Öncelikle kurulum çok kolay. Wubi'nin 10.10 versiyonu web sitesinde yer almadığından Wubi ile kurulum yapma şansı "henüz" bulunmuyor. İleride muhtemelen olacaktır. Enteresan şekilde wubi-installer.org şu saat itibariyle açılmıyordu. Belki güncelleme çıkmıştır. Ubuntu sitesinden indirilen wubi ise 10.04.1 versiyonu için yükleme tercihi yapıyor -garip, evet-.
Cd içinden çıkan (daemon tools veya benzeri bir virtual cdrom programı ile açarsanız) wubi ise 10.10'u kurmaya imkan tanıyor. Bu da diğer bir gariplik. Ben yine de wubi ile kurmak yerine, geliştirilmiş kurulum kılavuzunu görmek adına normal kurulum yaptım. Eskiden partion manager (disk bölümlendirme) oldukça karışık (benim için olmasa da çoğu kullanıcı için) haldeydi. Şimdi oldukça sade olmuş. Yine de bir sorun var. Hali hazırdaki işletim sisteminin yanına kur denildiğinde 500 Gb'lık hdd'de 70 küsür gb ayırmak istedi. Bunu küçültmek istediğimde ise ne kadar ayırdığımı göremez hale geldim. Evet, bu da bir diğer aptallığı. Kocaman simge yaptıklarından tek ekrana sığmıyor rakamlar ve ne kadar boyut ayırdığınızı göremiyorsunuz. Bunun yanı sıra mp3 gibi formatları kurma işini kurulum ekranında seçili hale getirmeleri iyi olmuş. Birçok yeni kullanıcı bunları sonradan yapmak için uğraşı veriyordu.
Bütün bunları bir kenara bırakırsak kurulum oldukça kolay. Lakin cd paketi içinde bazı dosyalar yer almadığından -default kurulum için- internet bağlantısıyla dosyaları çekiyor. Bu da yaklaşık 20 dakika sürüyor (1 Mbit internet bağlantısı ile). Artık her bilgisayarın 7/24 internete bağlı olduğu bir çağda yaşadığımızdan bu çok garip bir durum değil bana kalırsa.
Kurulum sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra güncellemeleri yapmamız gerekiyor. Şu an itibariyle yaklaşık 80 mblık bir güncellemeden söz ediyoruz. Bunlar da bittikten sonra sınırlanmış paketleri yüklüyor ve en son olarak da nvidia driverlarını yüklüyoruz (gerekliyse).
Sistemde yine her zamanki gibi Ubuntu One en sorunlu parça. Ya hiç çalışmıyor ya da çalışsa bile sorun çıkartıyor. Şu an benim kullandığım sistemde hiç çalışmıyor. Tamamen kaldırıp, ardından sıfırdan kurulum yapmama rağmen çalışmamakta direniyor. Bunun sebebinin uzun araştırmalardan sonra Python'dan kaynaklandığını buldum. Dil ayarlarından kaynaklı bu problemi dili İngilizce yaparak aşabiliyorsunuz ama bu benim tercih edeceğim bir şey değil.
Bu konuda zaten bir sürü bug bildirimi olduğundan yeni bir bug bildirimi yapmadım. İşin enteresanı konsol üzerinden çalıştırmak istediğimde de hiçbir hata mesajı vermiyor. Ubuntuone-prefrences'i çalıştırmak istediğimde ise;
KeyError: ‘ROUND_CEiLiNG’
şeklinde bir hata mesajı alıyorum. Hiç yoktan Prefrences (ayarlar) kısmına girebileyim diyorsanız o vakit konsolda (uçbirimde);
LC_ALL=C ubuntuone-prefrencesveyahut
Lang=en_US.UTF8 ubuntuone-prefrences
komutunu kullanabilirsiniz.
Bu Ubuntu One sorunu benim için yeni bir şey değil. Daha önce de netbook'umda ve masaüstü bilgisayarımda Ubuntu One hiç çalışmamış veya çalışsa bile authorize computer sorunu yaşamıştım. Bu sebeple genelde Ubuntu One daha fazla seçenek sunuyor olsa bile (Firefox eşlemesi vs) ben bunları farklı yollardan çözüme ulaştırıyorum.
Dosya yedekleme için Dropbox gibi bir mucize varken zaten Ubuntu One çok gerekli olmuyor benim için. Dropbox nedir ve daha fazla sorunuz için sizi şöyle alalım; http://www.getdropbox.com
64 bitlik linux sürümü de dahil olmak üzere neredeyse tüm platformlar için Dropbox seçenekleri var. Deb paketiyle kolayca kurulum yapılabiliyor.
Ardından bir diğer sorun olan Mozilla Firefox eşleşmesine Firefox Sync ile çözüm üretiyoruz. Zaten Windows üzerinde Firefox kullanıyorsanız bu eklentiyi kullanmanız gerek! Eskiden Xmarks kullanıyor ve onu daha çok beğenmeme rağmen, kısa bir süre sonra -bu durum değişmezse- Xmarks'ın kapanacak olmasından ötürü Firefox Sync'i tercih ediyorum. Firefox > Araçlar > Eklentiler > Eklenti arama bölümünden Firefox Sync elde edilebileceği gibi https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/10868/ adresinden de bu eklenti elde edilebilir. Türkçe arayüzü olduğundan kurulumunu burada anlatmıyorum. Bu konuda bir soru gelirse yeni bir giri üzerinden anlatabilirim.
Ubuntu 10.10'un en güzel yanlarından birisi sosyal ağlara çok yatkın olması. Bu yatkınlığa rağmen hala emekleyen yanlarının olması ise işin komikliği. Örneğin Empathy. Gerçekten bu clientı hiçbir zaman sevemeyeceğim sanırım. Canı ister giriş yapar, canı istemez giriş yapamaz! İnsanı çileden çıkartmak için kodlanmış bir client. Üstelik ayarlarınızı falan da hatırlamaz bazen. Çevrim dışı görünmek istediğinizi elli kere söyleseniz bile size aldırış etmeyebilir. Bundan kurtulmak için Pidgin tercih edilebilir. Ubuntu'nun Pidgin'den desteğini çekmiş olmasını anlamak mümkün değil! Uygulamalar > Ubuntu Yazılım Merkezinde küçük bir arama ile bulunabilir. Bunun dışında amsn, emesene (aynen böyle programın adı) gibi seçenekler de denenebilir. Hangisi en çok hoşunuza giderse onu kullanın derim.
Bir diğer sorun ise ipv6'nın default olarak etkin gelmesi. Bu internet bağlantısında yavaşlamaya neden olabilir. Bu sorunu çözmek ise oldukça basit (ekşi sözlükten metal revolution'a teşekkürler)
1) ubuntu:
- uçbirim (konsol - Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim) açılır:
- cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6 kodu ile pc'de ipv6'nın etkin olup olmadığına bakılır;
- eğer 0 gelirse etkin, 1 gelirse etkisizdir:
- etkin ise aşağıdaki kodlar uçbirime girilir.
echo "#disable ipv6" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
echo "net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
echo "net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
echo "net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1" | sudo tee -a /etc/sysctl.conf
2) firefox:
- adres çubuğunu http://about:config yazılır ve girilir.
- süzgeç çubuğuna network.dns.disableipv6 yazılır ve gelen değer çift tıklanarak true yapılır.
Bütün bunların dışında Gwibber oldukça güzel bir program. 10.04 ile tanışmıştık kendisiyle. Artık yerini sağlama almış. Lakin hala eski sorunları devam etmekte. Şöyle ki diyelim ki bir güncelleme gönderdiniz! Ama o da nesi, bir türlü gitmiyor bu güncelleme. Ne bir hata veriyor ne de yazdıklarınız geri geliyor. Yazdıklarını gitti maalesef. Bu soruna bir time limit koyarak aşma yoluna gitmemelerini anlayamıyorum!
Ubuntu 10.10 ile birlikte fontlar değişim göstermiş. Biraz büyük göründüler benim gözüme! Eski haline dönmek isterseniz;
Sistem > Tercihler > Görünüm > Yazı Tipleriyapmanız kafi. Ben ise bunun yerine font boyutlarını 2 kademe küçültmenizin size daha güzel bir görünüm sunacağını düşünüyorum.
Uygulama azıyüzü: Sans 10
Belge yazıyüzü: Sans 10
masaüstü yazıtipi: Sans 10
pencere başlık yazıyüzü: Sans bold 10
Sabit genişlik yazıyüzü: monospace 10
Yukarıdaki Ubuntu One benzeri keyerror veren bir diğer güzel uygulama ise Moovida! Bu sorunu yine yukarıda anlattığım şekilde yani uçbirimde (konsolda);
LANG=en_US.UTF8 moovidakomutu ile çalıştırma yoluyla aşabilirsiniz. Bunu her daim tekrarlamak istemiyor, Uygulamalardan direkt olarak bastığınızda düzgün çalışsın istiyorsanız ise çözümü kendinizin bulması gerekiyor... :)
Bir diğer en çok sorulan soru başlangıçta grub'un otomatik olarak Windows'u seçmesi. Windows 7, Windows Xp veya hangi Windows seçeneğini kullanıyorsanız bunu yapmanın 2 yolu mevcut.
Yol1) Program aracılığıyla bunu tek tıkla yapmak.
Uçbirim (konsol) üzerinden
sudo apt-get install startupmanagerile startupmanager isimli küçük programı indiriyoruz. Ardından yine uçbirim (konsol) üzerinde;
sudo startupmanager
komutuyla küçük programı çalıştırıyoruz. Gördüğünüz üzere çok kolay bir yapısı var.
Varsayılan işletim sistemi olarak burada ne seçerseniz herhangi bir tuşa dokunmadığınız takdirde o başlar.
Yol2) Komut satırından tüm ayarları yapmak
Bunun startupmanager'dan çok bir farkı yok işin aslı.
Bir konsol (uçbirim) açıyoruz. Konsoldayken;
sudo update-grubkomutu ile grub'u güncelliyoruz. Bize sonuçta şöyle bir şey sunuyor:
entrap@entrapmen:~$ sudo update-grub
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.35-22-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Windows 7 (loader) on /dev/sda1
done
Burada Windows 7 4. sırada (bildiğiniz sayıyoruz). Yine uçbirim üzerinden;
sudo gedit /etc/default/grubile grub ayarlarınıza ulaşıyoruz.
GRUB_DEFAULT=0
olan satırı benim sistemim için (az önce 4 demiştik)
GRUB_DEFAULT=4
haline getiriyoruz. Kaydedip çıkıyoruz. Arkasından tekrar;
sudo update-grub
yapıyoruz.
İşlem tamamdır!
Genel olarak Maverick Meerkat (ismi çok zor ya) güzel bir Ubuntu sürümü olmuş ama hala alması gereken çok yol var. Hiçbir sorun çıkartmadan her şeyi çalıştırabildiğim zamanları gördüğümde "İşte budur!" diyeceğimi biliyorum.
Şimdilik iyileştirmeler ve performans artışları (çok hızlı açılıp kapanıyor evet!) ile yetinmek zorundayız.
İyi penguenlemeler!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder