Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

20 Ekim 2010 Çarşamba

Altyazı Optimizatör - V2.0.2 beta

Divx/Xvid medyaları DVD/Divx Playerınız üzerinden televizyonda izlemeyi sevenlerdenseniz bazı durumlarda altyazının sizi deli etmesi işten bile değildir.

Satır uzunluğu, satır sayısı gibi değişkenlerden ötürü bazı oynatıcılar altyazıyı tam manasıyla gösteremezler. Bunu aşmak için bir yazılım tanıtacağım sizlere.

  • Altyazı Optimizatör (V2.0.2):

Evren Aslankaraoğlu tarafından Delphi'de yazılmış küçük bir program. Bu programın birincil amacı satır uzunluğu, satır adedi ve süre uzunluklarını kontrol etmek ve düzeltmek. Bunun yanı sıra satır bindirme kontrolü, kelime kontrolü/değişimi gibi yan özellikleri de mevcut.

Kurulumu ve kullanımı oldukça kolay. Kurulumu yaptıktan sonra program masaüstünüze bir kısayol oluşturuyor. Ayrıca isterseniz birlikte aç olarak altyazı optimizatör'ü tercih edebiliyorsunuz.
Altyazıyla birlikte açmak istediğimiz zaman bize altyazının kaç FPS olduğunu soran bir ekran geliyor. Genelde diziler ve filmler 23,976 olmakla birlikte bazı durumlarda 25 fps olduğu da oluyor. Çok nadiren 29 fpslik altyazılar da çıkabilir karşınıza. Şayet altyazının fps'sinden emin değilseniz 23,976'yı seçmeniz en iyisi olacaktır. Zaten bunun çok büyük bir önemi yok.
Bu aşamayı geçince zaman karşınıza şöyle bir ekran geliyor;


Ctrl + F1 (yukarıdaki Altyazı işlemlerinden toplu düzenleme veya işaretli yere basarak) altyazı düzenleme ekranı karşımıza geliyor.


Buradaki seçeneklerden biraz bahsetmek gerekirse;
Zaman esnetme: Bu seçeneği seçerek altyazıların ekranda kalma sürelerini nispeten uzatma şansına sahipsiniz. Otomatik bir şekilde önceki ve sonraki altyazıya ve satırdaki kelime (harf) sayısına göre bu işlemi yapmakta program.
Her satır için özel hesapla: Bu seçeneği seçmezseniz kısacık satırlar bile oldukça uzun sürelerde ekranda kalabilir. O yüzden zaman esnetme yapacaksanız bu seçenek işaretli olmalı.

Aranacak: Aranıp değiştirilmesini istediğiniz kelimeleri buraya yazabilirsiniz. Örneğin;
Aranacak: Herşey
Değiştirilecek: Her şey
yazarsanız ve ekle derseniz bundan sonra tüm altyazılarda herşey şeklinde ki kelimeleri her şey olarak düzeltecektir. Ben bunu daha ziyade gibi dvd playerlar tarafından tanınmayan karakterleri yok etme amaçlı kullanıyorum. Bunu da şöyle yapıyorum, aranacak: değiştirilecek boş, ardından ekle. Bu sayede olanların hepsi silinmiş oluyor.
Siz bir nevi TDK gibi çalışıp genelde hatalı yazılan tüm kelimeleri düzeltme yoluna gidebilirsiniz.


Uzunluk kuralları: Şayet dvd playerınız belli karakter ve satır sayısından fazlasını göstermiyorsa bu seçeneği kullanabilirsiniz. Genel olarak çoğu dvdplayer 2 satır ve 32 karakterden fazlasını göstermez veya alt satıra atarak gösterir. Bunu deneme yanılma yoluyla en iyi duruma getirebilirsiniz.


Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra "Tamam" diyerek işlemi bitirdiğinizde birkaç saniye sonra düzeltilmiş altyazınız elinize geçmiş olur.


Bunun yanı sıra altyazıdaki satır bindirme gibi şeyleri kontrol eden Altyazı İşlemleri > Süre Kontrol (Ctrl + F2) seçeneğiyle altyazınızın ne kadar sağlıklı durumda olduğunu da görebilirsiniz. Bu seçeneğe tıkladığınız anda sizin belirlediğiniz (yukarıdaki) kriterlere göre altyazıyı kontrol ederek, bu kritere uymayanları kırmızı ile gösterir. Bu sayede elle düzeltme de yapabilirsiniz.


Bu programı eskiden http://www.evren.name.tr adresinden indirmek mümkündü. Lakin kodlayıcısı siteyi kapatmış gibi görünüyor.
O yüzden programı aşağıdaki linke tıklayarak çekebilirsiniz.


Hepinize iyi seyirler.


Download Linki: http://dl.dropbox.com/u/1352963/altop_setup_v2.02.rar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Listem