Pages

bilgi paylaşım ve yayım hattı:
iphone, ipad, ios, cydia, apple, android, ics, installous, gezi, driver, linux, oyun

1 Mayıs 2011 Pazar

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal Unity Gnome Sorunları ve Çözümleri

Mandrake, Fedora, Gelecek, Suse ve daha onlarca linux dağıtımı kullanmış birisi olarak şayet hala 11.04'e geçmediyseniz size bir şey söylemek istiyorum: GEÇMEYİN!

Şimdiye kadar kullandığım en sorunlu yerelleştirmeli sürüm Ubuntu 11.04 oldu. Ek sürücüleri ayrı bir problem, Gnome'dan Unity'e geçilmiş olması ayrı bir problem. Üstelik çözümler hep kulağı tersten tutma şeklinde. Temelli bir çözüm yok. Söylenen o ki çoğu çözüm kararlı sürüm olan 11.10 ile gelecek. O güne kadar 11.04 kullanmak gereksiz bir uğraşı olarak görünüyor.

Örneğin Ek sürücüler yani Nvidia olayı. Kurulum esnasında Nvidia driverlarını kurması gerekirken kurmuyor. İnternetten indiriyor gözüküyor ve hatta kurmuş görünüyor ama o da nesi ilk ekranda karşınıza Unity çalıştırılamıyor uyarısı geliveriyor. Saçmalığın önde gideni. Sorunun kaynağında yatan şey uzun zamandır bir türlü düzeltilmeyen Ptyhon ile Türkçe uyumsuzluğu. Neden ve nasıllarını bilemiyorum ama bu sorun ileride de bu kararsızlıkla devam ederse Türk kullanıcıların Linux dağıtımlarına özellikle de Ubuntu'ya olan güven yerle bir olacak. En azından benimkisi olmak üzere.

Ek sürücüler kurulmamış geliyor dedik. Peki, nasıl kuracağız? Birkaç yöntem var ama en kolayı Synaptic üzerinden kurmak.
Synaptic Paket Yöneticisini çalıştırın. Hesap şifrenizi girin. Arama kısmına Nvidia-current yazın. Karşınıza çıkan paketi sağ tuşla kurulacak olarak işaretleyin ve uygula diyerek kurulumu gerçekleştirin. Bağımlı paketler var ne yapayım diye soracak olursa "Tamam onları da kur arkadaşım" deyin.




Ardından sistemi yeniden başlatın.

Peki ek paketler üzerinden kurulum yapmak istiyorsanız o nasıl çalışacak? Bir adet konsol penceresi açın.

env LANG="en_US.UTF8" jockey-gtk 

 komutunu girip enter'a basın. İşte karşınızda ek paketler penceresi. Yukarıdan Nvidia hızlandırılmış grafik sürücüsünü işaretleyip aşağıdan etkinleştir deyin. Bu sayede gerekli driverı kendisi indirecek.


Şayet Ubuntu'yu Türkçe olarak kurduysanız;

env LANG="en_US.UTF8"

aslen kilit komutunuz olacak. Ubuntu-One harici her şeyde işe yaradığını söylemek mümkün. Ubuntuone maalesef geldi geleli hiç çalışmadı. 11.10 sürümünde de çalışması beklenmiyor zaten.

11.04 benim açımdan büyük bir hayalkırıklığı oldu. Unity güzel bir fikir (özellikle dokunmatik sistemler için) lakin henüz olgunlaşmamış bir sistem. Gnome 3 çıkmak üzereyken bu kadar kökten bir değişikliğe gerek var mıydı sorusunu sormadan edemiyorum. Bence gerek yoktu. Hali hazırda bunca sorun varken en azından!

Her neyse, ben 10.10 sürümüne geri döneyim en iyisi.

2 yorum:

  1. Ubuntu One'nın 11.10'da da çalışmayacağı kanısına nasıl ulaştınız. Kaynak var mı bu bilgi ile ilgili ?

    YanıtlaSil
  2. Kaynak onceki tecrubelerim. Ubuntu One cikti cikali hicbir zaman calismadi Turkce kurulum yapildiginda. 11.04 ile duzeltilecegini umuyordum ama duzeltilmedi. Acikcasi umudum yok 11.10'da da duzelecegine dair.

    Daha once bu konuda yaptigim arastirmada bunun Ptyhon'un karakter kodlamasi ile alakali bir problem oldugunu ve uzerinde calisildigini okumustum.
    Lakin bu dedigim uzerinde calisma olayi cook ama cok eskiye dayaniyor. Ubuntu One'in ciktigi 2009 senesine kadar gidiyor.

    Demem o ki 2 senedir duzeltilemeyen bir seyden soz ediyoruz. Isin pisi eskiden hic yoktan "env LC_ALL=C" ekleyerek calistirabiliyordum bu defa 11.04'de bunu eklemek de kar etmedi.

    Neyse ki dropbox gibi bir alternatif var ve cok sorun etmiyorum bunu ama sinek kucuk olsa bile mide bulandiriyor.

    YanıtlaSil

Blog Listem