında daha ayrıntılı bir bilgim oldu. Özellikle 2000+ işlemcimin Tbred olduğunu öğrenmem önüme çok güzel kapılar açtı.

Overclock öncesi sistem durumu:

Overclock öncesinde sistemimin şöyle bir görüntüsü mevcuttu;
İşlemci sıcaklığı: 49 C
Ekran kartı sıcaklığı: 42 C
Ortam sıcaklığı: 28 C
Hdd sıcaklıkları ortalama: 27 C
3dmark05 puanı: 3950

Overclock yapmaya başlıyoruz:

En başta işlemciyi hız aşırtma ile daha yüksek değerlere çıkartmaya çalıştım. Bunun için Biosda FSB ve Clock çarpan değerleriyle oynamak gerekiyor. 2000+ da saat (clock) kilidi olmadığından her ayarla oynamak mümkün oluyor. Forumlardan gördüğüm en yüksek ve stabil çalışan değer 2,07 Ghz olduğundan bende öyle yaptım. FSB'yi 166 Çarpanı ise 12.5 a getirdim (166x12,5=2075). Arkasından Vcore Voltaj değerini 1.75 V a getirip çalışması için dua ettim. Sistem bu haliyle gayet güzel çalıştı. Fakat sıcaklık değerleri 54 C 'ı buldu. Pek hoşuma gitmedi açıkçası bu. Gerçi forumlarda 55 normal - 60 ise üst sınır olarak belirtilmişti ama olsun yine de hoşuma gitmedi. Bu yüzden bu işlemciyi kutusuna koyup diğer işlemcim olan 2500+ (Barton) u taktım. Takarken işlemcinin üzerine Zerotherm ZT-100 termal macundan sürdüm.

Bu işlemcide tüm 2500+ lerde olduğu gibi çarpan kilidi mevcut. 11 dışında herhangi bir çarpan atamak mümkün olmuyor. Gerçi şu adreste belirtilenler yapılacak olursa çarpan kilidi devre dışı bırakılabiliyor ama açıkçası henüz bunu denemeyi gözüm yemedi.

Hal böyle olunca bu işlemciyle ilgili forumlarda araştırma yaptım. Açıkçası çok da elle tutulur bir şeyler bulamadım. Pek tercih edilmeyen bir işlemci olduğu gün gibi ortaya çıktı. Özellikle overclock yapanlar için bu tarz çarpan kilidi olan ürünler pek mantıklı değilmiş bunu öğrendim.
Bu işlemciye yapılabilecek en iyi şeyin FSB değerini 200 yapmak ve voltajını 1,8 e kadar zorlamak olduğunu öğrendim. Bazılarında 1,65 öntanımlı (default) değeriyle FSB değerini 200'e getirmek mümkünken bazılarında bu mümkün olmuyormuş. Ben şansımı denedim ama 1.8V a çıkmama rağmen bu işlemciyi 2,2 Ghz olarak çalıştıramadım. Bunun nedenleri arasında benim ramlerimin bu işlemciye ayak uydurulamaması gibi deli saçmalarını sunanlar bile oldu. Başka fikirler sunanlar olduysa da şimdilik 2,2 Ghz görmek mümkün olmadı. Onun yerine çarpan kilidini 11,5 yapıp (çarpan kilidini değiştirmeye izin vermese de çarpan kilidini yükseltmek FSB yi ara değerlere atamaya yardımcı oluyor çarpan kilidi yine 11 kalıyor aslında) bu haliyle FSB nin 167,2 gibi bir değere çıkmasını sağladım. Sonuçta işlemcim 1,84 Ghz hızında stabil bir şekilde çalışır hale geldi. Bunun neticesinde sıcaklık ise 46-49 C derecelerde seyretmeye başladı ki bu sıcaklık beni tatmin etti açıkçası... Daha fazla zorlamayıp bu haliyle bıraktım işlemciyi.

Palit 7600GS Sonic 256 Mb Agp Ekran kartının Overclock edilmesi:

Önce methini senelerdir duyduğum ama hiç kullanmadığım Rivatuner ile hız aşırtma işlemini yapmayı denedim. Fakat o program fazlasıyla karışık olduğundan ve kartıma değer verdiğimden vazgeçtim. Biraz araştırma yaptığımda Ati Tool isimli ufak ve kullanımı gayet kolay olan bir programa eriştim. Açıkçası böyle ufak bir programdan beklenmeyecek derece iyi bir program Ati Tool.

Kutudan gelen değerleri 400/500mhz olan bu ürünün hafıza değerlerini (Memory) 800mhz e kolayca çıkartabileceğimi okumuştum. Öyle de yaptım. Arkasından Ati Tool üzerinden fiziksel testlere tabii tuttum. Sıcaklıkta değişme bile olmadı! Kartın sunduğu bu güzelliğe açıkçası çok sevindim. Arkasından testlerden çıkan sonuca göre çekirdek hızını (Core) 530 MHz ye getirdim. Bu haliyle gayet stabil çalışmakla beraber sıcaklığı 1-2 derece artmanın ötesine geçmedi.

Bunun dışında kalemle (pencil mod) yapılan hız aşırtmaları görmüş olsam da bana yetecek bir hız aşımı sağladığım için bunlara bulaşmadım. Gerçekten ne yaptığınızı bilmiyorsanız size de bulaşmamanızı öneririm açıkçası.

Overclock öncesi ve sonrası karşılaştırma:

Overclock öncesinde 4000 lere zar zor varan 3dMark05 puanım, bu yapmış olduğum hız aşırtmalar sayesinde 5600 lere çıktı. Üstelik çok az bir sıcaklık değişimi ile bunu yaptığımı ve stabil bir şekilde çalıştırdığımı düşünecek olursak bu gayet tatmin edici bir artış.

Unutmadan bazı püf noktaları belirteyim:
  • İyi bir psunuz (güç kaynağı) yoksa asla bu tarz şeyler denemeyin.
  • Bu tarz şeyleri denemeseniz bile iyi bir psu edinin.
  • Sokağa saçabilecek kadar çok paranız yoksa overclock yapmanın bağımlısı olmayın.
  • Sıcaklık değerlerinin değişimlerine dikkat edin.
  • Ne yaptığınızdan emin değilseniz, yapmayın!
  • Araştırıcı olun.
  • Araştırdığınız halde bir şeye ulaşamıyorsanız bunu forumlarda sormaktan çekinmeyin.

Bu işlemleri yaparken kullandığım veya denediğim programlar:
  • Ati Tool: Adı her ne kadar Ati Tool olsa da hem Nvidia hem de Ati ekran kartlarını overclock etmek için kullanılabilen basit bir program. Program gerçekten kullanım açısından çok kolay ve etkili.
  • Rivatuner: İleri seviye bir overclock programı. Kullanmayı gerçekten bilmiyorsanız karıştırarak öğrenmek biraz zor oluyor. Guru-3d sayfasında bu programın eski bir sürüme bile ait olsa bir adet overclock dökümanı bulunmakta...
  • Speedfan: Eğer anakartınızla birlikte gelen cd'de herhangi bir sıcaklık görüntüleme programı yoksa veya var olmasına karşın memnun değilseniz bu program tam sizlik. Basit kullanımıyla Anakart, İşlemci, Ekran kartı, Harddisc gibi bileşenlerin sıcaklıklarını gözlemleyebiliyorsunuz. Neredeyse tüm anakartları destekliyor.
  • CBid: İşlemci ve diğer bileşenler hakkında bilgi alınmak için kullanılabilecek bir program. Özellikle ince ayrıntılarla ilgili bilgi alınmak için çok gerekli oluyor.
  • 3dMark05: Benchmark programları içinde kullanım kolaylığı açısından olsun, süreleri bakımından olsun en güzel değerleri verebilmesiyle öne çıkan bir program. Şayet güncel bir sistem üzerinde çalışıyorsanız yeni versiyonlarını veya eski bir sistem üzerinde çalışıyorsanız 03 versiyonunu deneyebilirsiniz.
  • Cpu-z: Cbid isimli programa çok benziyor. Daha kolay anlaşılabilir bir arayüzü mevcut...
  • Donanımlara ait güncel sürücüler
İş bu anlatım sadece giriş seviyesi olup gecenin bir yarısı yazılan çala kalem bir yazıdır, ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Daha ayrıntılı bilgilere Google da donanımızın bilgisini girerek arama yapıp ulaşabilirsiniz. Ortaya çıkabilecek sorunlardan ne helke ne de ben sorumlu tutulamam bilesiniz...

Yararlanılan bazı kaynaklar ve siteler:
Donanımhaber forumları
Overclock.net

1 yorum:

Blog Listem